Tablet haalt laptop in tijdens Black Friday

Tablets en laptops werden goed verkocht tijdens Black Friday. In de VS worden voor het eerst meer tablets dan laptops verkocht. De rest van de wereld volgt.

ipad-laptopAfgelopen vrijdag was Black Friday in de VS. Analisten zitten er bovenop om trends te ontdekken. Eéntje kon je van mijlenver al zien aankomen: er gingen erg veel tablets over de toonbank. De tablets zijn zo populair, dat er dit jaar meer tablets dan laptops zijn verkocht in de VS. Volgens NPD DisplaySearch zal de rest van de wereld in 2015 volgen, als er wereldwijd 276 miljoen tablets en ‘maar’ 270 miljoen laptops worden verkocht. Het omslagpunt in de VS is dit kwartaal al bereikt. De achterliggende redenen zijn gemakkelijk te achterhalen: meer dan 70% van de huishoudens heeft al een pc en heeft geen haast om die te vervangen.

Tablets voegen iets heel nieuws toe en zijn daarom een interessantere aanschaf. Ze zijn bovendien vaak goedkoper dan een nieuwe pc. Gemak is een belangrijke factor, denkt DisplaySearch. Tablets zijn draagbaarder dan een laptop, zijn meteen klaar voor gebruik (geen opstarttijd) en zijn voldoende voor eenvoudige computertaken zoals e-mailen, browsen en vermaak. De verkoop van tablets steeg in 2011 met 200% vergeleken met het voorgaande jaar. Toen werden er 38 miljoen stuks verkocht, voor dit jaar wordt gerekend op 56 miljoen stuks. De verkoop van laptops vertoont nauwelijks groei meer: in 2011 werden er 55 miljoen stuks verkocht en in 2012 rekenen de analisten van DisplaySearch op 56 miljoen stuks.

Kijk je naar de gemiddelde gebruiker, dan blijkt dat mensen boven de 40 het liefst een tablet hebben. Twintigers en dertigers die zowel een tablet als een laptop hebben, zeggen dat de laptop nog steeds het belangrijkste apparaat is. De laptop is ook nog lang niet verdwenen. IDC verwacht een bescheiden jaarlijkse groei van 2013 tot 2016 wereldwijd. Vooral in groeimarkten in Azië, Latijns Amerika, Centraal en Oost Europa, het Midden Oosten en Afrika zal de groei voorlopig nog boven de 10% liggen. In de westerse wereld zijn mensen minder snel geneigd om hun computers te vervangen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2012, 12:23
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.