WWDC 2013: wat kunnen we verwachten?

Wat kunnen we op WWDC 2013 verwachten? iCulture geeft alvast een vooruitblik van verwachte aankondigingen op 10 juni 2013.

homescreen ios7 mockup
Vanavond barst WWDC 2013 los, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple. Wij kijken alvast vooruit naar de voorspellingen, mogelijke aankondigingen en wat we nog meer kunnen verwachten. De Apple Store is inmiddels offline, in afwachting van WWDC 2013. En wie de livestream van WWDC 2013 wil volgen, kan dat doen via Apple TV en website. Wij zitten er klaar voor! Vanaf 19:00 uur kun je de eerste aankondigingen verwachten op @iCulture en op onze website.
Dit artikel verscheen op 4 juni voor het eerst op iPhoneclub.nl; de inhoud is bijgewerkt met de laatste informatie.


Sinds afgelopen herfst heeft Apple geen nieuwe producten meer aangekondigd. Voor investeerders is het daarom erop of eronder voor Apple. Wordt het een totale reboot? Of krijgen de zwartkijkers gelijk en is Apple z’n magische, innovatieve krachten kwijt? iCulture houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, vooraf uitgelekte informatie en de voorbereidingen in San Francisco. Hieronder vertellen we alvast wat we verwachten.

iOS 7

Eén ding weten we zeker: iOS 7 komt eraan. Apple onthulde in de uitnodiging voor WWDC al dat een nieuwe iOS-versie wordt gepresenteerd (uit de uitnodiging is nog meer af te lezen). Banners in het Moscone-conferentiecentrum bevestigen het versienummer: iOS 7. Uit de eerder verschenen WWDC 2013-app is misschien wel het nieuwe design van iOS 7 af te lezen: veel grijstinten en een sobere interface met spaarzame kleuren. Of wordt het

flat design iphone iconsHet onderwerp waar het meest over is gesproken, is flat design. Tim Cook heeft bevestigd dat Jonathan Ive behoorlijk aan de slag is geweest met de nieuwste versie van iOS. Ive is een designer, niet iemand die nieuwe technische functies bedenkt, dus we mogen ervan uitgaan dat het uiterlijk van iOS na zes jaar eindelijk eens een flinke opknapbeurt krijgt. Volgens geruchten is gekozen voor een uiterlijk zonder realistische elementen en een zwart/wit kleurpalet. De handgestikte lederen omslagen en het groene pokervilt kunnen we gedag zeggen. Alles wordt strakker en eenvoudiger. Alle standaardapps zijn onderhanden genomen en hebben een nieuw uiterlijk gekregen met veel zwart en wit. Elke app krijgt een andere steunkleur, bijvoorbeeld groen voor de berichtenapp en rood voor de agenda-app, aldus de geruchten.

Update: Apple gaat in iOS 7 waarschijnlijk kiezen voor een dun lettertype. De website 9to5mac ontving gelekte informatie en maakte op basis daarvan een mock-up, die je hieronder kunt zien. Het toont een dunner lettertype en icoontjes in een nieuwe stijl. Let ook even op de signaalbalkjes, linksboven op de afbeelding: die zien er anders uit. De icoontjes voor Foto’s, Game Center en Safari hebben een nieuw uiterlijk gekregen, terwijl de icoontjes voor Mail, Muziek, App Store en iTunes Store nog sterk lijken op hun voorgangers, maar met minder realistische elementen. Er worden twee kleurenpaletten gebruikt: zwart en wit, vermoedt 9to5mac. Die kunnen bedoeld zijn voor zwarte en witte iPhones, maar het is ook mogelijk dat het gekozen kleurenpalet afhankelijk is van de lichtomstandigheden.

