iPhone-6S-geruchten

In deze iPhone 6 review lees je over onze ervaringen met de iPhone 6. We kijken naar design, hardware en software, camera en alle andere aspecten. En natuurlijk ook naar formaat: is de iPhone 6 een mooi formaat of te groot?

iPhone 6 review

iPhone 6 review

iPhone 6 achterkant schuinDe iPhone 6 is Apple’s eerste iPhone met een groot scherm. Natuurlijk: in 2012 maakte Apple al de stap naar een groter beeld met de 4-inch iPhone 5. Maar de iPhone 6 is de eerste Apple-telefoon die echt groot aanvoelt. Het 4,7-inch-scherm voelt een beetje aan als een grote Full HD-televisie, nadat we jarenlang naar een oude tv hebben gekeken. En dan is er ook nog een 5,5-inch-alternatief genaamd de iPhone 6 Plus. In deze iPhone 6 review richten we ons volledig op de ‘gewone’ iPhone 6, terwijl we in een apart artikel de iPhone 6 Plus reviewen. Heeft Apple eindelijk de ideale schermgrootte gevonden? En hoe bevallen de technische verbeteringen en het nieuwe design?p


Reviewer: Bastiaan Vroegop
Reviewer iPhone 6-camera: Bart Breij

In onze iPhone 6 review bespreken we alle punten die hieronder staan opgesomd. Snel naar één van de onderwerpen navigeren? Klik dan op onderstaande links:

Lees ook onze iPhone 6 Plus review voor alles over de grotere iPhone.

Ontwerp

iPhone 6 achterkant schuinVoor fanatieke Apple-kenners is het een bekende routine: elke tweede iPhone-generatie wordt er een compleet nieuw ontwerp geïntroduceerd, waardoor de iPhone er weer net iets anders uitziet. We nemen met de iPhone 6 daarom afscheid van het ontwerp van de iPhone 5 en iPhone 5s. De iPhone 6 heeft een afgeronde aluminium behuizing waar geen scherpe rand op te vinden is. Hierdoor ligt de iPhone 6 gelijk al fijner in de hand. Door de rondingen voelt het namelijk alsof deze iPhone gemaakt is om in je handen vast te klampen, terwijl de iPhone 5 en iPhone 5s wat geforceerder aanvoelden. De iPhone 6 voelt zelfs zo comfortabel, dat we hiervoor de gekke antennestrepen achterop graag voor lief nemen. We vermoeden namelijk dat deze strepen noodzakelijk zijn om het rondere ontwerp mogelijk te maken.

Het ronde ontwerp zet ook door aan de voorkant van de iPhone 6: de schermranden zijn licht gebold, waardoor ze overgaan in de rondingen van de telefoon. Dit zorgt voor een subtiel maar duidelijk verschil als je de iPhone van de voorkant bekijkt. Vooral als er licht op de iPhone 6 reflecteert, ziet hij er uit als een compleet ander apparaat dan voorgaande iPhones. Want hoewel de vroegste iPhones waaronder de iPhone 3GS ook rondingen hadden, waren deze nooit te vinden aan de voorkant van het toestel. De gehele iPhone 6 heeft hierdoor bijna iets weg van een pil.

iPhone 6 voorkant goud

Door de afgeronde hoeken heeft de iPhone 6 aan zowel de voor- als achterkant ongeveer dezelfde vorm. Het is hierdoor soms even voelen hoe de iPhone precies in je broekzak zit als je hem probeert te pakken. Een inmiddels bekend fenomeen: sinds de iPhone 4 zijn de voor- en achterkant hetzelfde gevormd. Beide zijden zijn op de tast van elkaar te onderscheiden door het materiaal: de voorkant is van verstevigd glas, terwijl de achterkant van aluminium gemaakt is. Daarnaast zijn er uiteraard de speaker, homeknop en de nu uitgestoken camera om voor- en achterkant van elkaar te onderscheiden.

De camera van de iPhone 6 steekt een klein beetje uit. Dat ziet er niet bizar gek uit, maar zorgt wel voor ergernissen als je de iPhone wil neerleggen. Hij ligt namelijk altijd een beetje wankel, waardoor hij bijvoorbeeld heen en weer klettert als je op bepaalde delen van het scherm tapt. Je kunt dit probleem oplossen door een case om de iPhone te bevestigen, maar ideaal is dat niet. We zijn enthousiast over de technische verbeteringen van de camera, waar we het later in deze review over hebben. Het heeft wellicht te maken met het dunne ontwerp van de iPhone. Met zijn 6,9 millimeter is de iPhone 6 alsnog dunner dan de 7,6 millimeter dikke iPhone 5s, en die iPhone was al opmerkelijk dun.

