Twitter Explore

Third party Twitter-apps raken vanaf juni belangrijke functies kwijt

Zeg maar 👋🏼 tegen Tweetbot en Twitterrific

Twitter gaat vanaf 19 juni de 'streaming services' verwijderen. Dit heeft een grote impact op apps van derden zoals Tweetbot, Twitterrific, Talon, Tweetings en anderen. Een oplossing is nog niet voorhanden.

Dit gaat er veranderen
Twitter heeft altijd een haat-liefdeverhouding gehad met apps van derden. Al vanaf het begin probeerden ze externe Twitter-apps zoveel mogelijk te dwarsbomen, in de hoop dat gebruikers voor de officiële apps zullen kiezen. Toch zijn makers van apps zoals Tweetbot en Twitterrific altijd stug doorgegaan. Vanaf juni 2018 komt er echter een extra struikelblok bij: Twitter gaat de ‘streaming services’ verwijderen en dat betekent dat er twee dingen gaan veranderen:

  • Pushberichten van apps komen niet meer aan
  • Tijdlijnen verversen niet meer automatisch

Update 22:20: Twitter heeft laten weten dat de datum van 19 juni voorlopig wordt uitgesteld, zonder een nieuwe datum te noemen.De getroffen apps zijn samen de website Apps of a Feather gestart, om een oplossing af te dwingen. Er is voor de ontwikkelaars namelijk geen enkele mogelijkheid om er iets aan te doen. De deelnemende ontwikkelaars willen graag hun apps updaten, maar twitter maakt dat onmogelijk voor ze. Ze wachten nu al meer dan een jaar.

Alle third party Twitter-apps getroffen

De nieuwe maatregel treft niet alleen gebruikers van de genoemde apps, maar voor alle third party-apps die met Twitter te maken hebben. Het geldt voor alle platformen, dus ook voor alle Twitter-apps op de Mac. En dat is extra suf, omdat Twitter zelf de eigen Twitter Mac-app heeft stopgezet. Op iOS en Android is de impact echter groter, omdat veel mensen notificaties gebruiken om op de hoogte te blijven. Nu krijgen apps van derden nog een continue stroom van updates binnen. Pushberichten worden op de server van de ontwikkelaar afgehandeld en worden vervolgens naar je toestel gestuurd. Deze verbinding wordt nu vervangen door een zogenaamde Account Activity API, gebaseerd op ‘webhooks’. Deze gebruikt Twitter om activiteit voor een account te detecteren en te melden. Maar externe ontwikkelaars krijgen geen toegang tot die API en als ze die al krijgen is die gelimiteerd tot maximaal 35 accounts.

Ze kunnen dan ook niets doen om zaken zoals push notificaties werkend te krijgen na 19 juni. Mocht Twitter toch toestemming geven, dan is het nog maar de vraag of dat betaalbaar is voor de betrokken ontwikkelaars. Het zijn veelal kleine bedrijfjes. Er is ook geen andere oplossing voorhanden.

In 2012 waarschuwde Twitter al dat ontwikkelaars geen apps mogen bouwen die de functionaliteit van Twitter nadoen. De appmakers vinden echter dat ze een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het Twitter-ecosysteem, door apps te maken die extra functionaliteit bieden, maar dat het bedrijf ze steeds ontmoedigt. Zo bieden ze apps op platformen waar geen officiële app voor beschikbaar is.

Wil je de ontwikkelaars helpen? Stuur dan een boze tweet naar @TwitterDev en vraag ze om er iets aan te doen. Of ga met lotgenoten in gesprek via de hashtag #BreakingMyTwitter. Extra publiciteit eraan geven door erover te bloggen, te podcasten of op een andere manier ruchtbaarheid eraan te geven mag ook.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 06 april: Twitter heeft laten weten dat de datum van 19 juni voorlopig wordt uitgesteld, zonder een nieuwe datum te noemen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 april 2018, 22:29
Bron Bron Apps of a Feather
Categorie Apps
Onderwerp twitter
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.