A9X chipworks

Waarom de iPad Pro-processor zo snel is

De A9X processor in de iPad Pro is supersnel, vooral op grafisch gebied. Chipworks heeft de A9X geanalyseerd en komt tot verrassende conclusies.

De iPad Pro heeft een A9X-processor met een 12-core GPU, maar heeft geen L3-cache. Als dit voor jou abracadabra is, moet je zeker niet op Anandtech kijken, waar ze een complete analyse hebben gemaakt van de processor in de iPad Pro.

A9X chipworks

De A9X is gemaakt op een 16nm FinFet-procédé van TSMC. Het ontbreken van L3-cache is daarbij verrassend, omdat het bij andere processoren van Apple wel het geval is. Het opvallendst noemt Anandtech de afwezigheid van L3-cache (een kleine hoeveelheid geheugen die in de A7, A8 en A9 voorkwam, dat voorkomt dat de CPU en GPU het hoofd-systeemgeheugen moeten raadplegen).

Geen L3-cache

Anandtech denkt dat er meerdere verklaringen mogelijk zijn, waarom Apple niet voor L3-cache heeft gekozen. Het zo te maken kunnen hebben met een grotere L2-cache, sneller LPDDR4-geheugen of een bredere 128-bit geheugenbus. Die zouden al zodanige snelheidsverbeteringen veroorzaken waardoor er geen L3-cache meer nodig is.

De afwezigheid van L3-cache heeft in ieder geval weinig effect op de prestaties van de A9X, want die zijn gewoon goed. Vooral grafisch presteert de iPad Pro erg goed en dat is te danken aan de GPU. Ten opzichte van de A9 in de iPhone 6s is het aantal cores in de GPU van de iPad Pro verdubbeld van 6 naar maar liefst 12! Apple heeft voor de GPU gebruik gemaakt van de Imagination Technologies PowerVR Series 7XT, waarvan de kloksnelheid moeilijk is vast te stellen.

iPad Pro sneller dan MacBook

Anandtech baseert zich op een foto die is gemaakt door Chipworks. Apple geeft zelf namelijk geen details over de processors die ze gebruiken. Uit benchmarks bleek eerder al dat de iPad Pro beter scoort dan de iPhone 6s en zelfs beter dan een MacBook uit 2015. De twee Twister-kernen van de A9X draaien op een kloksnelheid van 2,26 GHz.

Het klinkt allemaal erg veelbelovend, maar door iOS is de iPad Pro toch niet te vergelijken met de computer die je op je bureau hebt staan (of op je schoot hebt liggen).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 november 2015, 23:24
Categorie Apple
Onderwerpen ipad pro, processor

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.