iPhone 6 LightningDe iPhone 6 heeft alle vertrouwde knoppen weer: onder het scherm zit een homeknop, wederom met een Touch ID-scanner. Deze kan met iOS 8 ook worden gebruikt om apps te beveiligen. Aan de linkerzijde van de iPhone vind je twee volumeknoppen en een volumeschakelaar, die er iets anders uitzien maar nog steeds exact hetzelfde doen. De powerknop is de grootste verandering: deze zit nu aan de zijkant van het iPhone 6-scherm, waardoor je hem met je duim kunt bedienen. Een vereiste voor de iPhone 6 met zijn grote scherm: we konden met vrij lange vingers de bovenkant van de iPhone 6 nog maar net bereiken. Maar de verplaatste iPhone 6-powerknop brengt nog een voordeel met zich mee: het is iets makkelijker geworden de iPhone 6 in landschapsmodus vast te houden. Je kunt de iPhone namelijk aan de boven- en onderkant vasthouden, zonder je zorgen te maken over een onbedoelde knopindruk. Dat is handig bij het kijken van bijvoorbeeld series op Netflix, maar helpt al helemaal tijdens het gamen. Wij drukten op de iPhone 5s af en toe per ongeluk op de powerknop tijdens het spelen van een spelletje. Met de manier waarop de iPhone 6-powerknop nu is gepositioneerd, is de kans erg klein dat je hem per ongeluk indrukt.

Scherm

Het scherm in de iPhone 6 is veel dingen, maar vooral groot. Laat je niet om de tuin leiden door de iPhone 6 Plus: hoewel de iPhone 6 de kleinere van de twee is, is dit de belangrijkste update voor het iPhone-scherm sinds de introductie van retina. Met 4,7-inch is de iPhone 6 0,7-inch groter dan de 4-inch iPhone 5s en iPhone 5c. Om nog maar te zwijgen over de 3,5-inch iPhones daarvoor. In de praktijk is dit een iPhone-scherm wat nog maar net door één hand bediend kan worden. Een belangrijk punt voor veel iPhone-gebruikers: Apple pleitte er immers voor dat je altijd met je duim een van de bovenhoeken moet kunnen bereiken. Kan je dit niet, dan heb je een tweede hand nodig om iets zo compact als een telefoon te bedienen.

iPhone 6 scherm

We spelen wel wat vals. Hoewel we de bovenhoek inderdaad kunnen bereiken, moeten we hiervoor onze grip op de iPhone enigszins veranderen. Je moet een iPhone iets anders vasthouden om de hoek te bereiken, en dat lukt alleen met vrij lange vingers. In deze positie heb je ook niet meer een stevige grip op het toestel. Tijdens de eerste dagen met de iPhone 6 hadden we nog geen manier gevonden om gedachteloos de bovenhoek aan te raken. Apple zegt dit op te lossen met Reachability: met twee taps op de Touch ID-homeknop wordt de bovenste helft van het scherm naar beneden gehaald, zodat je er makkelijk bij kunt. Dat werkt zoals verwacht, maar we zijn een beetje bang dat deze functie vooral voor verwarring gaat zorgen. Een onbedoelde, dubbele tap is immers zo gemaakt en lang niet iedere iPhone-gebruiker zal snappen waarom half het scherm ineens naar beneden wordt getrokken. Het is wachten tot een nieuwe, onervaren smartphone-gebruiker per ongeluk Reachability activeert en niet snapt wat hij moet doen.

Gelukkig is er een keerzijde: tijdens de testperiode met de iPhone 6 hoefden we namelijk amper de bovenhoeken van het scherm aan te raken. Ja, er staan vaak knoppen om mee terug naar een vorige pagina te gaan, maar in de meeste apps kun je ook vanaf de linkerzijde van het scherm naar binnen vegen. Het maakt hierbij niet uit waar je vinger zich op het scherm bevindt, waardoor de schermgrootte een veel minder groot probleem is. Deze veegfunctie introduceerde Apple afgelopen jaar in iOS 7 – en daarmee leek Apple zich stiekem al voor te bereiden op het grotere iPhone 6-scherm. Het ontwerp van de iPhone 6 is afgestemd op deze veegmogelijkheid: omdat de randen van het scherm zijn afgerond, voelt het een stuk fijner om vanaf de zijkant ‘naar binnen’ te vegen.

iPhone 6 iPhone 6 Plus

Door de nieuwe schermformaten, voelt de aanschaf van een iPhone 6 ineens ontzettend persoonlijk. Ben je bereid om de comfortabele eenhandsbediening die je gewend was in te ruilen voor een groter scherm? Of wil je een nóg grotere iPhone die je het beste met twee handen kunt bedienen? Het is een keuze die niemand anders voor je kan maken, simpelweg omdat iedereen de iPhone anders gebruikt. Zo merkten ik bij het schrijven van deze review bijvoorbeeld dat het scherm van de iPhone 6 voor mij precies groot genoeg is voor simpele handelingen, maar overweegt een iCulture-collega om terug te gaan naar de iPhone 5s omdat de iPhone 6 voor hem net een tikje te groot is.

