OS-X-Yosemite-openingsscherm

Yosemite stuurt zoektermen Safari en Spotlight naar Apple

OS X Yosemite verstuurt zoektermen ingevuld in de Spotlight of Safari naar Apple. Dit lijkt te wijten aan verwarrende instellingen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

os_x_yosemite_rond_icoonZoek je vanuit Safari of de Spotlight-zoekbalk op het internet in Yosemite, dan worden je zoektermen naar Apple verstuurd. Dit ontdekten onderzoekers op Github. Dit gebeurt zelfs als je de privacygevoelige zoekmachine DuckDuckGo in Safari gebruikt.

Update 21 oktober: Apple heeft gereageerd op berichten dat Spotlight data doorstuurt. Ze zeggen dat het verzamelen van persoonlijke data ‘beperkt’ is:

For Spotlight Suggestions we minimize the amount of information sent to Apple. Apple doesn’t retain IP addresses from users’ devices. Spotlight blurs the location on the device so it never sends an exact location to Apple. Spotlight doesn’t use a persistent identifier, so a user’s search history can’t be created by Apple or anyone else. Apple devices only use a temporary anonymous session ID for a 15-minute period before the ID is discarded.

De onderzoekers zeggen de privacyopties op iedere “voor de hand liggende plek” te hebben ingeperkt, en dat daarbij ook het versturen van zoektermen van de Spotlight te hebben uitgeschakeld, onder andere bij Spotlight in Systeemvoorkeuren. Na het invullen van een woord in de Spotlight werd dit echter alsnog naar Apple verstuurd. Wat blijkt: je moet het versturen van zoektermen naar Apple uitschakelen in de Spotlight én in de voorkeuren van Safari. Volgens onderzoeker Landon Fuller onredelijk, en Apple-ontwikkelaar Mark Rower is het met hem eens:

Je kunt het versturen van zoekopdrachten in de Spotlight uitschakelen bij Systeemvoorkeuren > Spotlight. Volgens Apple moet je dan het volgende doen:

Als u niet wilt dat Spotlight-zoekopdrachten en informatie over het gebruik van Spotlight-suggesties naar Apple worden verstuurd, kunt u Spotlight-sugesties uitschakelen. Dit doet u door de aankruisvakken voor Spotlight-suggesties en zoeken op het web via Bing uit te schakelen op het tabblad ‘Zoekresultaten’ van het voorkeurenpaneel ‘Spotlight’ in Systeemvoorkeuren op uw Mac. Als u Spotlight-suggesties en zoeken op het web via Bing uitschakelt, zoekt Spotlight alleen in de gegevens op uw Mac.

Maar dan ben je er dus nog niet: Je moet ook Safari openen, in de menubalk kiezen voor Safari en drukken op Voorkeuren. Vervolgens ga je naar Zoek en schakel je Inclusief Spotlight-suggesties uit.

Yosemite zou in een aantal andere instanties ook data naar Apple versturen, ondanks dat opties hiervoor zijn uitgeschakeld. Bij het openen van Over deze Mac via het Apple-icoon bovenin de menubalk gaat er bijvoorbeeld een bericht naar Apple. Hierbij zou een unieke identificatiecode worden meegestuurd. Bij het registreren van een e-mailadres met een unieke dommeinnaam gaat dat domein ook Apple’s kant op.

Omdat de privacyopties van Yosemite niet consequent zijn, is het volgens de onderzoekers moeilijk of soms zelfs niet mogelijk om je data van Apple af te schermen. Ze roepen daarom Apple op om dit op te lossen. Wat Apple met de data doet is nog onduidelijk, maar de kans is aanwezig dat Apple hier op praktische wijze gebruik van maakt. De verzonden zoektermen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om je zinnen automatisch aan te vullen. Door het domeinnaam van je e-mailadres naar Apple te sturen kan de Mail-app je verdere configuratie afmaken op basis van bekende data.

Het onduidelijke privacy-beleid in Yosemite voelt wat onhandig: Tim Cook benadrukte onlangs nog dat Apple altijd duidelijk wil zijn wanneer er gegevens worden verzonden of verwerkt.

Tipgevers: Jerry, Vincent

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2014, 10:03
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen safari, spotlight, yosemite

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.