Google introduceert iBeacon-concurrent Eddystone

Apple's iBeacons hebben er een concurrent bij. De nieuwe Google Eddystone-standaard biedt op dezelfde manier een speciale Bluetooth-ontvanger voor apps.

Google gaat de concurrentie aan met Apple’s iBeacon-standaard, waarmee smartphones zoals de iPhone via Bluetooth communiceren met kleine Bluetooth-apparaten. Door gebruik te maken van Bluetooth Low Energy weet je iPhone hoe ver hij verwijderd is van een Eddystone, waardoor er zeer locatiegebonden informatie getoond wordt. Hier wordt bij iBeacons veel gebruik van gemaakt in winkels, om bijvoorbeeld de juiste informatie voor een tafel met producten te tonen.

Eddystone Google

Eddystone is een open standaard waar ontwikkelaars gebruik van mogen maken. Bluetooth LE-apparaten die deze standaard ondersteunen kunnen vervolgens met ondersteunde apps communiceren. Een systeem dat als twee druppels water lijkt op iBeacons, maar Eddystone is vanaf dag één platform-agnostisch. Volgens Google werkt Eddystone met alle mobiele besturingssystemen, zolang je smartphone maar Bluetooth LE ondersteunt. iPhone-bezitters hebben daarom minstens een iPhone 4s nodig. iBeacons werken ook met Android-telefoons, met minstens Android 4.3.

iBeacons worden wereldwijd steeds meer gebruikt – ook in Nederland. Zo zijn er Nederlandse museum-apps die aan de hand van iBeacons bij ieder schilderij specifieke informatie laten zien. Google hoopt dat er met Eddystone nog meer creatieve apps worden gemaakt. Google beschrijft hoe bijvoorbeeld een ov-app met behulp van een Eddystone-accessoire in de bushalte meteen de juiste informatie kan tonen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juli 2015, 20:01
Categorie Diensten
Onderwerp ibeacons

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.