Sinds 2010 gebruikt Apple retinaschermen en de iPhone 6 is geen uitzondering. Ook bij dit scherm kun je de pixels niet meer met het blote oog onderscheiden, mits je op een redelijke afstand naar het scherm kijkt. De iPhone 6 gebruikt dezelfde pixeldichtheid in eerdere retina-iPhones van 326 pixels per inch. Daarmee heeft de iPhone een resolutie van 1134 bij 750 pixels. Dat is iets minder scherp dan de iPhone 6 Plus met zijn 401 pixels per inch, maar dit was bij onze tests amper een bezwaar. Dit is nog steeds een bijzonder scherp scherm, dat ook door de grootste experts wordt bejubeld. DisplayMate noemt de schermen in de nieuwe iPhones de beste schermen die ze tot nu toe hebben getest, al is de iPhone 6 Plus superieur. Uit onze ervaringen blijkt echter dat het verschil met de iPhone 5 en iPhone 5s relatief klein is. Wat je bij de iPhone 6 vooral zal opvallen, is de nieuwe schermgrootte.

Hoewel we lange tijd verhalen hoorden over een saffierscherm in de iPhone 6, heeft Apple uiteindelijk gekozen voor een scherm gemaakt van versterkt glas. Jammer, want een saffierscherm zou de iPhone beter bestand maken tegen krassen en valschade. Uit meerdere tests valt af te leiden dat het iPhone 6-scherm even stevig is als het scherm in vorige iPhones. Dit betekent dat je met zorgvuldig, dagelijks gebruik geen krassen op het iPhone-scherm zult krijgen. Zorg ervoor dat je hem niet op de straatstenen laat kletteren en stop hem niet in dezelfde zak als je sleutels en je hebt geen reden tot zorg.

Apps

Met de komst van een nieuw scherm, stond Apple voor hetzelfde dilemma als in 2012: wat moet er gebeuren met apps die nog niet zijn aangepast? Met de iPhone 5 werden er zwarte balken boven- en onderin het scherm getoond, waardoor kleinere apps op het 4-inch-scherm getoond konden worden. Ditmaal heeft Apple voor een andere aanpak gekozen: apps worden schermvullend gemaakt. Hierdoor maakt iedere app volledig gebruik van het 4,7-inch-scherm, maar niet zonder nadelen. Omdat de apps zijn uitgerekt, zien ze er wat opgeblazen uit. Knoppen zijn groot, letters onscherp en er lijkt bij sommige apps een soort waas over het scherm te hangen. Dit viel het meeste op bij apps waarin veel witte vlakken met tekst te zien zijn. Apps die zijn geoptimaliseerd voor het 4,7-inch-scherm zijn scherper en tonen ook meer informatie. In een nieuws-app is hierdoor bijvoorbeeld meer ruimte voor headlines, en in games kun je een groter deel van de omgeving bekijken.

Twitter iPhone 6 zoomTwitter iPhone 6 zoom
Links (boven) een onaangepaste versie van Twitter, rechts (onder) de geoptimaliseerde app.

De ingezoomde apps zijn wel een interessante bijkomstigheid voor slechtziende iPhone-gebruikers. Zij kunnen de normaal kleine lettertjes immers opeens beter lezen. Apple heeft een schakelaar aan iOS toegevoegd, waarmee je de gezoomde app-modus kunt blijven gebruiken. Bij Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Weergave kun je ervoor kiezen om de volledige iPhone-interface op de resolutie van een iPhone 5- of iPhone 5s-app te renderen, maar dan uitgerekt. Dit heeft ook effect op bijvoorbeeld het iconenscherm van de iPhone, waar meteen een rij iconen wegvalt.

Homescreen iPhone 6 zoomHomescreen iPhone 6 normaal
Links (boven) het ingezoomde iconenscherm, rechts (onder) het gewone iconenscherm.

Camera

iphone 6 cameraEen veelgehoorde reden om de iPhone 6 te kopen is de vernieuwde camera. Dat is eigenlijk best opmerkelijk, zeker als je van de iPhone 5s overstapt. De iPhone 6 heeft namelijk dezelfde 8 megapixel iSight-camera. Ditmaal steekt hij wel iets buiten de behuizing. Apple verdedigt zich aan de hand van een afbeelding, die ernaar hint dat er meer ruimte is besteed aan de sensoren. De grootste troef onder de sensoren noemt Apple Focus Pixels, waarover zo meer. De camera moet op drie punten verbeterd zijn ten opzichte van de iPhone 5s: de snelheid, nachtfoto’s en slowmotion-video’s. Komt dat overeen met de praktijk?

Werkwijze: alle testfoto’s zijn onbewerkt. Ze zijn van het toestel gehaald met het Mac-programma Fotolader en daarna rechtstreeks geüpload naar de website, om geen kwaliteitsverlies te hebben tussendoor.

