Micro-sim: zelf knippen of bij T-Mobile halen? (beginners)

Een complete uitleg over de micro-sim voor de iPhone 4 en iPad 3G. In dit artikel lees je wat een micro-sim is, hoe je er zelf een kunt maken en welke procedure je moet volgen om er een van je provider te krijgen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

microsimVoor de iPhone 4 en de Apple iPad 3G heb je een micro-simkaart nodig – ook voor de Europese modellen! Deze simkaart heeft niet de standaard afmetingen van 25 x 15 mm, maar is veel kleiner. Er zijn twee manieren om aan zo’n micro-simkaart te komen: haal bij je operator een vervangende microsimkaart of knip je oude simkaart op de gewenste grootte. Ik heb beide opties uitgevoerd en doe hieronder verslag van mijn bevindingen.
Een micro-simkaart heeft een nieuwere en kleinere chip met meer functionaliteit, dan de standaard simkaarten. Gelukkig zijn toestellen zoals de iPhone 4 ook compatibel met de oudere simkaarten; je moet er alleen een flink stuk vanaf knippen.

Extra functies bij een micro-sim

Een micro-simkaart bevat meer opslagruimte op de chip om bijvoorbeeld applicaties op te slaan. Ook zijn er mogelijkheden om meer contactinformatie op te slaan.

De volgende functies zijn toegevoegd aan de micro-sim:

 • Mogelijkheid om het telefoonboek op de simkaart uit te breiden met gegevens als e-mailadres, tweede naam en groepen.
 • Mogelijkheid dat meerdere applicaties gelijktijdig de simkaart raadplegen.
 • Mogelijkheid om een hiërarchie van pincodes aan te maken, voor verbeterde beveiliging. Er kan daarbij sprake zijn van een universele pincode, een aparte pincode voor applicaties en een lokale pincode.
 • Verbeterde authenticatie om carrier spoofing te voorkomen. Carrier spoofing houdt in dat een truc is uitgehaald om de indruk te wekken dat er van een andere operator gebruik wordt gemaakt. In de vroege periode van de iPhone-jailbreak werd dit gebruikt om de indruk te wekken dat de iPhone op het netwerk van AT&T was aangemeld, terwijl het in werkelijkheid het netwerk van een Nederlandse provider was.

Vanzelfsprekend zijn deze extra functies alleen aanwezig als je een originele micro-simkaart koopt. Knip je de oude simkaart naar een kleiner formaat, dan worden de nieuwe functies niet zomaar toegevoegd.

Micro-sim kopen bij T-Mobile, Mobistar en andere operators

microsimWe leggen dit uit aan de hand van een aantal beginnersvragen die we de afgelopen tijd regelmatig kregen.

Welke operators bieden een microsim aan?
In Nederland kun je voorlopig alleen bij T-Mobile een micro-sim krijgen. Vodafone en KPN bieden ze op het moment van schrijven van dit artikel nog niet aan. In België kun je bij Mobistar en Mobile Vikings terecht voor een micro-sim.

Update: Een lezer meldt dat KPN wel microsims aanbiedt. We hebben dat nog niet kunnen verifiëren.

Wat kost een microsim?
T-Mobile vraagt er 5 euro voor. Het is mogelijk dat andere operators een andere (kleine) vergoeding vragen of ze gratis weggeven.

microsim t-mobile

Hoe koop ik een micro-sim?
Loop binnen bij een winkel van T-Mobile of Mobistar en vraag naar een micro-sim. Neem legitimatiebewijs en je portemonnee mee.

Krijg ik bij aankoop van een microsim een nieuw mobiel nummer?
Nee, je houdt je oude mobiele nummer.

brief-t-mobile-microsimHoe zit het met Duo Sim?
Duo Sim houdt in dat je twee simkaarten voor één mobiel nummer hebt. Je kunt dus twee mobiele telefoons naast elkaar gebruiken (niet gelijktijdig). Ga je naar de winkel voor een micro-sim, dan zullen beide Duo Simkaarten worden gedeactiveerd. Je kunt daarna alleen nog met je micro-sim bellen en internetten. Er is nog geen Duo Sim op basis van micro-simkaarten beschikbaar.

Update: tipgever Jarno meldt, dat Duo Multisim wel mogelijk is bij T-Mobile. Hij heeft daarvoor 15 euro extra via zijn telefoonrekening betaald.

‘Dual sim’ is iets anders: dat is een toestel waarin je twee simkaarten van verschillende providers kunt gebruiken.

