Stem van Siri is afkomstig uit Vlaanderen

De stem van Siri is afkomstig uit België. Dat zegt Jo Lernout, oprichter van het legendarische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie.

lernoutDe spraaktechnologie in de iPhone 4S en iPhone 5 komt uit België. Om preciezer te zijn: uit Ieper, in Zuid-West Vlaanderen. Dat werd onthuld in het televisieprogramma De Kruitfabriek waar een interview werd getoond met Jo Lernout, oprichter van het ooit legendarische bedrijf Lernout en Hauspie. Via diverse overnames kwam de spraaktechnologie uit België in handen van het bedrijf Nuance, dat nu nauw samenwerkt met Apple. “Eigenlijk is er weinig aan veranderd”, zegt Lernout. “Zelfs de stem waarmee de computer terugspreekt herken ik nog, want dat is een stem van één van onze medewerksters, Ellen.”

Het tv-programma De Kruitfabriek verwijst naar een artikel dat afgelopen zaterdag in Het Nieuwsblad stond. Daarin is te lezen dat Lernout niet bepaald rijk is geworden van zijn pionierswerk op het gebied van spraaktechnologie. Hij moet momenteel rondkomen van een klein pensioen van 1300 euro per maand, amper de prijs van twee iPhones. L&H was in de jaren negentig een gerespecteerde naam en leidde in België tot de oprichting van de Flanders Language Valley, een soort Silicon Valley voor spraaktechnologie. Toen de Wall Street Journal spookbedrijven en grootschalige beursfraude op het spoor kwam, raakte L&H veel van zijn glans kwijt. Het bedrijf ging failliet en werd hoofdrolspeler in de grootste fraudezaak uit de geschiedenis van België. Jo Lernout, Pol Hauspie, Nico Willaert en Gaston Bastiaens werden schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en het knoeien met de financiële resultaten. De failliete boedel van L&H kwam terecht bij Scansoft en daarna bij Nuance.

Over medewerkster Ellen zegt Lernout nog: “Haar stem werd in stukjes werd gekapt, bij wijze van spreken. Dat vormt de basis van deze stem. De stem die spreekt, dat is eigenlijk oorspronkelijk de basisstem van Ellen.”

Tipgever: @Undertaxxx25

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 november 2012, 22:11
Categorie iOS
Onderwerpen belgische apps, politiek, siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.