iBeacons kunstwerken

Groninger Museum heeft primeur met iBeacons: kunst komt tot leven

Het Groninger Museum gaat de iBeacon-technologie inzetten voor een nieuwe tentoonstelling als eerste in Nederland.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iBeacons kunstwerkenLangzamerhand beginnen we iBeacons, de technologie voor Bluetooth-communicatie met apps op korte afstand, ook in Nederland in de praktijk te zien. We bespraken eerder al de eerste toeristische attractie, een Nederlands themapark voor tulpen. Maar ook in een andere toeristische sector, musea, wordt de technologie met veel belangstelling bekeken. Het Groninger Museum gaat de iBeacon-technologie inzetten voor interactieve informatievoorziening rond de nieuwe tentoonstelling De Collectie, die vanaf 29 maart te zien is. Het Groningse museum claimt daarmee het eerste museum in Nederland te zijn dat iBeacons gebruikt.


Het museum werkt hiervoor samen met de jonge Groningse startup Tapme Media, dat zich specialiseert in NFC en iBeacons. De samenwerking met het Groninger Museum is het eerste project van Tapme waarin de iBeacons-technologie in een echte gebruikersomgeving getest wordt.

Interactieve app

Voor de tentoonstelling heeft Tapme de speciale Tapart-app ontwikkeld. In elke zaal met kunstwerken hangen drie beacons van Estimote, die we op iPhoneclub al eerder besproken hebben. Die laten de hoogtepunten uit die zaal aan bezoekers zien zodra zij met hun iPhone of iPad in de buurt komen. Dit kunnen audio- en videofragmenten zijn, maar ook achtergrondinformatie zoals uit welke collectie het afkomstig is en hoe groot het is. Daarnaast ziet de gebruiker detailfoto’s van de verschillende (kunst)werken. Bijvoorbeeld gerelateerde kunstwerken of werken door mensen uit die tijd.

De speciale app is vanaf 28 maart verkrijgbaar in de App Store en is geschikt voor iPhone en iPad met minimaal iOS 7.0. Er is ook een Android-applicatie die gebruikmaakt van Near Field Communication (NFC), een soortgelijke techniek waarvoor fysiek contact met een object vereist is. Dit houdt in dat bezoekers hun toestel op een informatiebordje naast het kunstwerk plaatsen. Voor wie geen geschikt toestel heeft, is het ook mogelijk om er eentje te huren. iCulture kreeg alvast enkele screenshots van de ontwikkelaar:

Tapart - Groninger MuseumTapart - Groninger Museum

Niet alleen voor bezoekers van het museum is de nieuwe technologie interessant. Het museum haalt er zelf ook informatie uit. Zo kan het museum zien hoe bezoekers zich door het museum bewegen en krijgt het ook inzicht in de interesses en opinie van het publiek. Die informatie gaat het Groninger Museum weer gebruiken om de bezoekerservaring te verbeteren. Zo kan de bezoeker kan met de app zelf kunstwerken beoordelen op basis van een waardering tussen één en vijf sterren.

Springplank

De Groningse start-up Tapme Media is in januari 2014 begonnen en richt zich specifiek op iBeacons- en NFC-toepassingen. De samenwerking met het Groninger museum is de eerste echte praktijkervaring van het bedrijf. Oprichter Sietze de Jong (LinkedIn):

We zien het Groninger Museum als toonaangevend in Nederland en het is voor ons een fantastische springplank om in contact te komen met andere musea en organisaties. We zijn al met verschillende andere musea in gesprek, maar er is nog niets concreets.

Ook voor het museum zelf is het eerst en vooral een test met een nieuw systeem dat het oude informatiesysteem zal moeten vervangen. Coördinator Rob Dijkstra van het Groninger Museum licht toe:

We maakten al gebruik van een informatiesysteem, maar dat was verouderd. Tijdens onze zoektocht naar iets nieuws werden we benaderd door Tapme of we interesse hadden in de iBeacons-technologie. Omdat vrijwel iedereen tegenwoordig een smartphone heeft waren we meteen enthousiast. We hopen dat we hiermee iets hebben dat we in de toekomst kunnen inzetten.

De nieuwe tentoonstelling De Collectie is vanaf 29 maart tot en met 31 december 2014 te zien in het Groninger Museum en laat de hoogtepunten uit de eigen collectie van het museum zien variërend van (kunst)werken uit de Gouden Eeuw, Groninger geschiedenis en cultuur, en moderne kunst uit binnen- en buitenland. Het is de eerste collectie van het museum waarbij de nieuwe technologie wordt ingezet. Dijkstra:

De Collectie is een test voor een half jaar en dan kijken we of het goed bevalt. Als alles aan de verwachtingen voldoet gaan we de techniek ook bij andere tentoonstellingen inzetten. Hierbij spelen de aanschafkosten ook een rol.

Meer informatie: Groninger Museum

Lees meer: dossier iBeacons

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.