Rappe autofocus

Apple heeft niet zomaar een PR-praatje opgevoerd. Ten opzichte van de iPhone 5s, is de iPhone 6 merkbaar sneller met zijn autofocus. Als je op de iPhone 5s van een achtergrond naar een voorwerp op de voorgrond beweegt, merk je dat de camera moet scherpstellen. Hij verkent verschillende dieptes en zet daarna een geel vierkant in beeld om te laten zien welk voorwerp hij heeft gevonden. Bij de iPhone 6 is het andere koek. Apple zegt een nieuwe sensortechniek in de iPhone 6 te hebben gezet die ze ‘Focus Pixels’ noemt. Het effect is indrukwekkend. We bewegen nog eens van dezelfde achtergrond naar hetzelfde voorwerp, nu met de iPhone 6. De iPhone 6 heeft het voorwerp al scherp voordat we op de sluiter kunnen drukken. Keer op keer. Wil je toch op iets anders focussen dan wat de iPhone kiest, dan kan dat nog steeds handmatig met een simpele druk in beeld. Focus Pixels is het grootste wapenfeit van de camera van de iPhone 6. Je kan er supersnel mee schieten.

Monument iPhone 5sMonument iPhone 6
Boven/links: iPhone 5s, onder/rechts: iPhone 6

Betere nachtfoto’s

Ook de belofte van betere nachtfoto’s wordt ingelost op de iPhone 6. Het is niet zo dat foto’s vrij zijn van ruis, maar de camera gaat merkbaar beter overweg met het verschil tussen donker en licht. Bij het bord van de supermarkt hieronder zie je bijvoorbeeld dat de verlichte letters scherper afsteken tegen de donkere gevel op de iPhone 6. De foto straalt ook zonder in te zoomen tot de details, meer rust uit. In het steegje met verlichte flat aan de linkerkant, zie je ook dat de nachtprestaties van de iPhone 6 beter zijn. Zoom in op de laatste ronding van de schutting of de straatverlichting daar iets rechts van: vormen zijn merkbaar beter te identificeren. Dat zijn belangrijke details als je meer wilt halen uit je foto, dan ze alleen bekijken op het scherm van de iPhone. Ook bij de close-up van een enkele chip op de bank, zie je meer rust in de foto van de iPhone 6. Ingezoomd zie je dat het stof van de bank veel fijner wordt weergegeven op het nieuwe toestel. De 6 is echt beter met beperkte lichtomstandigheden.

iPhone 5s Jumbo supermarkt iPhone 6 Jumbo supermarkt
Boven/links: iPhone 5s, onder/rechts: iPhone 6

iPhone 5s steegje verlicht in stad iPhone 6 steegje in stad goede lichtval
Boven: iPhone 5s, onder: iPhone 6

Niet overal een stap vooruit

Wie denkt dat de camera van de iPhone 6 op alle fronten een stap vooruit zet ten opzichte van de iPhone 5s, zit ernaast. Overdag binnen en buiten, is het zoeken naar verschillen tussen de 6 en zijn voorganger. We maken meerdere foto’s van een bloemenstand, waarbij we zowel focussen op de voor- als achtergrond. Het verschil is verwaarloosbaar. De iPhone 6-camera moet beter zijn in natuurlijke tinten in beeld krijgen en bereikt dat door meer lichte tinten op te vangen. We merken bij het foto’s schieten regelmatig dat de iPhone 6 meer licht opvangt, maar het werkt niet substantieel beter dan bij de iPhone 5s. Kijk bijvoorbeeld naar de oranje bloemboeketten. Die zijn lichter en vrijer van ruis met de iPhone 5s. Op de iPhone 6 is de achtergrond dan weer wat duidelijker, met iets meer diepte in de kleuren. Dat zien we ook terug bij een portretfoto die we proberen. Daar zie je net iets meer kleurdiepte in een gezicht.

Bloem iPhone 5sBloem iPhone 6
Boven/links: iPhone 5s, onder/rechts: iPhone 6

Boom iPhone 5sBoom iPhone 6
Boven/links: iPhone 5s, onder/rechts: iPhone 6

Een ander vergelijk tussen de camera’s op de iPhone 5s en iPhone 6, alsmede van alle iPhones daarvoor, is de test van fotografe Lisa Bettany. De mede-oprichter van de befaamde camera-app Camera+ maakte een vergelijking van alle iPhone-camera’s. Daar zie je ook goed in dat de iPhone 6 goed is bij tegenlicht. De camera vangt net wat meer licht op, wat van zichzelf soms vlakker lijkt, maar meer mogelijkheden geeft voor bewerking. Lichtere beelden geven vaak meer beeldinformatie.

Panorama

De iPhone 6 maakt panoramafoto’s met een resolutie tot 43 megapixels. In de praktijk waren onze iPhone 6-panorama’s anderhalf keer zo groot als de foto’s gemaakt met een iPhone 5s. In onderstaand voorbeeld is de iPhone 5s-foto 7,9MB en de iPhone 6-foto 13,4MB. De iPhone 6-foto heeft een breedte van dik 13.000 pixels. De iPhone 5s ligt daar 3.000 pixels onder. Dit zorgt ervoor dat details in panorama’s net wat beter worden vastgelegd, al zal het verschil in de praktijk minder vaak opvallen. Bekijk je de panorama’s uitgezoomd, dan zijn de verschillen moeilijk te zien.