homescreen-apps-mockup-ios7

Onderdeel van deze zwart/wit-geruchten is de bewering dat iOS een nieuw toegangsscherm krijgt. Er komen meer zwarte elementen en je kunt met vingerbewegingen notificaties op het lockscreen aanpassen. Het zou handig zijn als je dan ook meteen schakelaars voor Wi-Fi, Bluetooth en andere functies kunt bereiken, maar dat is nog onzeker. Het beginscherm verandert nauwelijks, maar de icoontjes die erop staan zijn wel anders: minder glanzend, strakker getekende symbolen. Ook wordt er gesproken over panorama-achtergronden die achter de beginschermen lijken door te lopen. Een jailbreak-tweak waarmee dat al kan is Parallax (filmpje).

files_airdropEen van de meest recente geruchten is dat Apple opnieuw plannen heeft om AirDrop in te voeren in iOS. Vorig jaar werd AirDrop al aangetroffen in iOS, maar later weer weggehaald. AirDrop is bedoeld om bestanden tussen apparaten uit te wisselen. Het werkt al tussen Mac-computers onderling en straks misschien ook tussen iOS-apparaten onderling. Handig, maar daar hadden we ook al de Bump-app, de QuikIO-app en de Flick-app voor.

ios-7-update

OS X

Apple heeft het beloofd in de uitnodiging voor WWDC: we gaan iets horen over de nieuwste versie van OS X. Maar wat dan? OS X 10.9 heeft de codenaam ‘Cabernet’ gekregen en bevat volgens geruchten diverse verbeteringen voor power-users. Er zullen meerdere elementen uit iOS in terug te vinden zijn. Dat zagen we al eerder gebeuren (bijvoorbeeld met Berichtencentrum, iMessage en Herinneringen). Maar terwijl OS X Leopard, OS X Lion en OS X Mountain Lion grote updates waren, zal 10.9 naar verwachting minder ingrijpend zijn. We verwachten verbeteringen in de Finder-app (tags, tabbladen) en een nieuwe Safari-webbrowser (sneller, nieuwe backend). Er komt betere ondersteuning voor mensen die met meerdere monitors werken. Misschien zit de Siri-spraakassistent er voor het eerst in. Alle kleine verbeteringen, waarbij we eigenlijk benieuwd zijn hoeveel functies er op het laatste moment nog zijn zijn gesneuveld. Er zouden immers medewerkers van het OS X-team zijn overgeheveld naar het iOS-team, om op tijd klaar te kunnen zijn met iOS 7.

Nieuwe versie iWork

iwork-appsVeel kleine verbeteringen dus in OS X 10.9 ‘Cabernet’, maar er zit weinig tussen waar je als gewone gebruiker écht naar uitkijkt. Toch is er voor Apple een makkelijke manier om ook de gewone gebruiker blij te maken: met een nieuwe versie van iWork. Het iWork-pakket voor de desktop begint alweer behoorlijk bejaard te worden. iWork 09 was de laastste versie van de desktopsoftware waarmee je documenten bewerkt (Pages), spreadsheets (Numbers) en presentaties maakt (Keynote). Er zijn inmiddels iOS-versies van deze apps verschenen die het goed doen in de App Store. Alleen op de desktop is er al vier jaar niets meer veranderd. Er mag dan sprake zijn van een post-pc-wereld, maar de meeste bedrijven werken nog gewoon met desktops en laptops, moeten brieven rondsturen en spreadsheets maken. Apple heeft de afgelopen jaren weinig aandacht gegeven aan de desktopsoftware, want iPhoto dateert bijvoorbeeld ook alweer uit 2010. Hoog tijd om weer iets aan te kondigen.

iRadio

iRadioDe deal is rond: Apple zou een overeenkomst hebben gesloten met Warner Music. Eerder sloot Apple al een deal met Universal Music (maar alleen met de muziektak, niet met de uitgeeftak). Inmiddels is ook Sony aan boord. Als alles rond is kan Apple tijdens WWDC een internetradiodienst aankondigen, die misschien wel de naam iRadio krijgt (zie ons dossier iRadio). Apple kan de muzieknummers die ze streamen meteen verkopen via iTunes en onderscheidt zich daarmee van bestaande Amerikaanse aanbieders als Pandora of het internationaal opererende Spotify. Maar er zijn veel onzekerheden en de kans is groot dat wij er in Nederland niets aan hebben vanwege beperkte regionale rechten. Leuk voor de Amerikanen, maar voordat de afspraken met Buma/Stemra rond zijn kan het nog wel even duren. Bij iTunes Match duurde het ook een paar maanden voordat Nederland aan de beurt was. In België was de deal eerder rond.

