Deelmenu iOS concept

Zo kan Apple het onoverzichtelijke deelmenu in iOS verbeteren

Het deelmenu in iOS is handig voor snelle acties, maar is gaandeweg een vergaarbak geworden van allerlei apps en daardoor onoverzichtelijk geworden. Een ontwikkelaar heeft wel een idee hoe Apple het deelmenu kan verbeteren.

Als je dit artikel leest in de iCulture-app of in Safari, kun je dankzij het deelmenu snel een linkje versturen naar bijvoorbeeld WhatsApp of Pocket. Dit handige deelmenu werkt in vrijwel alle apps. Maar vrijwel al die apps hebben tegenwoordig een extensie en daarmee een plekje in het deelmenu. Het is dus nogal een vergaarbak geworden van allerlei verschillende functies en apps. Met een paar eenvoudige aanpassingen zou Apple het deelmenu aanzienlijk kunnen verbeteren, denkt ontwikkelaar Greg Raiz. Hij doet alvast een voorzetje.

Deelmenu iOS concept

Deelmenu eenvoudig verbeteren

Raiz gebruikt het voorbeeld van het deelmenu om te illustreren hoe bedrijven nutteloze gebruikersinterfaces gebruiken. Volgens hem kan Apple het deelmenu met een aantal aanpassingen verbeteren. In de eerste plaats door elementen te verbergen die op zichzelf geen functie hebben. Hiermee doelt hij op de de instructies voor AirDrop aan de bovenzijde van het menu. Die hebben geen functie en nemen onnodige ruimte in beslag, stelt hij. AirDrop-gebruikers verschijnen alleen als ze beschikbaar zijn. Anders zie je ze niet.

‘Toon belangrijkste eerst’
Ook zouden de belangrijkste onderdelen als eerste getoond moet worden. Het huidige deelmenu in iOS 10 toont apps na het AirDrop-onderdeel en pas daarna knoppen voor het kopiëren van een linkje of het openen in de browser. De knoppen die je hier ziet zijn afhankelijk van de app die je gebruikt. Volgens Raiz zou het dan ook veel logischer zijn om juist die knoppen bovenaan te zetten, omdat je die waarschijnlijk vaker gebruikt. De overige ruimte is dan voor het rechtstreeks delen naar apps, gesorteerd op hoe vaak je een app gebruikt.

Apple heeft vanaf iOS 9 gekozen voor minimalisme, maar of dat altijd een positief effect heeft op de duidelijkheid is de vraag. In Raiz’ ontwerp heeft het menu zelf bijvoorbeeld ook een label gekregen en worden ook de verschillende onderdelen gelabeld. Zo weet ook een onervaren gebruiker wat de verschillende functies betekenen en hoeft hij niet te zoeken. In zijn ontwerp kun je het menu ook met een veegbeweging eenvoudig weer sluiten. In Apple’s huidige implementatie kan dat alleen als je op ‘Annuleer’ tikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 januari 2017, 14:26
Categorie iOS
Onderwerp ios 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.