Waarom een iPad Pro met OS X zin heeft

iCulture-lezers zien een iPad Pro die op OS X draait wel zitten. Heeft het zin als Apple zo'n iPad Pro gaat maken? Wij zochten het uit!
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

ipad zakelijkVolgens prille geruchten komt Apple later dit jaar met een grotere iPad, die in het geruchtencircuit al iPad Pro wordt genoemd. De nieuwe tablet zou een 12,9-inch scherm krijgen en gaat concurreren met de grotere tablets die bedrijven zoals Samsung onlangs op de markt brachten. “Als ‘ie op OS X draait ga ik hem kopen”, is een veelgehoorde opmerking onder lezers van iCulture. Heeft het voor Apple zin om een iPad Pro met OS X uit te brengen? En in hoeverre is zo’n extra grote iPad realistisch?

Uitwisseling van functies

Apple wisselde tot nu toe vooral functies uit tussen iOS en het OS X-besturingssysteem voor de Mac. Apple Kaarten en het Berichtencentrum verschenen eerst op iOS en daarna ook op de Mac. Andersom gebeurt ook: de AirDrop-functionaliteit om eenvoudig bestanden uit te wisselen werd eerst voor Mac-gebruikers geïntroduceerd en maakte later zijn opwachting op de iPhone.

Ondanks die uitwisseling van functies is de insteek van iOS en OS X tot nog toe onveranderd gebleven. En dat terwijl beide besturingssystemen onder de motorkap steeds meer gemeen hebben. Bovendien zijn schermen van Macs in de loop der jaren steeds kleiner geworden. De kleinste MacBook Air heeft een 11-inch scherm en dat is nét iets groter dan de 9,7-inch iPad. Tegelijkertijd ondersteunt OS X steeds hogere resoluties zoals blijkt uit de MacBook Pro Retina die sinds twee jaar op de markt is. Apple staat voor de uitdaging om iOS intuïtief en eenvoudig te houden en tegelijkertijd een betere ervaring voor professionele gebruikers te bieden.

Een grotere iPad in de iPad-familie

Apple's iPad-lijn
Apple’s iPad-familie bestaat momenteel uit 4 verschillende iPad-modellen. De 7,9-inch iPad mini in een variant mét en zonder Retina-scherm en de iPad Air als topmodel met een schermgrootte van 9,7-inch. Wie iets minder te besteden heeft kan nog kiezen voor de 16GB iPad 2 als budgetmodel. Daarnaast kun je in verschillende winkels nog restanten van de iPad 3 en 4 vinden, allemaal met 9,7-inch scherm. Een iPad Pro zou met een 13-inch scherm automatisch in het duurdere segment vallen, zo is de verwachting. De iPad Air wordt verkocht vanaf €479, wat betekent dat de iPad Pro toch minimaal vanaf zo’n 600 euro in de markt gezet zou worden.

Meerdere gebruikers

Meerdere iPad-gebruikersDe iPad wordt vaak door meerdere mensen gebruikt, bijvoorbeeld in een gezin met kinderen. Maar door het ontbreken van meerdere gebruikersprofielen is dit eigenlijk verre van praktisch. Kinderen die spelletjes spelen op een iPad hebben tegelijkertijd toegang tot de zakelijke apps van hun vader. Met Ouderlijk toezicht kun je weliswaar het een en ander beperken, maar dat is ook niet echt gebruiksvriendelijk. En wat te denken van een scheiding tussen zakelijk en privé? In 2012 liet Apple een ontwikkelaar weten dat er naar de kwestie werd gekeken. In de tussentijd verschenen iOS 6 en iOS 7, maar een oplossing voor het probleem kwam er niet. Als je die wilt dan moet je je heil eigenlijk bij een jailbreak gaan zoeken.

In OS X kun je al jaren meerdere gebruikers tegelijkertijd van een Mac gebruik laten maken. Als Apple OS X naar de iPad zou brengen ben je dus meteen van dit probleem af. Elke gebruiker heeft zijn eigen profiel en heeft daarmee toegang tot eigen apps, instellingen en persoonlijke gegevens.

Eenvoudiger meerdere apps tegelijkertijd gebruiken

In tegenstelling tot iOS kun je in OS X meerdere apps eenvoudig naast elkaar draaien. In iOS 7 heeft Apple weliswaar de ondersteuning voor het zogeheten multitasking uitgebreid, maar je bent nog altijd beperkt tot één app die tegelijkertijd zichtbaar is op het scherm. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld tegelijkertijd je browser en een Twitter-app op het scherm te tonen. Alle desktopbesturingssystemen, ook OS X, zijn zo gebouwd dat je juist wel meerdere vensters tegelijkertijd op het scherm kunt weergeven en die kunnen elkaar vervolgens ook overlappen. Eigenlijk is vensterbeheer als op de desktop helemaal niet zo praktisch op een aanraakgevoelig scherm.

iPad met sidebar in iOS 7

Een andere app in een sidebar naast de huidige app (afbeelding: Benjamin Mayo).

Maar multitasking is slechts één stukje van de puzzel. In de ideale situatie kunnen apps ook naast elkaar bestaan en met elkaar samenwerken, zo schrijft Benjamin Mayo in zijn visie op de iPad Pro. Mayo voorziet een manier om apps in een soort paneleninterface weer te geven. Daarmee zou je, naast de actieve app, één app in een soort zijbalk kunnen weergeven. Onderlinge communicatie tussen apps zou plaats kunnen vinden via een popover op dezelfde manier als Apple je nu in andere apps toegang geeft tot je foto’s, muziek en contactpersonen. Door deze functionaliteit uit te breiden naar andere applicaties dan de standaard iOS-apps kunnen apps onderling communiceren zonder de vereiste dat alle apps ook tegelijkertijd actief moeten zijn. Ook op de achtergrond zouden apps data moeten kunnen uitwisselen, denkt Mayo.

Bestanden beheren

OS X FinderBestandsbeheer is iets waar je je op de iPad niet druk om hoeft te maken. ‘Waar vind ik mijn bestanden?’ en ‘Hoe worden ze geopend?’ zijn zaken die de iPad allemaal zelf afhandelt. Dat maakt het ook tegelijkertijd zo eenvoudig om een iPad te gebruiken. Voor de meeste mensen zou bestandsbeheer dan ook totaal niet belangrijk zijn. Maar als je meer uit je iPad wilt halen en een gevorderde gebruiker bent is dat misschien een heel ander verhaal. Dan zou bestandsbeheer juist een welkome toevoeging kunnen zijn. In OS X heb je met de Finder toegang tot alle bestanden op je Mac en je kunt deze eenvoudig hernoemen, verwijderen en organiseren. Al is de vraag wel of dit het gebruik van de iPad niet onnodig ingewikkeld zou maken.

Zie jij een iPad Pro met OS X wel zitten? Dan zijn we benieuwd naar jouw mening: wat moet een iPad met OS X tenminste kunnen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2014, 16:23
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ipad, ipad pro, mac os x

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.