Nieuwe MacBooks

iCulture verwacht dat Apple een aantal nieuwe Macs aankondigt tijdens de WWDC (of ze stilletjes aan de Apple Store toevoegt). Er wordt gesproken over een MacBook Pro met retinascherm en iets gewijzigd design. Het gaat om een slankere 13-inch MacBook Pro met retinascherm, voorzien van de nieuwe Intel Haswell-processor en een Full HD iSight-camera. De 1080p-camera komt overeen met de camera’s in de nieuwste iOS-apparaten. Het zou de eerste keer zijn dat Apple een apparaat met 1080p-frontcamera uitbrengt. De oudere MacBook Pro’s zonder retinascherm blijven wel in het assortiment, maar verdwijnen stilletjes naar de achtergrond. Wat de batterijduur betreft zijn er twee kampen: de ene groep zegt dat de batterijduur met wel 50% kan toenemen dankzij de zuiniger Haswell-processor, de andere groep zegt dat Apple de zuinige processor aangrijpt om de batterij kleiner te kunnen maken. De behuizing van de MacBook zelf wordt dan uiteraard ook compacter.

Apple-MacBook-AirWat de MacBook Air betreft zijn er meerdere mogelijkheden. Eén optie is dat de MacBook Air maar minimale aanpassingen krijgt en net als de retinaversie van de MacBook Pro wordt voorzien van twee ingebouwde microfoons. Dit levert betere geluidskwaliteit bij FaceTime- en VoIP-gesprekken. Een andere optie is dat er een MacBook Air met retinascherm aankomt, al zijn er ook heel wat analisten die daarover twijfelen. De derde optie is dat Apple alle MacBooks samenvoegt tot één productlijn. De namen MacBook Air en MacBook Pro zullen dan verdwijnen; alle modellen heten voortaan MacBook.

Meer vrijheid voor ontwikkelaars

Tim Cook beloofde tijdens de D11-conferentie dat er meer vrijheid voor iOS-ontwikkelaars zou komen. Maar wat dan? Eén van de mogelijkheden is dat ontwikkelaars widgets voor het Berichtencentrum kunnen maken. Momenteel zijn er alleen widgets voor weerbericht en aandelen, maar er is veel meer mogelijk. Gebruikers vinden het leuk om op hun lockscreen zoveel mogelijk informatie te zien. Het zou ook mooi zijn als Apple ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om Siri-functies te gebruiken. Bijvoorbeeld zoekopdrachten uitvoeren of teksten dicteren met hulp van Siri. In de TomTom-app is het intikken van een bestemming onhandig, terwijl je op de PND’s die TomTom verkoopt je bestemming met spraakcommando’s kunt invoeren. Werkt prima en is veel veiliger voor mensen die onderweg zijn.

Gebruikers vragen erom, maar de kans is klein dat Apple eraan begint: app-trials. Oftewel: apps proberen voordat je ze aanschaft. Bij Mac-software is het gebruikelijk dat je eerst een probeerversie van een softwarepakket installeert en pas na een periode van zo’n 30 dagen besluit of je ervoor wilt betalen. Bij iOS bestaat dat niet. Toch hebben ontwikkelaars er wel een oplossing voor gevonden: bij een takenlijstapp kun je bijvoorbeeld 10 taken gratis invoeren. Wil je meer, dan krijg je via een in-app aankoop toegang tot de Pro-versie. Het kost wat meer werk (niet Apple’s probleem), maar het werkt wel en het levert voor gebruikers geen extra werk of extra irritatie op. Lekker zo laten dus, wat Apple betreft.

