iphoto-logo

iPhoto opruimen, voordat je de overstapt naar Foto’s voor Mac

Wil je overstappen van iPhoto naar de Foto's-app voor Mac, dan lees je in dit artikel 5 opruimtips die het overstappen naar Foto's makkelijker maken.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

iphoto-logoAls je wilt overstappen van iPhoto naar de nieuwe Foto’s-app, dan kun je een aantal stappen nemen om je voor te bereiden. Waarom moet je foto’s opruimen? En raak je ook de sterrenwaardering van foto’s kwijt?


Foto’s voor OS X stelt je bij de eerste keer opstarten meteen de vraag of je de bestaande iPhoto-bibliotheek wilt importeren. Heb je meerdere iPhoto-bibliotheken, dan kun je selecteren welke je wilt gebruiken. Foto’s voorkomt daarbij dat je alle foto’s dubbel hebt.

Als je iPhoto nog op de Mac laat staan, kun je de oude app nog steeds gebruiken om foto’s te bewerken, maar de wijzigingen zullen beperkt blijven tot iPhoto. Het onderling synchroniseren van wijzigingen werkt alleen op alle Apple-apparaten waarop de Foto’s-app aanwezig is, dus Foto’s voor Mac en Foto’s voor iOS.

Stap 1: Foto’s een sterrenwaardering geven

Je kunt in iPhoto alle foto’s een sterrenwaardering geven tussen 0 en 5. Deze sterrenwaardering onbreekt straks als je de Foto’s-app gebruikt, waar je alleen een foto als favoriet kunt instellen. Het heeft echter zin om toch nog een sterrenwaardering in te voeren. De Foto’s app zet dit om naar trefwoorden. Op dezelfde manier kun je nu alvast portretten markeren, want de Foto’s-app neemt dit gewoon over.

Stap 2: Dubbele foto’s opruimen

duplicate annihilator icoonWil je straks een ‘schone’ fotobibliotheek, dan kan het zin hebben om nu alvast je fotocollectie op te ruimen. Je kunt hiervoor tools gebruiken zoals de Duplicate Annihilator for iPhoto, maar je kunt het ook handmatig doen. De Duplicate Annihilator kijkt naar EXIF-data, eerste karakters in de bestandsnaam, afmetingen, bestandsgrootte, SHA1-checksum en datum waarop de foto gemaakt is. Je bepaalt zelf wat er moet gebeuren met de dubbele foto’s die de app ontdekt, bijvoorbeeld weggooien of hernoemen.

duplicate_annihilator

Stap 3: Kleine foto’s weggooien

Een andere manier om foto’s op te ruimen, is om te kijken naar foto’s van klein formaat. Vul je bijvoorbeeld ‘320’ in het zoekveld van iPhoto in, dan krijg je alle foto’s te zien die ‘320’ breed zijn. Ik heb in mijn collectie veel screenshots van 320 pixels breed die in artikelen zijn gebruikt en die dus niet langer bewaard hoeven te worden. Pas op dat een zoekopdracht naar ‘320’ ook alle foto’s vindt waarin dit getal voorkomt, dus ook foto’s die 3200 pixels breed zijn. Dat zijn foto’s die je misschien wel wilt bewaren. Verder kun je ook nog zoeken op andere veelvoorkomende kleine formaten, zoals 240 x 180 pixels. Gebruik een aantal gangbare pixelwaarden om te zien wat er tevoorschijn komt.

Stap 4: Foto’s van slechte kwaliteit weggooien

Mijn fotocollectie gaat terug tot de periode dat ik een Palm-organizer gebruikte. De foto’s die ik met een Palm en met de eerste smartphones maakte, zijn van belabberde kwaliteit. Sommige wil ik bewaren omdat ze nostalgische waarde hebben, maar de meeste kunnen net zo goed weggegooid worden. Een groepsfoto uit die tijd is leuk om te houden, maar een foto van een bord eten hoef je echt niet te bewaren. Vaak kun je op basis van jaartal wel schatten welk type camera je in die periode gebruikte. Alles van vóór 2010 is bij mij van potentieel slechte kwaliteit en dus rijp voor de prullenbak.

fotos-opruimen

Stap 5: slechte foto’s verzamelen in slimme mappen

Er zijn nog slimmere manieren om je iPhoto-bibliotheek te doorzoeken, om te ontdekken welke foto’s van slechte kwaliteit zijn. Je kunt daarbij gebruik maken van de slimme mappen-functie in OS X. Je kunt heel eenvoudig een slimme map maken, waarmee je alle foto’s boven een bepaalde ISO-waarde te zien krijgt. Dit zijn vaak foto’s met veel beeldruis (grove korrel), die je niet wilt bewaren. Experimenteer gerust wat met de verschillende filters, om te ontdekken hoe je donkere, kleine en grofkorrelige foto’s kunt filteren. Je kunt hier ook instellen hoeveel pixels lang of breed een foto minimaal moet zijn.

Je kunt bepaalde foto’s die je wilt weggooien ook voorzien van een bepaalde tag, door ze te selecteren en op de rechtermuisknop te drukken. Daarna kun je op een later moment makkelijk weer door de foto’s gaan, om te kijken welke je echt wilt weggooien.

Waarom iPhoto opruimen?

Je kunt natuurlijk je volledige fotocollectie importeren vanuit iPhoto naar de Foto’s-app. Maar toch kan het nuttig zijn om nu alvast wat ruimte te scheppen. Foto’s opruimen is vooral belangrijk als je een grote fotobibliotheek hebt. Je krijgt bij Apple maar 5GB iCloud-opslagruimte. De iCloud Fotobibliotheek telt daarbij mee, maar je hebt ook opslag nodig om bijvoorbeeld backups van je iPhone en iPad te kunnen maken. Wil je ruim onder de 5GB blijven, dan moet je waarschijnlijk flink gaan snoeien in je fotocollectie. Je kunt ook ervoor kiezen om de foto’s die je niet regelmatig meer gaat raadplegen op een andere plek te bewaren (bijvoorbeeld op een lokale harde schijf, op Flickr, Dropbox, OneDrive, MEGA of Google Drive). Een andere optie is om Foto’s te gebruiken zonder synchronisatie met iCloud. Je bewaart de foto’s dan lokaal op de Mac en je mist dan wel allerlei handige functies.

Als laatste redmiddel kun je bij Apple en bij andere aanbieders natuurlijk altijd extra opslagruimte kopen, maar dat kost wel geld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!