Cryptomator versleutelt iPhone-bestanden voordat je ze naar de cloud stuurt

· Gonny van der Zwaag

Online opslagdiensten zijn handig omdat je overal toegang hebt tot je bestanden en je iPhone minder snel vol raakt. Maar er schuilt ook een gevaar in: als ze in de cloud staan, weet je nooit of de autoriteiten of hackers erin kunnen neuzen. Om die kans te verkleinen is er nu Cryptomator (link), een app die je bestanden versleutelt voordat je ze naar een online opslagdienst verstuurt. Het is ideaal voor mensen die de versleuteling van de online diensten zelf niet vertrouwen en zelf de touwtjes in handen willen hebben.

Cryptomator iPhone en Mac

Cryptomator is open source

Cryptomator is open source en is zowel voor iOS als voor de desktop beschikbaar. Het werkt met alle diensten die synchroniseren met lokale opslag, zoals Google Drive en Dropbox. Cryptomator gebruikt 256-bit AES-encryptie waarbij de versleuteling helemaal lokaal wordt uitgevoerd. De online opslagdienst beschikt dus niet over jouw unieke sleutel. Op de iPhone en iPad zijn je lokale gegevens beveiligd met Touch ID.

Cryptomator op de iPhone: lijst met bestanden Cryptomator met Touch ID-beveiliging

Ontwikkelaar Tobias Hagemann werkt al twee jaar aan Cryptomator en heeft gekozen voor een oplossing waarbij je zelf bepaalt wat je betaalt. Bij de iOS-versie was dat niet mogelijk; vandaar dat de ontwikkelaar daar €1,99 voor vraagt. Je kunt Cryptomator downloaden via de website van de ontwikkelaar of in de App Store.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.