iPad Pro Smart connector

Waarom er zo weinig Smart Connector-accessoires voor de iPad Pro zijn

Voor de Smart Connector op de iPad Pro zijn nauwelijks accessoires verkrijgbaar. Hoge kosten, een voorkeurspositie voor Logitech en de lange wachttijden weerhouden fabrikanten ervan om Smart Connector-accessoires te maken.

Er zijn momenteel nog maar vier accessoires die gebruik maken van de Smart Connector op de iPad Pro. Eén daarvan is gemaakt door Apple zelf, de andere zijn van Logitech. Terwijl de nieuwe aansluiting al bijna twee jaar geleden werd aangekondigd, schiet het niet op. Het probleem ligt bij Apple. Lange wachttijden en dure componenten zorgen ervoor dat fabrikanten nog nauwelijks accessoires voor de Smart Connector uitbrengen.

iPad-Pro-Smart-Connector

Weinig Smart Connector-accessoires

In november 2015 kondigde Apple de nieuwe iPad Pro aan, voorzien van Smart Connector. Die zorgt ervoor dat accessoires zoals toetsenborden hun stroomvoorziening vanuit de tablet kunnen krijgen, zodat je ze niet tussendoor hoeft op te laden. Apple belooft dat er meer Smart Connector-accessoires onderweg zijn. Volgens Fast Company werken er en nu “meerdere bedrijven” aan de speciale iPad Pro-accessoires, al is het nog onduidelijk of en wanneer ze op de markt komen.

Maar wat houdt de fabrikanten tegen? Eén van de redenen is dat Apple besloot om exclusief met Logitech samen te werken. Daardoor houden andere fabrikanten de boot af. Ze moeten namelijk concurreren tegen twee bedrijven en ze krijgen niet de speciale behandeling die Logitech wel krijgt. Zo twijfelt Incipio, een merk dat al jarenlang in de Apple Store verkrijgbaar is, nog of ze een eigen iPad Pro-toetsenbord gaan uitbrengen. “We evalueren de marktvraag voor nóg een iPad Pro-toetsenbord”, aldus een woordvoerster. Daarbij kijken ze vooral of er nog een bepaalde niche is die ze kunnen vullen. De eerste zijn heeft voor Incipio geen prioriteit meer.

Logitech CREATE toetsenbord voor 9,7-inch iPad Pro.

Daarnaast maakt Apple het de fabrikanten niet echt makkelijk. Het inkopen van de verplichte componenten is duur en kost tijd. Bedrijven die snel nieuwe producten ontwikkelen en snel willen inspelen op trends, is dat niet haalbaar. Een wachttijd van zes maanden voor één component is dan niet aantrekkelijk. Daarom hebben de meeste bedrijven zich gericht op Bluetooth-accessoires die met alle tablets samenwerken, niet alleen die van Apple. Zo spreken ze een grotere markt aan en kunnen ze sneller en goedkoper produceren. Ze zijn bovendien flexibeler, want met de Smart Connector kun je de iPad alleen in liggende stand gebruiken. Accessoiremaker Brydge weet het daarom wel: ze zien geen enkele reden om de huidige connector te gaan inbouwen en noemen de technologie “enorm beperkend”.

Toch betekent het niet dat er geen toekomst is voor de Smart Connector. Het levert voor gebruikers allerlei voordelen op: de accessoires zijn dunner en je kunt snel connectie maken, zonder te gaan zitten prutsen met Bluetooth-pairing. Wij wachten af tot die veelbelovende andere accessoires op de markt komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 augustus 2017, 9:22
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ipad pro, smart connector
Device iPad Pro

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor professionals. De iPad Pro komt in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.