WWDC 2011: iCloud is Apple’s nieuwe online opslagdienst

iCloud is de online opslagdienst van Apple. Hiermee kun je foto's, muziek en andere bestanden opslaan en synchroniseren tussen iPad, computer en online opslag. Je krijgt 5GB opslag gratis voor eigen gebruik.

itunes cloudApple heeft op de WWDC 2011 de nieuwe online opslagdienst iCloud aangekondigd. iCloud is een digitale hub: alle foto’s, muziek en andere bestanden kun je online opslaan en ze zijn daarna beschikbaar op als je iOS-apparaten. Het is meer dan een online harddisk. Je kunt ook synchroniseren en automatisch uploaden. iCloud is beschikbaar vanaf iOS 5 en staat automatisch ingeschakeld. Je hebt er dus geen omkijken naar. Je krijgt 5 GB gratis opslagruimte van Apple, die je kunt gebruiken voor mail, documenten, foto’s uit je camerarol, app-data en dergelijke. Daarnaast krijg je extra opslagruimte voor gekochte apps, muziek, boeken en Photo Stream.

Photo Stream

ios photo streamJe maakt een foto met je iPad 2, die meteen wordt geüpload naar iCloud, zodat deze overal beschikbaar is. Het kwijtraken van foto’s omdat je iPad is gestolen, kan daardoor niet meer voorkomen. De Photo Stream-optie is aanwezig in de fotoapplicatie op iOS-apparaten, in iPhoto op de Mac en in documentenbeheer op de pc. Je kunt foto’s zelfs met je Apple TV synchroniseren. iOS slaat alleen de laatste duizend foto’s op van je iPad. De rest staat in iCloud en blijft daar 30 dagen bewaard. Wil je ze langer bewaren, dan moet je ze in een album plaatsen; foto’s op je Mac of pc blijven onbeperkt bewaard. Het synchroniseren van de foto’s werkt via Wi-Fi. Met Photo Stream kun je ook makkelijk je recente foto’s op je HDTV bekijken. Maak een speciaal Photo Stream-album aan en je kunt ze meteen als diashow afspelen op de televisie. Hiervoor is een Apple TV vereist.

iTunes in the Cloud

Een compleet nieuwe dienst is iTunes in the Cloud. Het houdt in dat de muziek die je in iTunes hebt gekocht, automatisch op al je apparaten beschikbaar hebt (maximaal 10 stuks). Je kunt ook eerdere aankopen uit iTunes opnieuw downloaden. Koop je een nummer, dan wordt deze in iCloud bewaard, waarna het nummer naar al je apparaten wordt gepusht. Dit geldt voor je iPad en andere iOS-apparaten, maar ook voor je pc en Mac. Het werkt via Wi-Fi en 3G. Deze functie is per direct beschikbaar.

Een aanvulling daarop is iTunes Match, dat pas in de herfst beschikbaar komt en voorlopig alleen in de VS. iTunes in the Cloud, zoals hierboven beschreven, werkt alleen bij muziek die je in iTunes hebt gekocht. Maar heb je veel eigen muziek, bijvoorbeeld muziek die je van cd’s hebt geript, dan kun je iTunes Match gebruiken om die nummers ook in iCloud te bewaren. iTunes Match kijkt of hetzelfde nummer ook in iCloud beschikbaar is en geeft je de mogelijkheid om in het bezit te komen van een digitale kopie. Dit is een muzieknummer in 256 bits AAC-formaat, ook als je originele versie van lagere kwaliteit was. De dienst kost $24,99 per jaar en er zijn 18 miljoen nummers beschikbaar om mee te ‘matchen’.

itunes match

Draadloos synchroniseren met iCloud

MobileMe was niet Apple’s beste product. Daarom zijn alle MobileMe-applicaties volledig herschreven om goed te kunnen samenwerken met iCloud. Je krijgt de meeste functies voortaan gratis, zoals het synchroniseren van adresboeken en agenda’s. Mail gaat via iCloud werken, waarbij je je normale me.com-account kunt blijven gebruiken. iBooks en App Store-apps synchroniseer je ook via iCloud. Handig daarbij is, dat de App Store voortaan laat zien welke eerdere aankopen je hebt gedaan. Deze functie is per direct beschikbaar. In de App Store vind je de optie Gekochte apps: bij alle apps met een wolkje kun je opnieuw de download uitvoeren, zonder dat je opnieuw hoeft te betalen. Dit geldt ook voor iBooks.

Automatische downloads en backups

documents backupEr zitten nog meer handigheidjes in iCloud. Zo kun je automatisch een backup maken van je gekochte muziek, apps en boeken. Ook de foto’s en video’s op je iPad worden automatisch gebackupt. Dit gebeurt dagelijks via Wi-Fi, inclusief instellingen en app-gegevens. Automatische downloads is een functie waarmee je kunt aangeven dat je alle apps en boeken die je op andere apparaten hebt aangeschaft, ook op je iPad wilt zien verschijnen. Gebruik je een App Store-account met je partner of huisgenoot, dan wil je dit waarschijnlijk niet.

Documenten opslaan in iCloud

Maar iCloud is natuurlijk ook gewoon een online opslagruimte. Je kunt documenten die je bijvoorbeeld met de tekstverwerker Pages hebt gemaakt, synchroniseren met een iPad of iPhone. Voorheen had je hiervoor de functie Bestandsdeling in iTunes nodig. iCloud doet het automatisch. Hetzelfde geldt voor Keynote en Numbers en het leuke is: het werkt al meteen, met de nieuwe versies van iWork die Apple vorige week in de App Store beschikbaar stelde.

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.