iphone hand

Wi-Fi Assistentie uitschakelen op iPhone en iPad

Met Wi-Fi Assistentie standaard ingeschakeld als je iOS 9 installeert. Deze functie gebruikt automatisch je mobiele internetbundel als je Wi-Fi-verbinding te slecht is. Deze tip legt uit hoe je Wi-Fi Assistentie uitschakelt.

Eén van de handige vernieuwingen in iOS 9 is WiFi Assist, in het Nederlands Wi-Fi Assistentie. Deze nieuwe functie zorgt ervoor dat je iDevice automatisch overschakelt naar mobiel internet als de Wi-Fi-verbinding te slecht is. Wi-Fi Assistentie staat standaard ingeschakeld in iOS 9 en dat kan tot onaangename verrassingen leiden, omdat je mobiele data sneller op is. Met de tips uit dit artikel schakel je Wi-Fi Assistentie uit.

Dat Wi-Fi Assistentie standaard ingeschakeld staat is opvallend, omdat de functie in de beta’s van iOS 9 juist standaard uitgeschakeld stond.

Wi-Fi Assistentie uitschakelen

Je kunt Wi-Fi Assistentie uitschakelen en weer inschakelen via de instellingen. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk.
  2. Blader naar beneden totdat je de schakelaar Wi-Fi Assistentie ziet.
  3. Zet de schakelaar uit.

Wi-Fi Assistentie: oppassen met beperkte databundel

wifi-assistDeze nieuwe functie in iOS 9 moet het leven eigenlijk makkelijker maken, maar komt komt alleen van pas bij mensen met een grote databundel. Staat de schakelaar aan, dan schakelt de iPhone automatisch over naar 3G of 4G. Automatische app-updates en andere achtergrondactiviteiten op je iPhone kunnen dan heel wat dataverkeer veroorzaken en dat is slecht nieuws voor mensen die zuinig moeten omspringen met hun MB’s. Wi-Fi Assistentie kan ook in actie komen als je toegang tot een mobiel netwerk is verlopen, bijvoorbeeld wanneer je in een hotelkamer of op een congres betaalde, tijdelijke toegang tot het draadloze netwerk hebt gekocht.

Wi-Fi Assistentie heeft ook wel voordelen: je batterij gaat langer mee, omdat je iDevice niet steeds probeert om opnieuw verbinding te maken met het draadloze netwerk.

Dataverbruik per app bekijken

Dataverbruik-appsMocht je benieuwd zijn naar het dataverbruik van je telefoon, dan kun je dit zelf eenvoudig bekijken. Ga hiervoor naar Instellingen -> Mobiel netwerk. Onder het kopje Mobiele datagebruik zie je staan hoeveel data je gebruikt hebt in de huidige periode. Deze periode wil zeggen het moment vanaf de laatste keer dat je de gegevens opnieuw ingesteld hebt. De exacte datum en tijd hiervan vind je helemaal onderaan deze pagina, onder de knop Stel gegevens opnieuw in. Op deze pagina vind je ook een lijst van alle apps die op je toestel staan met bijbehorend dataverbruik in diezelfde periode.

Bepalen welke apps data mogen gebruiken

Je kunt op het scherm hierboven niet alleen zien hoeveel data de apps verbruiken, maar je kunt ook toestemming geven voor dataverbruik. Wil je bijvoorbeeld niet dat Facebook je databundel opslurpt, dan zet je de schakelaar uit. De app mag in dat geval alleen nog data via het Wi-Fi-netwerk ophalen en niet via 3G of 4G.

Nog veel meer informatie over Wi-Fi Assistentie lees je in onze aparte gids:

Heb je last van andere iPhone Wi-Fi problemen, bijvoorbeeld als je op iPhone geen Wi-Fi-verbinding hebt, dan zijn er allerlei andere stappen die je kan nemen om dit op te lossen.

https://www.iculture.nl/tips/tips/problemen-wifi-oplossen/

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Internet
Onderwerpen assistent, ios 9, wifi