Ook zouden gebruiker graag zien dat Apple de mogelijkheid biedt om zelf standaardapps te kiezen. Voor de browser zou je dan de Chrome-app als standaardbrowser kunnen instellen en als je een alternatieve mailapp wilt gebruiken, moet dat ook kunnen zonder dat je steeds wordt lastiggevallen met Apple’s eigen apps. Maar die kans lijkt ons niet zo groot: het zou de keuze voor gewone gebruikers verwarrend maken en Apple heeft er geen enkel belang bij om apps van anderen makkelijker toegankelijk te maken en zolang de EU ze er niet toe dwingt met Internet Explorer-achtige maatregelen… Tim Cook zei op de D11-conferentie dat hij de gebruikerservaring niet wil aantasten door iOS helemaal open te maken.

Nederlandse Siri

SiriNu we het toch over Siri hebben: wanneer komt de Nederlandse Siri? Inmiddels zijn alle grote taalgebieden aan de beurt geweest en is het hoog tijd voor de kleinere landen zoals Nederland en België. Eind 2012 deed Apple een oproep voor een stagiair (!) met Nederlands als moedertaal, om aan Siri te gaan werken. We mogen hopen dat het niet de enige medewerker is, die zich over de Nederlandstalige versie van Siri heeft gebogen. Vertalen is geen meerjarenproject, dus het wordt wel eens tijd dat we de eerste resultaten gaan zien.

iCloud

Apple is goed in het maken van producten die er goed uitzien en makkelijk te bedienen zijn. Maar je kunt niet overal goed in zijn: de online diensten van Apple leveren al sinds MobileMe een ‘meh’-ervaring op. iCloud omvat inmiddels een enorm aantal diensten: een online opslagruimte, synchroniseren van bladwijzers, documenten en allerlei andere zaken, maken van back-ups, iTunes Match en Fotostream. De afgelopen maanden was er regelmatig sprake van storingen. Wat kan Apple op WWDC aankondigen om dat goed te maken? Meer opslagruimte dan de huidige 5GB die je bij een gratis account krijgt (Flickr biedt ondertussen al 1TB bij gratis accounts). Maar wat de meeste gebruikers veel liever te horen krijgen, is dat de stabiliteitsproblemen zijn opgelost. Ontwikkelaars hebben ook iets te wensen: ze klagen dat het synchroniseren van apps via iCloud een nachtmerrie is. Op dit punt heeft Apple vooral dingen goed te maken, gebruikers zitten niet te wachten op de aankondiging van nóg meer diensten waardoor ze nóg afhankelijker worden van een dienst met wisselende uptime.

iMessage en FaceTime

iphone facetimeApple houdt van simpel. Maar de manier waarop FaceTime is geïmplementeerd, is eerder verwarrend. Om iemand te beeldbellen moet je in de contactenlijst zijn, waar een klein knopje bij een contactpersoon aangeeft dat er een FaceTime-gesprek mogelijk is. Vanuit de iMessage-app kun je FaceTime starten, maar dat moet gebeuren vanuit een onopvallend knopje bovenaan de berichtenstroom. Die knop zie je niet, als je al tientallen berichten met iemand hebt uitgewisseld. Apple zou hiervoor een losse iPhone-app kunnen introduceren, zodat het ook voor onervaren gebruikers duidelijker is dat de functie bestaat. Op de iPod touch en iPad bestaat zo’n losse app al, op de iPhone niet.

Of beter nog: Apple zou alle communicatiemogelijkheden moeten bundelen op één plek. Gebruikers zijn gewend geraakt aan messaging-apps als WhatsApp, Facebook Messenger, Skype en MessageMe, waarin alle functies zijn gebundeld. Of je nu wilt bellen, chatten of videobellen, het is te bereiken via één interface (de genoemde apps ondersteunen nog niet alle functies). Bij
iMessage is dat niet het geval. Het wordt door onervaren gebruikers nu nog teveel gezien als een soort ‘sms op je iPhone’. Niet als een allesomvattende app om te communiceren. Er zijn voorafgaand aan WWDC geen aanwijzingen geweest dat Apple met zoiets bezig is, dus deze komt op onze wish list, niet op de lijst met voorspellingen.

