Zelf aan de slag met iBeacons dankzij MacBeacon

Met MacBeacon en Locate kun je zelf aan de slag met Apple's iBeacon-technologie. $10 en een Mac is alles wat je nodig hebt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

macbeaconOndersteuning voor iBeacons is nieuw in iOS 7. Apple gaat de Bluetooth-technologie waarschijnlijk gebruiken in de eigen winkels, de MLB-honkbalstadions gaan ermee bezig en afgelopen week werd bekend dat warenhuis Macy’s ook iBeacons gaat gebruiken. Maar waarom alleen de grote jongens? Je kunt als gewone Mac-gebruiker nu alvast bezig met je eigen iBeacon-experiment.

Wat je nodig hebt is de app MacBeacon ($10), geschikt voor OS X 10.9 en hoger. Daarmee kun je een Mac inrichten als een iBeacon. Met de bijbehorende iOS-app Locate for iBeacon kun je het zelf proberen. iBeacon is een locatietechnologie op korte afstand. Je kunt bijvoorbeeld detecteren dat iemand in een winkel is, route-aanwijzingen in een gebouw geven of gerichte advertenties sturen.

locate-for-iBeaconRadius Networks heeft de MacBeacon-app gemaakt voor ontwikkelaars die zelf toepassingen voor iBeacons willen maken, zonder dat je dure apparatuur hoeft aan te schaffen. Je maakt iBeacon-profielen en vervolgens testen wat er gebeurt als je met een iPhone met Locate-app in de buurt komt. Je geeft de iBeacon een herkenbare naam, genereert een UUID, stelt het energieniveau van de beacon in en nog veel meer. Welke functionaliteit je wilt, bepaal je in een iOS-app die je zelf bouwt. Of je pakt de kant en klare Locate-app die niets anders doet dan iBeacons herkennen. Je kunt zien wat de afstand tussen jouw iPhone en de iBeacon is en je kunt de iBeacon kalibreren. Heb je de smaak te pakken, dan kun je voor $100 tot $150 een hardware-ontwikkelkit aanschaffen, gebaseerd op de Raspberry Pi. Er zitten 1 of 2 Bluetooth LE-transmitters in de doos, die je pas kunt gebruiken als je de meegeleverde iBeacon-software installeert. Daarmee maak je zelf apps die werken met de iBeacon SDK van Apple zelf. Wil je een boodschap naar iemand sturen die binnen het bereik van de iBeacon komt, dan kan dat bijvoorbeeld.

Meer info: MacBeacon

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2014, 9:00
Onderwerp mac os x

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.