iPhones steeds groter en zwaarder

Smartphones worden steeds zwaarder en dat komt door Apple

Toestellen zijn in de loop van de jaren steeds zwaarder geworden en dat komt niet door de grotere schermen, maar door een trend die Apple heeft gezet: het gebruik van metaal en glas.

Smartphones zijn de afgelopen jaren zwaarder geworden. Het komt niet zozeer door de steeds grotere schermen, maar door het gebruik van metaal en glas. Het volume (hoogte x breedte x dikte) is de afgelopen tien jaar namelijk stabiel gebleven.

Smartphones steeds zwaarder

Als je kijkt naar het totale volume van een smartphone, dan is dat sinds 2006 redelijk stabiel gebleven. De schermen werden weliswaar groter, maar de toestellen werden ook steeds platter. Daardoor is het volume van smartphones in de loop van de jaren eigenlijk vrij constant gebleven. We zijn van kleine dikke toestellen (denk iPhone 4) naar grote platte toestellen (iPhone 8 Plus) gegaan.

Smartphones: gemiddeld gewicht en volume

De website GSMArena zette de 50 populairste smartphones van de afgelopen jaren in een grafiek en daaruit blijkt dat het gemiddelde volume van die 50 populairste toestellen sinds 2006 inderdaad hetzelfde is gebleven: steeds rond de 80 tot 90 kubieke centimeter. Maar het gewicht is wel sterk omhoog gegaan, namelijk van rond de 100g naar meer dan 160g.

Apple zette de trend voor metaal en glas

Het zwaarder worden van de toestellen is vooral veroorzaakt door Apple. Het bedrijf koos voor luxere materialen zoals metaal en glas, die beide zwaarder zijn dan plastic. Andere fabrikanten zijn gaandeweg ook overgestapt van lichtgewicht plastic naar metaal en glas. Een plastic behuizing kan bovendien vrij dun worden gemaakt, omdat het na vervorming weer teruggaat naar de oorspronkelijke vorm. Bij metaal is dat niet het geval: buiging is permanent, waardoor metalen smartphonebehuizingen van een dikkere laag materiaal zijn gemaakt. Misschien herinner je je nog ‘bendgate‘, dat speelde bij de iPhone 6 Plus, maar trouwens ook bij de Galaxy S6. Bij de iPhone X heeft Apple zelfs een (relatief zwaar) stalen frame gebruikt, om te zorgen dat het glazen toestel voldoende stevigheid krijgt.

Een trend die voor de komende jaar invloed heeft op het gewicht en het volume van smartphones is de overstap naar schermen met een andere beeldverhouding van bijvoorbeeld 18:9, waardoor je langere, smallere toestellen krijgt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 december 2017, 10:11
Categorie Achtergrond
Onderwerpen gewicht, smartphone
Device iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.