Adobe Lightroom CC voor foto's bewerken

Adobe Lightroom voor iOS kan nu direct importeren vanaf een SD-kaart

Ook met USB-sticks

In de nieuwe update van Adobe Lightroom voor iOS en iPadOS kunnen gebruikers direct vanaf een SD-kaart importeren. Dit is een functie waar velen lang op hebben moeten wachten.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Direct importeren vanaf SD-kaart met Adobe Lightroom

Wie na een dag fotograferen met bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera de foto’s wil bewerken op de iPad liep tegen een probleem aan. Voorheen moest je de foto’s namelijk eerst importeren in de Foto’s-app, en daarna pas in Lightroom. Vandaag brengt Adobe een update uit wat dit proces een stuk sneller laat gaan. De functie werd vorige maand al aangekondigd.


Een voordeel hiervan is natuurlijk dat het proces van importeren een stuk sneller gaat, want je slaat nu een hele stap over. Verder worden je foto’s nu niet dubbel geïmporteerd. Voorheen werd een foto namelijk opgeslagen in je fotobibliotheek, en nóg een keer in je Lightroom-bibliotheek. Zeker voor RAW-foto’s kan dit veel opslag kosten. Deze foto’s zijn soms wel meer dan 30 MB groot per stuk.

Om deze functie te gebruiken heb je minimaal iOS 13.2 nodig op je iPhone of iPad. Je kunt vervolgens (eventueel met een adapter) je opslagmedium koppelen aan je apparaat. Open Lightroom en je zult nu direct in de app kunnen importeren. Volgens Adobe gaat het importeren op deze manier ook sneller dan importeren uit de Foto’s-app. Het is overigens nog wel mogelijk om de foto’s op de oude manier te importeren. Wil je de nieuwe manier gebruiken dan kun je hiervoor bijvoorbeeld de Lightning-naar-USB-camera-adapter van 35 euro aanschaffen. Voor mensen met een iPad met USB-C kun je een andere adapter van 45 euro aanschaffen.

Andere nieuwe functies in Adobe Lightroom
Een andere functie waar veel geavanceerdere gebruikers op zaten te wachten is verbeterd exporteren. Je hebt met de nieuwe update meer controle over het bestandsformaat, metadata, watermerken, bestandsnamen en meer. Ook kun je nu makkelijker foto’s delen met anderen. Iedereen met toegang tot een fotoalbum kan nu foto’s delen, zodat je samen aan een album kan werken. Hiervoor is geen abonnement vereist.

Adobe is recent goed bezig met hun mobiele apps. Zo is dit najaar Adobe Photoshop uitgekomen op de iPad. Verder is het bedrijf bezig met andere apps ontwikkelen voor de iPad, waaronder InDesign en Illustrator. Meer hierover hoor je in onze speciale iCulture Podcast met interviews met sleutelfiguren bij Adobe.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
10 december 2019 om 19:11
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.