Panorama iPhone 5s
iPhone 5s, open voor volledige resolutie.

Panorama iPhone 6
iPhone 6, open voor volledige resolutie.

Fenomenale slowmotion, maar niet binnen

Dé vernieuwing van de camera van de iPhone 6 is de mogelijkheid om extreem slowmotion te filmen. Met de iPhone 5s kon je al 120 frames per seconde vastleggen, op de iPhone 6 is dat aantal nog eens verdubbeld. Je kan tot 240 frames per seconde filmen in 720p HD. Normaal filmen, dus zonder slowmotion, kan ook op 1080p.

https://www.youtube.com/watch?v=ubHX53pxyFI

De slowmotion is buiten, bij natuurlijk licht, verreweg het mooist. Je ziet mensen ongelooflijk vertraagd, maar volkomen vloeiend bewegen. Trappen op hun fiets, stappen zetten, kijken, of een balletje hooghouden zoals in ons voorbeeld. Ook regen leg je moeiteloos vast met vertraging, wat al snel sfeervolle plaatjes op kan leveren.

Bij kunstmatig licht is het echter een ander verhaal. Het aantal frames per seconde ligt zo hoog, dat hij de individuele flikkeringen van bijvoorbeeld TL-verlichting waarneemt. Dat resulteert in overdadig flikkerende video’s. We laten de slowmotion-functie los op een voetbalclub die in de avond traint en constateren dat er erg veel ruis in het beeld zit en dat het beeld flikkert vanwege het licht van de masten. Ook overdag in een kantooromgeving overheerst het kunstmatige licht en zien we het beeld ronduit flikkeren. De slowmotion is dus vooral in natuurlijk licht erg indrukwekkend.

Overige camerafuncties

De camera van de iPhone 6 behoudt verder de functies die we al kennen van iOS 7, iOS 8 en eerdere toestellen. Je kan panorama’s schieten met de camera, filmt timelapses die je versneld kan afspelen of maakt vierkante foto’s die zich laten lenen voor bijvoorbeeld Instagram. Natuurlijk ontbreken de opties om ‘gewoon’ een foto of video te schieten ook niet.

Conclusie: iPhone 6 camera

De camera van de iPhone 5s was al fantastisch en de iPhone 6 doet er nog een schepje bovenop. Bij gangbaar gebruik zal je niet veel verschil merken tussen de prestaties van beide camera’s, maar wie graag uitgebreid bewerkt zal baat hebben bij de afname van ruis en de toename van lichtopbrengst van de iPhone 6-camera. De slowmotion-functie van 240fps is daarnaast indrukwekkend in de buitenlucht, maar verwacht geen wonderen in kunstmatig verlichte omgevingen. De grootste klapper is de toegenomen snelheid, waardoor je meteen een scherpe foto kan nemen. Alles bij elkaar opgeteld is de camera in de iPhone 6 misschien niet de overstap van de iPhone 5s waard, maar blijft het een geweldige telefooncamera die op punten is verbeterd.

Hardware

De iPhone 6 is ook van binnen flink verbeterd. Een nieuwe A8-chip, een verbeterde Wi-Fi-antenne en de toevoeging van NFC moeten de iPhone 6 krachtiger, veelzijdiger en vooral sneller dan voorheen maken. Hieronder de specificaties op een rijtje:

  • Scherm: 4,7-inch, 1134 bij 750 pixels met pixeldichtheid van 326ppi, 1300:1 contrast ratio
  • Processor: 64-bit A8 ARM-processor met M8 motion bewegingschip
  • RAM-geheugen: 1GB
  • Opslag: 16GB, 64GB of 128GB
  • Camera: 8 megapixels, f2.2, 240fps video, cameralens bedekt met saffierglas, auto-HDR, gezichtsherkenning, 43-megapixel panoramamodus, burstmodus tot 10fps, 1080p video met framerate 30fps of 60 fps
  • Frontcamera: 1,2 megapixel, f2.2, 720p HD, burstmodus
  • Connectiviteit: 4G (LTE), Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 (Low Energy), NFC, VoLTE (voice over LTE), Wi-Fi-bellen
  • Overig: TouchID-vingerafdrukscanner, NFC-chip voor Apple Pay-betalingen

