Onderzoek: ‘Meerderheid Nederlanders geeft apps geen toegang tot privédata’

Maar persoonlijke data niet altijd afgeschermd
Maar liefst 87 procent van de Nederlanders heeft een smartphone, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee gaat Nederland aan kop in Europa. Maar slechts twee derde van de gebruikers zorgt dat de apps die ze gebruiken niet zomaar toegang hebben tot persoonlijke data. Op dat punt scoort Nederland een stuk minder goed ten opzichte van andere landen.

87 procent van de Nederlanders heeft smartphone

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed onderzoek onder Nederlandse smartphonegebruikers tussen 16 en 75 jaar. Twee derde van hen beweert daarbij de toegang tot persoonlijke gegevens voor apps af te schermen. Het gaat daarbij om contacten, foto’s, locatie en dergelijke. Uit het onderzoek blijkt dat 12 procent van de gebruikers niet weet dat je de toegang tot privégegevens voor apps kunt beperken. Daarnaast maakt 3 procent geen gebruik van apps. In 2018 had 87 procent van de Nederlandse bevolking een smartphone en daarmee neemt Nederland in Europa de toppositie in, samen met Denemarken.

Afschermen van persoonlijke data

Vooral jongeren tussen 16 en 35 jaar blokkeren de toegang voor apps en persoonlijke data. Bij ouderen komt het vaker voor dat ze niet weten dat dit mogelijk is. Ook zijn hoogopgeleiden zorgvuldiger met het afschermen van hun data dan laagopgeleiden. Wat het afschermen van data betreft staat Nederland op de vijfde plek in de Europese Unie. In Frankrijk heeft 77 procent van de smartphonegebruikers de toegang tot apps beperkt en in Duitsland ligt dit op 75 procent. Ook Zweden en Luxemburg scoren beter dan Nederland. Er zijn ook landen waar gebruikers slordiger met persoonlijke data omgaan: in Italië, Bulgarije en Tsjechië wordt de toegang tot persoonlijke data het minst vaak geblokkeerd. Gemiddeld ligt het percentage in de EU op 58 procent.

Smartphone data afschermen CBS 2018

Nederlanders weten minder goed dan andere Europeanen dat er maatregelen bestaan om toegang tot apps af te schermen: 12 procent van de Nederlanders heeft er geen weet van. In de EU ligt het gemiddelde op 7 procent.

WhatsApp biedt vanaf vandaag de mogelijkheid om de toegang tot de app af te schermen met Face ID of Touch ID. Je zult dit wel handmatig moeten inschakelen binnen de app. Lees meer over WhatsApp met Face ID gebruiken in ons nieuwsartikel.

Bekijk ook

WhatsApp laat je toegang tot iPhone-app beveiligen met Touch ID en Face ID

WhatsApp heeft een update voor de iPhone uitgebracht, waarmee je de app kunt beveiligen met Touch ID of Face ID. Dit moet voorkomen dat anderen jouw chats kunnen lezen.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.