Apple laat onofficiële Tiny Wings-kloon toe in App Store

Tiny Wings Fly is niet de opvolger van Tiny Wings, maar een schaamteloze cash-in die gebruik maakt van het hoofdpersoon van Andreas Illiger's succesvolle spel voor iPhone en iPod touch.

Tiny Wings Fly in de App StoreTiny Wings Fly heeft een logo dat lijkt op die van het succesvolle iPhone-spelletje Tiny Wings. Dezelfde vogel speelt er de hoofdrol in. En ook de setting, waarin het vogeltje zo hoog mogelijk moet springen, sluit aan op het originele idee van Ting Wings waarin een vogeltje graag wil kunnen vliegen. Toch is Tiny Wings Fly geen opvolger van het spelletje dat maandenlang in de Top 10 best verkochte iPhone-apps stond. Het is een rip-off die door een ander gemaakt is en pardoes door de controle van Apple glipte.

De ontwikkelaar van Tiny Wings Fly heet Fan Bang, en dus niet Andreas Illiger die het origineel ontwierp. Wie even door de App Store snuffelt, ziet behalve Tiny Wings Fly (screenshot hierboven, €0,79) ook Tiny Wings Jump (screenshot hieronder, €1,59) dat precies hetzelfde spel is, maar dan van ontwikkelaar Li Xiaochen. Die ontwikkelaar kwam eerder ook al op de proppen met Tiny Wings Club, een app waarin je vogeltjes kan ontwerpen die zo in het spel van Illiger zouden passen. Tiny Wings Jump iPhone iPod touchWaar dat net zoals meerdere, verkrijgbare apps met cheattips voor Tiny Wings, vooral inhaakt op het succes van Tiny Wings, zijn Tiny Wings Jump en Tiny Wings Fly spellen die zich uitgeven als een deel in de Tiny Wings-serie.

Tiny Wings Fly leent niet alleen het hoofdpersoon van Tiny Wings, maar kopieert ook de gameplay van Doodle Jump. Het is een uitgekleed en ronduit onafgewerkt spel waarin je zo hoog mogelijk moet springen van platform naar platform. Je bent af als je een platform mist. De teller die bijhoudt wat je score is, is het meest gedetailleerde onderdeel van het spel.

Het succesvolle Tiny Wings van Andreas Illiger is vaker het doelwit van schaamteloze kopieën. Zo is er een in mei dit jaar al een regelrechte kloon van het spel op Google’s besturingssysteem Android uitgekomen. Wel is het opvallend dat Apple duidelijk onofficiële afgeleiden als Tiny Wings Fly en Tiny Wings Club toelaat tot de App Store. Eerder liet Apple ook al een Super Mario-kloon toe voor de iPhone, die enkele uren na zijn verschijning alweer verdween. We hebben Illiger om een reactie gevraagd, maar hij heeft nog niet geantwoord.

Downloaden, maar liever niet: Tiny Wings Fly (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 september 2011, 21:55
Categorie Games
Onderwerpen app store, kloon, kopiëren, tiny wings

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.