A8 processor

iPhone 6 benchmarkEen nieuwe iPhone betekent ook een nieuwe chipset. De iPhone 6 maakt daarom gebruik van de nieuwe A8 System on a Chip (SoC), met daarop onder andere een verbeterde 64-bits-processor. Het gebruik van 64-bits op een iPhone is nog relatief nieuw: Apple introduceerde pas afgelopen jaar de eerste SoC die gebruikmaakt van deze architectuur. Met de iPhone 6 wil Apple geen waanzinnige veranderingen op het gebied van processorkracht maken, maar worden er voornamelijk verbeteringen doorgevoerd. Hoewel Apple veel van de technische specificaties van de iPhone 6 achterwege houdt, blijkt uit onze eigen tests dat de A8 een kloksnelheid heeft van rond de 1,39GHz – een verbetering ten opzichte van dan de 1,29GHz in de iPhone 5s. De A8-chip heeft net als zijn voorganger twee processorkernen. In de praktijk maakt dit de iPhone 6 iets sneller. Dat de snelheidsboost niet revolutionair is, bleek ook wel uit Apple’s onthulling van de iPhone 6. Afgelopen jaar werd er met de iPhone 5s gesproken over een “verdubbeling in snelheid”, maar ditmaal waren de beweringen iets conservatiever: we moeten rekenen op een snelheidsverhoging van ongeveer 20 procent. Je gaat duidelijk een verschil merken als je van een iPhone 5 of eerder upgradet en nog niet van de 64-bits-processor gebruik hebt kunnen maken. Maar heb je een iPhone 5s? Dan is dit een kleinere upgrade.

De iPhone 6 heeft 1GB aan werkgeheugen. Dit is dezelfde hoeveelheid RAM die Apple al sinds 2012 in de iPhone gebruikt, maar we moeten nog tegen een app aanlopen die hierdoor serieus beperkt wordt. De iPhone 6 is met zijn 1GB nog steeds snel en snappy. Wellicht dat een extra beetje RAM dit nog meer zou verbeteren, maar met de snelheden die wij op intensieve momenten hadden, hebben we echt niks te klagen.

Anandtech heeft de iPhone 6 onderworpen aan een aantal technische benchmarks, die de praktische snelheid van de nieuwe iPhone in beeld moeten brengen. Hoewel de gemeten verschillen weinig voelbaar zijn in dagelijks gebruik, geven ze wel een idee van de concrete verbeteringen in de iPhone 6. In een browsertest eindigde de iPhone 6 bovenaan: geen andere smartphone zou zo snel webpagina’s laden. Dat is ten dele te danken aan de interne onderdelen van de iPhone 6, maar heeft wellicht ook de maken met de snelheid van bijvoorbeeld Safari in iOS 8.

iPhone 6 SunSpider

Metal

In een aantal benchmarks is de iPhone 6 ook iets sneller bij grafisch intensieve handelingen, waardoor bijvoorbeeld games ook iets beter worden gerenderd. Maar de grootste boost op gamegebied zit niet in nieuwe hardware, maar in software. Apple introduceerde in iOS 8 namelijk Metal, een API speciaal voor game-ontwikkelaars waarmee veel betere graphics mogelijk worden. In Epic Zen Garden zagen we hier de mogelijkheden al van, maar met de betere hardware en het grotere scherm van de iPhone 6 zal Metal pas echt tot zijn recht komen. In de App Store staan inmiddels al een aantal games die van Metal gebruik maken, waarvan je hieronder een korte lijst vindt. Metal werkt op de iPhone 5s en nieuwer.

iPhone 6 games met Metal-ondersteuning:

Games met ondersteuning voor Metal zijn eigenlijk het makkelijkst te beschrijven door ze in beeld te brengen. In onderstaande video zie je een kort stukje van Asphalt 8 op de iPhone 6.

https://www.youtube.com/watch?v=skUoMEDonxs

De video laat zien hoe je bepaalde deeltjes in de lucht beter ziet hangen. Door de encoding ziet het fragment er wat korrelig uit, maar op de iPhone ziet de game er iets anders uit. Onderstaande screenshot geeft een idee:

Asphalt 8 Metal screenshot

M8 motion co-processor

De M7 was een compleet nieuwe processor in de iPhone 5s, die met data van de bewegingssensoren bijhoudt wanneer je beweegt. In de iPhone 6 introduceert Apple de M8, een aangepaste en verbeterde versie van deze zelfde coprocessor. De M8 houdt wederom bij wanneer je loopt, maar kan ook zien wanneer je bijvoorbeeld fietst. Dat doet de iPhone echter alleen als je hem in je broekzak hebt zitten. Draag je hem mee in je binnenzak op de fiets, zoals wij vaak doen, dan worden er geen fietstochten vastgelegd. Vervelend, omdat we de iPhone op de fiets juist niet in de broekzak stoppen: met een kleine broekzak riskeer je dan immers sneller kabelbreuk bij het gebruik van oordoppen.

