iPad Pro Siliconenhoes

Review: Apple’s Smart Cover en Siliconenhoes voor iPad Pro

Review van de Smart Cover en Siliconenhoes voor de iPad Pro (9.7 en 12.9 inch). Deze beschermhoes en cover voelen zacht aan, maar zijn ze hun forse prijs wel waard? Je leest het hier!

Apple heeft voor de 9.7 iPad Pro (review) nieuwe hoezen en covers uitgebracht. In deze review kijken we naar de Smart Cover (€59 bij Apple) en de Siliconenhoes (€79 bij Apple). Daarmee bescherm je je gloednieuwe iPad zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Je leest hier hoe deze hoezen bevallen.

iPad Pro Siliconenhoes

Smart Cover en Siliconenhoes voor iPad Pro: beetje duur

De Smart Cover en Siliconenhoes zijn een flinke investering om je iPad krasjesvrij te houden. Je bent €138 kwijt voor de twee beschermende accessoires van siliconen, terwijl je voorheen nog geen €80 kwijt was aan een volledig omsluitende Smart Case, gemaakt van echt leer. Voor de iPad mini en de iPad Air zijn deze fijne Smart Cases nog gewoon verkrijgbaar, maar voor de 9.7 inch iPad Pro ben je aangewezen op de nieuwe siliconenbescherming. Is dat erg? Nou nee, want ze zijn gemaakt van prettig aanvoelend materiaal dat niet snel slijt. Maar je bent wel een rib uit je lijf kwijt, terwijl Apple je al helemaal had kaalgeplukt bij de aanschaf van de iPad zelf.

iPad Pro Smart Cover, closeup van materiaal

Smart Covers in 12 kleuren

De Smart Cover en Siliconenhoes zijn allebei verkrijgbaar in meerdere kleuren: maar liefst 12 kleuren hangen er in de schappen. Je gaat je bijna afvragen of ze daar wel ruimte voor hebben in de (vaak wat krappe) accessoirehoek van de Apple Store. Er moeten immers ook nog tientallen horlogebandjes in meerdere kleuren uitgestald worden. Als je wilt kun je twee verschillende kleuren combineren, maar mijn setje bestaat uit twee delen in steengrijs, een tint die eerder beige dan grijs is. Ik vind het een prettige, neutrale kleur.

Bekijk ook

Review 9.7" iPad Pro (2016)

Review van de iPad Pro 9.7, de kleinere variant van de iPad Pro. Lees in dit 9.7 inch iPad Pro review onze ervaringen, belangrijkste voordelen en nadelen en upgrade-advies.

iPad Pro Smart Cover, opgerold

Twee losse delen kan handig zijn als je ook van plan bent het nieuwe Smart Keyboard (€169 bij Apple) aan te schaffen. Je hoeft dan alleen een achterkantje aan te schaffen, want de voorkant wordt al beschermd door het toetsenbord.

Losse Smart Cover toch handig

Aanschaffen van een losse Smart Cover heeft echter wel een voordeel, want daarmee kun je je iPad in twee standen zetten: rechtop en half liggend (zie foto hieronder). Die liggende stand is bij het toetsenbordje niet mogelijk. Mocht je nog een oude Smart Cover hebben liggen: helaas, die blijkt niet geschikt. We probeerden gebruikte Smart Covers van de iPad Air-serie, maar daarbij zitten de magneetjes net iets anders waardoor de cover open blijft staan. Je zult weer een nieuwe moeten kopen. Het formaat is wel hetzelfde.

De Siliconenhoes voor de iPad Air past eventueel wel op de 9.7 inch iPad Pro, maar heeft toch een nadeel: er zitten geen openingen in voor de speakers, waardoor het geluid niet meer zo mooi is. Dat mooiere geluid is nou net een van de redenen om deze nieuwe iPad te kopen.

iPad Pro liggend met Smart Cover

Zacht en duurzaam materiaal

Het materiaal van beide onderdelen is erg zacht en prettig om in de hand te houden. Het materiaal wordt ook minder snel vies dan de leren hoezen die ik eerder heb gebruikt. En mocht er toch een vlekje op komen, dan kun je deze siliconenhoezen makkelijk met een vochtig doekje afnemen. Binnenin de hoes is microfiber-achtig materiaal aangebracht, zoals Apple al langer doet. Het lijkt op suede en het geeft de hoes een luxere uitstraling. In- en uitnemen van de iPad is simpel: het past goed, maar zit ook niet te strak en je hebt nog toegang tot alle poorten en knoppen. Zoals we van Apple gewend zijn is de afwerking weer perfect.

Net als bij de eerdere Smart Covers gaat het scherm uit als je de flap over het scherm legt. Je rolt de flap op om de iPad rechtop te zetten. Wat dit betreft is er geen verschil met alle vorige generaties Smart Cover. Het enige verschil is dat je beide onderdelen nu los moet aanschaffen.

Smart Cover en Siliconenhoes voor grotere iPad Pro

Ook voor de grotere 12.9 inch iPad Pro zijn deze twee accessoires verkrijgbaar, trouwens voor een iets hogere prijs: je betaalt €69 voor de Smart Cover en €89 voor de Siliconenhoes. Maar er is wel een verschil: voor deze grotere iPad Pro heb je alleen keuze uit de kleuren wit en houtskoolgrijs. Persoonlijk geef ik dan de voorkeur aan houtskoolgrijs, dat vanwege de donkere kleur bovendien beter bij het Smart Keyboard past.

iPad Pro Smart Cover, van de zijkant gezien

Conclusie Smart Cover en Siliconenhoes voor iPad Pro review

Apple’s Smart Cover en Siliconenhoes zijn een feest om vast te houden: het materiaal voelt heel zacht aan, zodat je de hoes steeds wilt aanraken. Ook al zijn deze accessoires niet meer van echt leer gemaakt, je hebt toch het gevoel dat je een luxe product in handen hebt. Wel is het jammer dat Apple er zo’n belachelijke prijs voor vraagt. Het was sympathieker geweest als ze de twee onderdelen ook in combinatie verkopen, met wat extra korting. Maar ja… Apple en korting zijn twee woorden die je zelden in één zin ziet. Daarom alleen kopen als je het geld ervoor over hebt en anders gewoon op zoek gaan naar een goedkope kloon. Er zijn genoeg mensen die de kwaliteit en afwerking minder zo belangrijk vinden, omdat de hoes toch maar een ‘wegwerpproduct’ is om te zorgen dat de iPad schadevrij blijft. In dat geval zou ik je aanraden om voor €1 een goedkope hoes op eBay te halen en steeds die te vervangen als ‘ie stuk gaat.

Pluspunten

  • Materiaal voelt erg prettig aan
  • Perfectionistische afwerking en alles sluit perfect aan
  • Heel veel kleuren

Minpunten

  • Dure accessoires, geen korting bij aanschaf van setje

Smart Cover en Siliconenhoes kopen

De hier besproken hoezen zijn verkrijgbaar bij de Apple Store:

Reviewtekst: Gonny van der Zwaag (@gonny), fotografie: Lyan van Furth (@lyan_van_furth), Maal4.nl, reviewmateriaal beschikbaar gesteld door Apple.

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2022.

iPad Pro