Bij iMessage wordt regelmatig geklaagd over de onbetrouwbaarheid van het afleveren en de slechte synchronisatie van (gelezen) berichten tussen desktop en iDevices. Apple moet daar eigenlijk iets aan doen, maar dat is meer onderhoud van bestaande diensten, dan dat Apple er indruk mee kan maken op WWDC.

Apple TV-apps

Er wordt veel gesproken over een televisietoestel van Apple. Of de Apple TV meer wordt dan het kleine zwarte blokje? We weten het niet. Maar wat we wel graag zouden zien, is dat Apple eindelijk een SDK voor de Apple TV aankondigt, zodat we ook games op het grote scherm kunnen spelen. Met een iPad en AirPlay kan dat al, maar het zorgt er niet voor dat Apple echt tot de huiskamer doordringt. De Apple TV bestaat al sinds 2006, er zijn 13 miljoen stuks van verkocht. Maar het apparaat heeft nog maar één keer een nieuw uiterlijk gekregen en de functionaliteit is nog grotendeels hetzelfde. Apple zou ervoor kunnen zorgen dat je je kabelaanbieder niet meer nodig hebt en on-demand naar allerlei programma’s kunt kijken. Je rekent alleen af voor de programma’s waar je naar kijkt.

apple_tvDat klinkt als een radicale stap (“Maar het journaal dan?”) maar het is eigenlijk een logische ontwikkeling: steeds minder mensen brengen de avond sloom zappend voor de buis door. We kijken gericht naar tv-series en films, op een moment dat het ons uitkomt. Als Apple zorgt dat die programma’s op elk moment te bekijken zijn, hoef je niet meer op vaste tijdstippen voor de buis te gaan zitten. En als Apple dan ook nog de Apple TV openstelt voor apps van derden, wordt het een echt entertainment-apparaat. Ook dit is meer een wens dan een voorspelling op basis van keiharde bewijzen. Voorafgaand aan WWDC zijn er nog geen aanwijzingen geweest dat Apple meer met de Apple TV wil doen (behalve opmerkingen van Tim Cook dat de huiskamer “enorm interessant” voor zijn bedrijf is).

Nog niet: iWatch, iPhone 5S, iPad

iWatch Martin HajekEcht, we zouden het dolgraag willen: een iWatch. Apple blaast het fenomeen polshorloge nieuw leven in met een iWatch die veel meer sensoren en functies bevat dan de huidige slimme horloges. Iedereen is blown away en de engineers van Samsung rennen verschrikt terug naar hun tekentafels omdat dit echt véél beter is dan het horloge dat ze zelf hadden bedacht. Swatch vraagt het faillissement aan en een ‘klokkie van Apple’ wordt na de witte oordopjes het nieuwe statussymbool. Maar we denken niet dat de tijd er al rijp voor is. We vrezen dat analist Ming-Chi Kuo gelijk heeft dat de iWatch pas in 2014 komt. Een nieuwe iPhone en nieuwe iPad verwachten we ook niet tijdens WWDC 2013. Geen iPhone 5S, iPad 5 en ook geen iPad mini 2 met retinascherm. We zouden het graag willen, maar we denken niet dat Apple het gaat doen.

One more thing

Apple’s traditie van een ‘one more thing’ is een beetje verdwenen sinds Steve Jobs er niet meer is. Jobs hield in zijn laatste toespraken de traditie ook niet meer in ere. De afgelopen twee jaar bleek dat veel aankondigingen vooraf al redelijk goed waren voorspeld (zoals Siri), maar dat Apple toch wel weer een verrassing uit de hoge hoed toverde. Terwijl iedereen dacht dat Apple een toestel met NFC-chip zou aankondigen, kwam Apple met Passbook op de proppen. Vaak zijn het kleine dingen, zoals een Cards-app om verjaardagskaarten naar vrienden te sturen, of Nederlandse sportuitslagen in Siri. We hopen natuurlijk op een écht grote verrassing. Laat de speculaties maar beginnen!

Reacties: 49 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.