Tado-verwarmingsknop

[IFA2017] Tado-thermostaat geeft je meer inzicht in energieverbruik

Tado heeft een Slimme Klimaatassistent toegevoegd aan de app, die overzichten geeft van je energiebesparing. Ook houdt de HomeKit-thermostaat rekening met het weer en openstaande ramen.

De HomeKit-geschikte thermostaten van Tado gaan nog beter je energiebesparing in de gaten houden, dankzij een nieuwe versie van de Tado-app. De thermostaten houden ook rekening met het weerbericht en openstaande ramen.

Tado-verwarmingsknop

Tado Energiebesparingsrapport

Tado is een Duitse fabrikant van cv-knoppen en thermostaten, die geschikt zijn voor HomeKit en Amazon Alexa. De thermostaat zelf kost €230 (let wel op het model voor HomeKit) terwijl je voor de radiatorknoppen nog eens €80 kwijt bent. Dankzij een update van de app komen liefhebbers van cijfertjes nog meer aan hun trekken. De app bevat nu namelijk de ‘Slimme Klimaat Assistent’ die een energiebesparingsrapport voor je maakt.

De assistent zorgt enerzijds voor meer comfort, terwijl tegelijkertijd de stookkosten worden beperkt. Daarbij wordt de automatische aansturing van je cv’s beter geoptimaliseerd. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken met de ‘Open Raam Detectie’ of er een raam open staat en wat voor weer het lokaal wordt. Breekt over een halfuur het zonnetje door, dan zal Tado daar rekening mee houden en de verwarming alvast wat omlaag schroeven. Dit moet voorkomen dat de temperatuur te sterk fluctueert, waardoor je voor niks zit te stoken. Als er een plotselinge verandering in temperatuur en luchtvochtigheid is concludeert de Tado dat er waarschijnlijk een raam open staat en zal de verwarming automatisch uit gaan, om geen energie te verspillen.

Tado thermostaat: energiebesparing met Slimme Klimaat Assistent

In het nieuwe Energiebesparingsrapport is te zien hoe dit uitpakt. Je ziet hoeveel uren de verwarming op een laag pitje stond omdat er niemand thuis was, maar ook hoeveel je hebt bespaard op basis van de weersvoorspellingen. Je ziet dan bijvoorbeeld: “In de laatste maand heb je 29% bespaard op jouw verwarmingskosten”. Grafieken brengen het allemaal in beeld. Concurrent Nest stuurt al langer zo’n besparingsrapport naar gebruikers.

Verbeterde geofencing
Tado heeft de geofending-functie ook verbeterd. Je kunt nu de afstand aangeven, waarmee het systeem rekening moet houden. Zit je vlakbij je woonhuis vaak in de kroeg of op kantoor, dan staat de cv niet onnodig aan. Verder heeft Tado de Herstelserviceknop. Daarmee kun je met één druk op de knop een klussenbedrijf opdracht geven om langs te komen. Dit werkt helaas nog niet in Nederland. Vanaf het najaar van 2017 gaat het aanvankelijk alleen van start in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe software werd aangekondigd op de elektronicabeurs IFA in Berlijn, waar nog veel meer nieuwtjes te spotten waren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 september 2017, 13:49
Categorie Accessoires
Onderwerpen tado, thermostaat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.