De iPhone 6 heeft ook een nieuwe sensor: een barometer. Deze wordt door de M8-coprocessor gebruikt om de hoogte van de iPhone te bepalen. Combineer dit met het meten van gemaakte stappen, en de iPhone kan zien hoeveel trappen je op een dag bent opgelopen. Daarmee biedt de iPhone 6 je dezelfde soort informatie als veel activiteitentrackers zoals de Fitbit. Informatie die met de komst van iOS 8 allemaal wordt verzameld in de Gezondheid-app, zodat je een centraal beeld krijgt van je huidige conditie. Op het moment voelt deze app alleen nogal ‘onaf’. Door een bug in iOS 8 mogen apps nog niet verbinden met de Gezondheid-app, waardoor het niet mogelijk is om bijvoorbeeld data van je slimme weegschaal of andere fitnessaccessoires naast de M8-data te bekijken. Gelukkig is de M8 nog steeds gewoon toegankelijk voor losse apps, die er hun eigen ding mee mogen doen. Apps zoals Moves laten je op deze manier stappen bijhouden, die je in sommige gevallen ook met de gemaakte wandelingen van vrienden kunt vergelijken. Het is wachten op apps die de nieuwe M8-data op slimme manieren weten te tonen.

M8 in de praktijk

Gezondheid iOS 8Bijzonder is dat de M8 in onze tests afwijkende statistieken geeft van de M7. Tijdens een wandeling door de stad registreerde de M7 ongeveer 2.000 stappen, wat volgens de Gezondheid-app neerkwam op 1,8 kilometer. Op de iPhone 6 hadden we echter 1.700 stappen gezet, wat werd omgezet naar 1,5 kilometer. De M8 is een stuk bescheidener in zijn metingen dan de M7.

Maar welke van de twee bewegingsprocessors zit dichterbij je daadwerkelijke activiteiten? Tijdens het testen van de M7 en M8 hebben we ook de Withings Pulse O2 meegenomen, een tracker enkel gemaakt om je bewegingen te meten. We hadden de Pulse in dezelfde broekzak als beide iPhones om de meting zo exact mogelijk te maken. Met 1.600 stappen zat de Pulse 100 stappen onder de meting van de iPhone 6. De afstand werd ook wat bescheidener ingeschat, op 1,38 kilometer.

Het is lastig om in te schatten hoe accuraat de M8 eigenlijk is. Hoewel de resultaten dichter liggen op die van de Withings, is er alsnog een verschil van 100 stappen in onze test. Het bijhouden van gemaakte stappen lijkt voor de iPhone 6 geen exacte wetenschap: toen we bijvoorbeeld even vijftig stappen maakte, werden er slechts tien van geregistreerd. De M8 lijkt pas op te letten als je duidelijk onderweg bent, maar zelfs dan zullen de resultaten niet je precieze bezigheden representeren. De M8 geeft een aardige schatting van hoeveel je op een dag loopt, niks meer.

De hoogtemeter van de M8 doet het op zijn beurt een stuk beter bij ons. Tijdens een paar trapwandelingen werden de hoogteverschillen correct geregistreerd, waardoor we in de Gezondheid-app ook de drie door ons bewandelde trappen zagen terugkomen. Ook hier zullen van tijd tot tijd afwijkingen in zitten: de iPhone baseert zich immers op hoogte, en soms beklim je een wat langere of kortere trap. Maar de barometer geeft een goede indicatie van hoeveel verdiepingen je beklimt.

Wi-Fi

Een nieuwe Wi-Fi-chip maakt veel snellere internetsnelheden op de iPhone 6 mogelijk. Volgens Apple ondersteunt de iPhone 6 een snelheid van maximaal 433 Mbps, dankzij het IEEE 802.11ac-protocol. Een snelheid waar je met veel internetabonnementen misschien niet veel aan hebt, maar dit creëert wel mogelijkheden bij het streamen vanaf andere apparaten. Apps zoals Plex kunnen met een hogere snelheid video’s naar de iPhone streamen, waardoor je hogere beeldkwaliteit en minder stotteringen hebt. Andere Wi-Fi-apparaten moeten alleen wel IEEE 802.11ac gebruiken om de snellere verbinding met je iPhone mogelijk te maken. Heb je een wat oudere router, dan ben je beperkt tot de maximumsnelheid van dit apparaat. Hierdoor kan bijvoorbeeld de Apple TV ook geen gebruikmaken van de verhoogde snelheid voor AirPlay: de Apple TV derde generatie ondersteunt alleen 802.11a, -b, -g en -n.

LTE

De 4G-chip in de iPhone 6 ondersteunt een flinke lijst aan 4G-frequenties. Je kunt sowieso met alle gangbare 4G-netwerken in Nederland verbinden, maar dat was al een tijdje geen zorg meer: de iPhone 5s werkte ook op alle grote netwerken. Daarnaast is 4G-LTE te gebruiken in een grote groep landen. Welke landen dit zijn is sterk afhankelijk van waar je de iPhone 6 hebt gekocht. Een iPhone 6 uit Nederland of België kan in elk geval worden gebruikt in Europa, de Verenigde Staten, Australië, Puerto Rico, Japan en Singapore.

De iPhone 6 ondersteunt ook LTE Advanced (4G+), waarmee nog hogere internetsnelheden behaald kunnen worden. LTE Advanced moet worden ondersteund door je provider, wat op het moment van schrijven nog niemand in Nederland doet. Maar de snellere verbinding wordt wel volop getest: Vodafone en KPN zeggen allebei te kijken naar de mogelijkheden van LTE Advanced. Hetzelfde geldt voor VoLTE: deze beltechnologie maakt het mogelijk telefoongesprekken te voeren met 4G, maar moet eerst door providers worden ondersteund. KPN test dit nu.

