Tim Cook: ‘Batterijduur verlengen met kunstmatige intelligentie’

In een interview met de Aziatische zakenkrant Nikkei geeft Tim Cook aan dat kunstmatige intelligentie steeds belangrijker wordt. Zo wil hij AI gebruiken om de batterijduur te verlengen. Ook streeft hij naar een contantloze samenleving met Apple Pay.

Met elke release van een nieuwe iPhone en nieuwe versie van iOS wordt je toestel weer slimmer, maar volgens Tim Cook staan we pas aan het begin van deze ontwikkeling. In een interview met zakelijke Aziatische krant Nikkei zegt Tim Cook dat kunstmatige intelligentie (AI) in alle producten verborgen zit, vaak op een manier waar mensen niet eens aan denken. Ook spreekt Tim Cook over de uitbreiding van Apple Pay naar Japan en de daarbij behorende missie: een samenleving zonder contant geld.


Tim Cook in Japan

‘AI om je batterijduur te verlengen’

Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in allerlei Apple-producten. In iOS 9 werd Siri een stuk proactiever en ook in iOS 10 wordt dit verder doorgetrokken. Maar intelligentie zit in meer dan alleen Siri. Apple wil AI gebruiken om je batterijduur te verlengen en om muziek aan te bevelen bij Apple Music-abonnees. Laatstgenoemde wordt nu al gedaan, hoewel er eerst vooral veel mensenwerk aan te pas kwam. Apple gaf toe dat dit te ambitieus was, waardoor AI juist belangrijker wordt. Ook gaf Tim Cook aan dat ze je willen helpen herinneren waar je je auto geparkeerd hebt. In iOS 10 zit al zo’n functie verwerkt, al is dit nu nog afhankelijk van een CarPlay- of Bluetooth-verbinding. Mogelijk zou Apple dit ook op basis van je locatie en snelheid van beweging willen bepalen, waardoor je iPhone ziet dat je een ritje met de auto gemaakt hebt.

Apple gaat later dit jaar een R&D-locatie in Tokyo openen. Op deze locatie wordt straks vooral gewerkt aan AI-technologie en Tim Cook beschrijft het als ‘deep engineering’. De locatie zal heel anders zijn dan andere soortgelijke R&D-locaties zoals in China, maar kon geen specifieke voorbeelden noemen.

Contantloze samenleving met Apple Pay

Ook sprak Tim Cook nog over de komst van Apple Pay naar Japan. Om haar betaaldienst daar aan te bieden, werkt Apple samen met FeliCa-technologie. Dit is een contactloze NFC-technologie die in Japan gebruikt wordt voor contactloze betalingen. Maar het algehele doel van Apple met Apple Pay is om een contantloze samenleving te kunnen realiseren. “We willen helpen om contant geld uit het systeem te halen. We denken niet dat de consument per se fan is van contant geld.” Apple Pay is inmiddels al weer twee jaar beschikbaar, maar heeft zijn weg nog niet gevonden naar Nederland.

Bekijk ook

Apple Pay bestaat twee jaar, krijgt steeds meer concurrentie

Apple Pay bestaat 2 jaar, maar is nog geen marktleider. Sterker nog, er komt gaandeweg steeds meer concurrentie bij van winkelketens en supermarkten.

Als laatste sprak Tim Cook zich nog uit over de samenwerking met Nintendo. Tijdens de iPhone 7-keynote kondigde Shigeru Miyamoto, de geestelijk vader van Mario, de iOS-game Super Mario Run aan. Tim Cook geeft aan te hopen dat Nintendo haar game eerst op iOS uit zou brengen. Super Mario Run verschijnt in december eerst op de iPhone en iPad en zal pas in 2017 beschikbaar komen op Android-toestellen.

Bekijk ook

Mario komt naar de App Store: Super Mario Run aangekondigd

Super Mario Run is zojuist aangekondigd. Tijdens het Apple-event kondigde Nintendo zelf op het podium bij Apple een game voor de iPhone aan. In het spel ren je vanzelf als Mario en tik je op het scherm om te springen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 oktober 2016 om 14:52
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.