QuickType-toetsenbord op de iPhone.

Eindelijk: Tekstvervanging synchroniseert probleemloos tussen al je apparaten

Als je fervent gebruiker bent van Tekstvervanging, dan heb je misschien gemerkt dat dit niet goed synchroniseert tussen je apparaten. Vanaf nu is dat verleden tijd, want Apple heeft het gefixt.

Tekstvervanging is een handige functie van de iPhone, iPad en Mac, waardoor je bepaalde woorden, tekens of afkortingen sneller kunt typen met ingestelde snelkoppelingen. Wat betreft synchronisatie liet Tekstvervanging het de afgelopen jaren echter vaak afweten. Daar is met een fix vanuit Apple’s kant eindelijk verandering in gekomen.

Tekstvervanging synchroniseert tussen je apparaten

Tekstvervanging vind je via de toetsenbordinstellingen van je iPhone, iPad en Mac. Je kunt er allerlei handige snelkoppelingen instellen. Gebruik je bijvoorbeeld graag afkortingen als iig, ivm of ipv, dan kun je deze met Tekstvervanging automatisch laten omzetten naar in ieder geval, in verband met en in plaats van. Je kunt nagenoeg alles verwerken in deze functie, ook als je bijvoorbeeld sneller je mailadres wil typen (door bijvoorbeeld pmail te laten vervangen door [email protected].

QuickType-toetsenbord op de iPhone.

Als je alleen een iPhone, iPad of Mac hebt, dan zul je weinig gemerkt hebben van het feit dat de Tekstvervanging niet goed synchroniseerde. Heb je meerdere apparaten, dan kon het behoorlijk vervelend zijn dat de lijst van ingestelde snelkoppelingen voor het toetsenbord anders was op je Mac dan op je iPhone. Het was zelfs zo dat toevoegingen op je iPhone wel naar je Mac gesynchroniseerd werden, maar niet andersom. Brian Stucki van MacStadium ging een tijd geleden op onderzoek uit en concludeerde dat de synchronisatie van Tekstvervanging inderdaad verre van betrouwbaar is.

Apple heeft verkeerde synchronisatie opgelost
Al snel gaf Apple aan dat ze naar het probleem zouden kijken. Het bleek dat Tekstvervanging nog op de oude manier gesynchroniseerd werd, in tegenstelling tot veel andere iCloud-diensten. Apple beloofde dat ook Tekstvervanging weer snel goed zou synchroniseren dankzij de overschakeling naar CloudKit. Vanaf nu is dit dus ook het geval, waardoor de functie op alle toestellen met iOS 11 en macOS High Sierra eindelijk goed werkt.

Wil je weten hoe je Tekstvervanging precies instelt, dan vind je in onze tip alle stappen die je hiervoor moet volgen. We geven daar ook allerlei tips, zodat je slimmer om kunt gaan met deze handige functie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 december 2017, 12:05
Categorieën iOS, Mac & macOS
Onderwerp toetsenbord
Devices iPad, iPhone, Mac, MacBook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.