Hoe activeer ik mijn micro-sim?
In de winkel kunnen ze je nieuwe microsim meteen activeren. Na een kwartiertje werkt je oude simkaart niet meer en moet je overstappen naar je micro-sim. Mocht dit niet automatisch lukken, dan kun je bellen met de klantenservice om handmatig te laten activeren.

Na het plaatsen van de microsim krijg ik een melding dat mijn toestel gelocked is!
Er zit een pincode op de micro-sim. Raadpleeg de brief die je bij de micro-sim hebt gekregen, voer de pincode in en alles werkt.

Kan ik mijn micro-sim ook in een gewoon toestel stoppen?
Bij de micro-sim van T-Mobile krijg je een simkaartadapter (zie foto’s). De micro-sim is daardoor ook in toestellen met conventionele simkaarthouder te gebruiken.

Kan ik als klant van een andere operator ook een micro-sim halen?
Nee, je moet klant van T-Mobile, Mobistar, Mobile Vikings etc. zijn.

Microsim zelf knippen

Je kunt jezelf €5 en een wandeling naar de winkel besparen door zelf de schaar ter hand te nemen. Er zijn twee manieren om dat te doen: met een sjabloon en uit de losse pols.

Methode 1: Sjabloon
sjabloon simIk ben begonnen met een sjabloon. Daarbij moet je een PDF-bestand op de juiste schaal (100%) uitprinten. Je knipt het sjabloon precies uit en plakt deze vervolgens op de oude simkaart. Deze benadering was bij mij niet zo succesvol: omdat de chip op de T-Mobile-simkaarten vrij groot is, knipte ik ongemerkt een stuk van de chip af.

sjabloon-knippenDe website die deze template aanbiedt, wekt de indruk dat het geen probleem is om de chip kapot te knippen (ze doen het zelf ook). Misschien is dat zo, maar mij leek het toch beter als je precies langs de chip knipt in plaats van er doorheen.

Het zal van ieders persoonlijke voorkeur afhangen, maar ik vond dat er bij dit proces teveel mis kan gaan: het sjabloon moet precies op de juiste schaal geprint worden en je kunt last hebben van lijmresten op de simkaart (niet iedereen heeft printbare stickervellen liggen). Je kunt bovendien door de sticker niet precies zien waar je knipt.

Voor $4,99 kun je bij USB Fever een kant-en-klaar sjabloon kopen die je op de originele simkaart kunt plakken. Je krijgt er ook een simkaartadapter bij zodat je van de micro-sim weer een simkaart van normaal formaat kunt maken.

Methode 2: Op het oog knippen
afgeknipte simkaart.Raar maar waar: de knipmethode waarbij je op het oog de simkaart kleiner knipt, leverde bij mij betere resultaten op.

Je doet dit als volgt:

 1. Ga er rustig voor zitten. Dit is een klusje dat je niet op straat of in de trein moet doen.
 2. Knip op de lange kant exact langs de boven- en onderrand van de chip.
 3. Knip op de korte kant exact langs de zijkant van de chip (alleen aan de kant waar niet het afgeknipte hoekje zit).
 4. Knip aan de andere kant 2 mm langs de chip.
 5. Knip de aan vier kanten een hoekje af (check de foto’s hoe groot dat hoekje moet zijn).
 6. Leg de simkaart in de tray en kijk of het past.
 7. Waarschijnlijk is je simkaart nu nog net een fractie van een millimeter te groot. Knip af naar behoefte.

  Mocht het knippen van de kaart mislukken, dan kun je altijd nog bij je operator een nieuwe simkaart aanvragen. Voor €17,85 haal je bij T-Mobile een Duo Sim, waarmee je twee knippogingen kunt wagen.

  Methode 3: Zelf een sjabloon maken
  simkaart-knippenEr is nog een derde methode, die op zich best goede resultaten opleverde. Neem een micro-simkaart en teken de omtrek op een stickervel. Vervolgens plak je het zelfgemaakte sjabloon op je oude simkaart en ga je langs de randjes knippen. Je hebt meer controle over wat je afknipt, dan bij de sjabloonmethode, waarbij je hele simkaart is bedekt door de sticker en je niet precies kunt zien wáár je knipt.

  Methode 4: Gebruik een speciale micro-simkaartknipper
  Gebruik een speciale tool om van je oude simkaart een micro-sim te maken, zoals de Cut My Sim (€19,95). De ‘Cut My Sim’ is momenteel nog niet leverbaar, maar je kunt wel alvast een voorbestelling plaatsen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
27 juni 2010 om 15:31
Onderwerp
Categorie
iDevices
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.