Tweetbot 3 voor iPhone met iOS 7-uiterlijk uitgebracht

De geliefde Twitter-app Tweetbot for iPhone is voorzien van een iOS 7-uiterlijk. Tapbots hield vast aan de originele opzet van de applicatie.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Tweetbot 3 for iPhoneOntwikkelaar Tapbots heeft de nieuwe versie van Tweetbot voor iPhone met iOS 7-uiterlijk uitgebracht. Het gaat om een volledig nieuwe applicatie waar je opnieuw voor moet betalen als je de vorige app al had. De nieuwe versie verwerkt de stijlelementen van iOS 7 in de populaire Twitter-applicatie en één verandering springt met name in het oog: de app ging van grijs naar wit als hoofdkleur. Het is de eerste metamorfose voor Tweetbot for iPhone sinds de release van de applicatie in augustus 2011. De naam? Tweetbot 3 for Twitter.

Verandering van karakter

Het is misschien wel de meest gewaagde verandering die Tweetbot had kunnen maken. Voor het eerst sinds de originele applicatie voeren zijn de kenmerkende stijlelementen in lichtgrijs, donkergrijs en donkerblauw overboord gegooid. Er zijn nog wel blauwe accenten, maar ze zijn lichter. Lichtgrijs maakte plaats voor kraakhelder wit en ook de bovenbalk en knoppenbalk zijn eveneens in het wit uitgevoerd. De donkergrijze elementen die er nog zijn, zijn verbonden aan profielen. Je ziet donkergrijs bij de instellingen onder je profielfoto linksboven, waar je tussen je accounts kan schakelen en over de instellingen gaat. Ook tweets die je selecteert en profielinformatie zie je in die kleur. Wel heeft de ontwikkelaar aangekondigd dat een donkere nachtweergave nog in de maak is.

Tweetbot 3 timeline Tweetbot 3 for Twitter gesprek

Tweetbot-specialiteiten, min één

De bijzondere eigenschappen van Tweetbot ten opzichte van de concurrentie, zijn behouden gebleven in Tweetbot 3 for Twitter. Zo heb je zelf invloed wat er op het vierde en vijfde tabblad staat, naast de gebruikelijke timeline, mentions en privéberichten die je altijd ziet. Door het vierde en vijfde tabblad ingedrukt te houden, wissel je tussen favoriete tweets, zoeken, retweets, je profielpagina, Twitter-lijsten en je mutefilters. De specialiteit dat je steekwoorden filtert uit je timeline, is keurig behouden gebleven. Hetzelfde geldt voor het automatisch verversen van de berichtenstroom. Dat gebeurt zonder dat je er erg in hebt: je verandert niet van positie in de timeline. Nieuw is dat je rechts een vaantje ziet met het aantal nieuwe tweets.

Als je op een tweet drukt, zie je de bekende knoppenbalk waarmee je kan reageren, retweeten, een tweet kan ‘favorieten’, delen en meer. Je kan een tweets nog steeds naar links vegen om hem groot in beeld te zien. De gespreksgeschiedenis van een tweet lees je er dan onder, nieuwe reacties erboven. De veeg naar rechts is echter verwijderd. Als je graag die kant op veegde om de ‘pure’ gespreksweergave te zien (die met alléén alle tweets snel onder elkaar), kom je nu van een koude kermis thuis. Dat overzicht is uit de app gehaald. Je bent nu altijd ‘veroordeeld’ tot het drukkere scherm met de geselecteerde tweet groot en gedetailleerd in beeld.

Tweetbot druk op profielfoto Tweetbot 3 for Twitter profielpagina

Wat is er verdwenen?

Behalve de veeg naar de gespreksgeschiedenis, mist Tweetbot 3 for Twitter nog een paar kleine dingetjes die bijdroegen aan de vorige applicatie. Zo zijn de geluiden van het omlaag trekken van de timeline om hem te verversen en het openen van een tweet bijvoorbeeld volledig verdwenen. De drietapsdruk op een tweet om hem meteen te beantwoorden is eveneens verdwenen en ook heb je geen zeggenschap meer over de lettergrootte in de app. De lettergrootte van Tweetbot 3 stel je in onder de Instellingen van de iPhone. Instellingen -> Algemeen -> Tekstgrootte. Het grootste gemis is het selecteren van een Twitterlijst met een druk op de bovenbalk. Je kan een Twitterlijst naar keuze snel benaderen via het vierde of vijfde tabblad, maar als je veel schakelt tussen verschillende lijsten, is dat geen oplossing. Tapbots zegt al met een oplossing bezig te zijn.

Wat is er bij gekomen?

De grootste vernieuwing van Tweetbot 3 for Twitter op iPhone is er een die je niet ziet. De applicatie maakt gebruik van background sync, de iOS 7-functie waardoor applicaties op gegevens kunnen ophalen ook op momenten dat je ze niet actief gebruikt. Zo schotelt de app je meteen je nieuwe reacties en privéberichten voor als je de app opent.

Je gaat tevergeefs op zoek naar een grote nieuwe killer feature in Tweetbot 3 for Twitter op iPhone. Die is er niet. Nieuwe functies springen niet meteen in het oog, maar zijn er wel. Zo kan je Apple’s eigen Reading List in Safari instellen als een van de diensten om artikellinks later in terug te lezen. Het is zelfs de nieuwe standaard instelling. Ook kan je nu met één knop je favoriete Twitterlijst benaderen. De nieuwe Tweetbot onthoudt welke lijst je hebt opengezet in het zelf instelbare tabblad en zo kan je de laatst geopende lijst er meteen weer bij pakken. Verder wijst de app je er bij de introductie op dat je snelmenu’s oproept als je een profielfoto of tweet lang ingedrukt houdt. Zo stuur je iemand snel een privébericht of kopieer je snel een link. Een andere leuke nieuwigheid is dat je op iemands profielpagina’s een blok ziet met recente foto’s van diegene.

Tweetbot 3 for Twitter instellingen Tweetbot 3 foto weg swipen

Vloeiend totaalpakket

Tweetbot staat nog steeds zijn mannetje op het gebied van gevoel. De animaties zijn subtiel en wekken een indruk van snelheid. Scrollen gaat heerlijk soepel en het openen van een foto of video in je timeline is een visueel feestje. Ze worden zo groot mogelijk in beeld gebracht op een donkere, semi-transprante achtergrond en je kan ze behalve wegtikken ook soepel uit beeld vegen. Het zijn die kleine handelingen die het gebruik van de app zo lekker maken.

En hoewel Tweetbot qua kleuren en daarmee zijn gehele uiterlijk dichter tegen de concurrentie als Echofon, Twitterrific, Tweetings 2 (App Store-link) en zelfs de officiële Twitter-app aan schurkt, begeeft de afwerking van Tweetbot 3 for Twitter zich nog altijd op eenzame hoogte.

Oude Tweetbot komt terug
De vorige versie van Tweetbot for Twitter komt binnenkort weer terug in de App Store, met onder andere enkele bugfixes. Zo kan je ook als pre-iOS 7 bezitter van Tweetbot gebruik maken. Tapbots haalde de applicatie tijdelijk uit de App Store om verwarring omtrent de nieuwe release te voorkomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juli 2014, 9:47
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen tweetbot, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.