NFC nog niet voor ons

Jarenlang was het de vraag: krijgt de iPhone nou NFC, of toch niet? Dit jaar besloot Apple om eindelijk de draadloze transceiver toe te voegen aan de iPhone 6. Maar: we hebben er eigenlijk helemaal niks aan. Apple gebruikt NFC op het moment enkel voor mobiele betalingen met Apple Pay, maar deze betaaldienst komt dit jaar niet naar Nederland. Ontwikkelaars mogen ondertussen NFC niet gebruiken om in hun apps handige functies toe te voegen. Jammer, want met NFC zouden twee iPhones makkelijk verbinding met elkaar maken. Het voelt als een gemiste kans, waar in een latere iOS-update hopelijk nog eens verandering komt. Datzelfde deed Apple immers ook met de Touch ID-scanner, die vanaf iOS 8 ook voor apps toegankelijk is.

Batterijduur

De batterijduur van een iPhone is altijd lastig om te meten. Want hoewel we de iPhone 6 een paar dagen intensief hebben getest, is het nog onduidelijk hoe de iPhone-accu presteert zodra hij een paar weken in gebruik is. Wat we wel kunnen concluderen, is dat we onder de indruk zijn van de huidige batterijprestaties. Op één ochtend gebruikten we Reeder, Netflix en Tweetbot vanaf 7 uur ‘s ochtends, met af en wat toe pauzes tussendoor. Toen de klok op 10 uur stond, hadden we nog 90% van de batterij tot onze beschikking. Op dagen waarop we de iPhone 6 niet tussentijds oplaadden en hem actief gebruikten, hadden we rond de avond tussen de 30 en 40 procent batterijduur over. Dit geeft een goed gevoel: we durven de iPhone 6 gewoon de hele dag te gebruiken, zonder ons zorgen te maken over een lege accu. Werk je op bijvoorbeeld een kantoor met een stopcontact in de buurt, dan hoef je je eigenlijk niet druk te maken om de batterij.

Beschikbaarheid

De iPhone 6 is vanaf 26 september in Nederland te koop vanaf 699 euro. Van plan om hem aan te schaffen? In het artikel iPhone 6 kopen lees je alles over hoe je dat kunt doen.

iPhone 6 review: conclusie

We zijn verliefd op het grotere 4,7-inch-scherm van de iPhone 6. Het bekijken van video’s en spelen van games is op dit iets grotere formaat een stuk fijner, waardoor we eigenlijk niet meer terugwillen naar het kleinere 4-inch-beeld van de iPhone 5s. Maar hoewel we lovend zijn over het iPhone 6-scherm, voelt de aanschaf van een nieuwe iPhone opeens een stuk persoonlijker. Want hoewel wij tijdens het schrijven van deze review enthousiast werden over het 4,7-inch-scherm, kregen we ook reacties van iPhone 6-bezitters die liever terug willen naar het kleinere display. En dan is er ook nog keuze uit een nog grotere iPhone 6 Plus, die vooral de phabletliefhebbers aanspreekt.

iPhone 6 iPhone 6 Plus iPhone 5 zijkant

De iPhone 6 is krachtiger en veelzijdiger dan ieder eerder model, met een snellere A8-chip, een barometer en een aantal andere technische verbeteringen. Hoewel de iPhone 6 Plus een betere accu en beeldstabilisator heeft, hebben we deze functies tot nu toe niet gemist op de ‘gewone’ iPhone 6. De accu van dit toestel is een verbetering ten opzichte van de iPhone 5s: we hadden een dikke 40 procent batterijlading over na een gewone dag werken. De beeldstabilisator klinkt vooral als een functie voor de meest fanatieke filmers. Er is daarom weinig reden naast het scherm om niet voor de iPhone 6 te kiezen. Omdat de iPhone 5s met zijn A7-chip zelfs nog snel aanvoelt, is zelfs de 4-inch iPhone nog een reële keuze. Dat is een goed iets: Apple verkoopt op het moment drie varianten, waarbij je niet teveel zorgen over de technische specificaties hoeft te hebben. Kies voor het scherm wat je het liefste gebruikt en je zit gebakken. Is dat de iPhone 6? Dan heb je technisch gezien één van de beste smartphones van het moment in handen.

Pluspunten

  • Aluminium behuizing voelt fijn en ligt goed in de hand.
  • Groot retinascherm wat door UI-trucs met één hand te bedienen is.
  • Goede en snelle camera.

Minpunten

  • De camera steekt raar uit de achterkant van de iPhone.
  • Met je duim de linkerbovenhoek bereiken kan soms vervelend zijn.
  • NFC werkt alleen voor Apple Pay, wat nog niet in Nederland beschikbaar is.