Verdwaal nooit meer op Schiphol dankzij 2.000 iBeacons

De Schiphol-app kan vanaf nu meer dan 2000 iBeacons benutten die over het vliegveld verspreid zijn. Dankzij de iBeacons kan de locatie van de reiziger tot op vijf meter nauwkeurig worden bepaald.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

vliegtuigen-schiphol

Als je regelmatig met het vliegtuig reist, weet je wat voor doolhof een vliegveld kan zijn als je niet precies weet waar je naartoe moet. Op Schiphol is het zoeken naar de juiste gate voorgoed vergeten tijd, dankzij de Schiphol-app en meer dan tweeduizend iBeacons die over het vliegveld verspreid zijn.


De ontwikkelaar van de Schiphol-app, kon GPS niet gebruiken om reizigers naar de juiste gate te leiden, simpelweg omdat GPS niet betrouwbaar genoeg werkt met een dak boven je hoofd. Daarom zijn er meer dan tweeduizend iBeacons over het vliegveld verspreid om de locatie van de gebruiker tot op 5 meter nauwkeurig te bepalen.

iBeacons tot op 5 meter nauwkeurig

Omdat de Schiphol-app (link) nu precies weet waar je uithangt op Schiphol, is de navigatiefunctie in een klap een stuk functioneler geworden. Nu is het bijvoorbeeld mogelijk om de snelste route naar je gate met een druk op de knop op je iPhone te zien verschijnen. Omdat je iPhone steeds met een andere iBeacon verbinding maakt, kun je jezelf op de kaart zien bewegen.

Schiphol-indoor-navigeren Schiphol-navigatie

Volgens ontwikkelaar M2Mobi is Schiphol een van de eerste vliegvelden die deze Indoor Wayfinding verwerkt in haar app. Bovendien zou de techniek zelden in zo’n groot en complex gebouw als Schiphol toegepast zijn, zo schrijft de ontwikkelaar in een blogposting.

Omdat iBeacons kleine kastjes zijn, kunnen ze gemakkelijk opgehangen worden. In het geval van Schiphol zijn ze bijvoorbeeld bevestigd aan de elektronische borden met gatenummers en vertrektijden.

iBeacons elders in Nederland

iBeacons werden onlangs ook al ingezet in het Nederlandse Westfriesgasthuis ziekenhuis. De iBeacons werken samen met een app, zodat patiënten en bezoekers precies weten waar ze zijn en waar ze heen moeten.

Bekijk ook

iBeacons: alles over draadloze beacons voor iPhone en iPad

iBeacons is een technologie van Apple waarmee je de locatie van gebruikers kunt bepalen. Het werkt met Bluetooth. Met iBeacons kun je mensen helpen om lokaal niveau te navigeren of informatie te sturen. Bedrijven kunnen het ook gebruiken om kortingsbonnen te sturen als je op een bepaalde locatie bent.

Foto: Vliegtuigen op Schiphol, foto via Flickr CC (redjunasun).

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.