Apple Store-personeel

Kwartaalcijfers FQ3 2016: 40 miljoen iPhones en 10 miljoen iPads verkocht

Apple heeft de kwartaalcijfers van FQ3 2016 bekendgemaakt. Hier lees je hoe het zit met de iPhone- en iPad-verkopen en de ontwikkeling van de andere verkoopcijfers.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft vanavond de kwartaalcijfers voor FQ3 2016 bekendgemaakt en legde daarbij vooral de nadruk op de groei in diensten. Het gaat om het derde fiscale kwartaal van 2016, dat zoals gebruikelijk niet gelijk loopt aan de kalenderkwartalen. De cijfers hebben betrekking op de maanden april, mei en juni 2016 en beslaan dus de periode waarin de 12-inch MacBook en de iPhone SE in de verkoop gingen.

Apple Store-personeel

Kwartaalcijfers FQ3 2016

Vorig kwartaal kwam een einde aan vijftig kwartalen onafgebroken groei, dus waren beleggers benieuwd hoe het dit kwartaal zou verlopen. Apple verkocht in het afgelopen kwartaal:

  • 40,399 miljoen iPhones
  • 9,950 miljoen iPads
  • 4,252 miljoen Macs

Er werd een omzet geboekt van $42,4 miljard en een netto inkomen van $7,8 miljard. De brutomarge lag met 38 procent wel iets lager dan vorig jaar (39,7%) en dat heeft waarschijnlijk te maken met de iPhone SE. Internationale verkopen waren goed voor 63 procent van de omzet.

Met de verkoop van hardware gaat het niet zo goed. Daarom benadrukte Apple in het persbericht vooral de verkoop in de dienstensector. Daar groeide de omzet met 19 procent. Voor het volgende kwartaal verwacht Apple een omzet tussen $45,5 miljard en $47,5 miljard. Ook wordt een brutomarge tussen 37,5 en 38 procent verwacht.

Onze analyse

Het is duidelijk dat de verkoop van de iPhone over z’n hoogtepunt heen is. Er werden ‘maar’ 40,4 miljoen stuks verkocht, terwijl dat een jaar geleden nog 47,5 miljoen stuks waren. De lagere marge wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de iets goedkopere iPhone SE. Wat uit onderstaande grafieken ook opvalt is dat Apple minder iPads verkocht, maar toch 7% meer omzet heeft geboekt. Dit komt waarschijnlijk door de duurdere iPad Pro-modellen. Verder loopt de verkoop van Macs terug, namelijk van 4,8 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar naar 4.3 miljoen stuks dit kwartaal.

Onderstaande grafieken geven de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen weer. Deze grafieken zijn al bijgewerkt met de nieuwste cijfers.


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Mocht dat wel zo zijn, dan kun je de kleine ontdekkingen later vanavond hieronder vinden. Grotere aankondigingen zullen we in een apart artikel bespreken.

Verwachtingen vooraf

Analisten voorspelden voorafgaand aan de bekendmaking van de kwartaalcijfers dat er $41 tot 42 miljard omzet zou worden geboekt. De meeste analisten rekenden op een gemiddelde daarvan, rond de $42 miljard. Ze waren pessimistisch over de iPhone-verkoopcijfers en dachten dat er 40 miljoen stuks zouden zijn verkocht in het afgelopen kwartaal. Dat is 16% minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De iPhone SE heeft volgens de analisten invloed gehad op de marges, waardoor de gemiddelde verkoopprijs per iPhone is gedaald. Vorig kwartaal was dat nog $642.

Alle ogen zijn nu gericht op Apple’s schatting voor het volgende kwartaal. Valt die lager uit, dan is dat een aanwijzing dat Apple zelf ook een terugval in de cijfers verwacht. Optimistische cijfers kunnen erop wijzen dat Apple hoge verwachtingen heeft van de iPhone 7 (of iPhone 6SE). Ook volgen de analisten op de voet hoe de categorie ‘Overig’ zich ontwikkeld, waarin de inkomsten uit diensten zoals Apple Music zijn ondergebracht. Deze categorie groeit de afgelopen tijd flink.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2016, 23:50
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.