Universele apps: wat betekent het plusje bij applicaties? (beginners)

Universele applicaties hebben een plusje in de App Store. We leggen uit waar dat plusje voor staat: het zijn apps die voor de iPhone en iPad geschikt zijn.

instapaper-universalDe iPhone wordt tegenwoordig door jong en oud, door ervaren en onervaren gebruikers gekocht. Vandaar dat we de komende dagen wat uitleg geven over onderwerpen voor beginners. Om te beginnen een vraag die we dagelijks meermaals via onze mailbox binnenkrijgen: wat zijn toch die plusjes bij iPhone-applicaties in de App Store? Het korte antwoord: dat zijn universele applicaties, die zowel op de iPhone als de iPad te installeren zijn.


Bij de introductie van de iPad moest Apple een onderscheid gaan maken in soorten applicaties, zodat gebruikers weten welke geoptimaliseerd zijn voor de iPad. Er zijn nu drie varianten:

universal-app

  • Applicaties die speciaal voor de iPhone zijn gemaakt: Dit is de grootste groep applicaties in de App Store. Het zijn applicaties die helemaal voor de iPhone zijn geoptimaliseerd. Ze zijn afgestemd op een schermresolutie van 480 x 320 pixels. Je kunt ze wel op een iPad installeren, maar krijgt dan een verkleinde weergave te zien. Oprekken naar schermvullende weergave is mogelijk, maar levert een onscherp beeld op.
  • Applicaties die speciaal voor de iPad zijn gemaakt: Dit zijn applicaties die speciaal voor de iPad zijn gemaakt. Ze zijn geoptimaliseerd voor een scherm van 1024 x 768 pixels. Je kunt ze niet op de iPhone installeren. Heb je al de iPhone-versie van een bepaalde applicatie gekocht, dan zul je opnieuw moeten betalen om de iPad-versie te kunnen installeren. iPad-applicaties zijn vaak te herkennen aan de aanduiding ‘For iPad’, ‘HD’ of ‘XL’ in de titel.
  • Universele applicaties: Deze applicaties (voorzien van een plusteken) zijn zowel op de iPhone als op de iPad te installeren. Ze zijn afgestemd op beide schermresoluties. Het handige hiervan is, dat er sprake is van één applicatie. Bij betaalde applicaties hoef je dus ook maar eenmalig te kopen.

Een paar aanraders van iPhone-applicaties die universele apps zijn verschenen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.