iPhone 12 zwart

Thuiskopieheffing voor iPhone omhoog naar 7,30 euro

De thuiskopieheffing voor de iPhone en andere smartphones gaat de komende tijd flink omhoog. Vóór 2018 was het nog €3,50, daarna werd het €4,70 excl. BTW en vanaf 1 januari 2021 gaat de vergoeding die je moet betalen omhoog naar €7,30.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Thuiskopieheffing op smartphones naar €7,30

Tegelijk gaat de thuiskopieheffing voor wearables (van €1,20 naar €0,60) juist omlaag en dat geldt ook voor tablets (van €2,70 naar €2,20). Uit gebruiksonderzoek zou blijken dat wearables en tablets minder worden gebruikt voor thuiskopieën, terwijl het bij smartphones juist toeneemt. De thuiskopieheffing wordt vastgesteld door de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen (SONT) na overleg met rechthebbenden, fabrikanten en distributeurs. De nieuwe tarieven liggen voor de komende drie jaar vast.


De verhoging bij smartphones valt ook te verklaren door de toename van refurbished toestellen, waarvoor geen thuiskopievergoeding is afgedragen. Deze apparaten zijn volgens de SONT vooral afkomstig van grote zakelijke gebruikers en uit het buitenland. Bij de nieuwe tarieven is verder aandacht besteed aan de totale lastendruk.

HomePod mini met iPhone 12

Volgens SONT zijn de tarieven nog vrij laag, als je het vergelijkt met de aanschafprijs van de producten. Toch zijn fabrikanten ontevreden met de verhoging, omdat het offline opslaan van muziek en films iets anders is als het maken van een kopie. De fabrikanten willen daarom dat de vergoeding vanaf 2023 weer wordt herzien.

Of er thuiskopieheffing op je factuur staat is afhankelijk van de aanbieder. Bij de Apple Store en winkels zoals Amac is de thuiskopieheffing niet apart zichtbaar en is het opgenomen in de belastingen en andere heffingen. Bij providers staat er wel apart een item thuiskopieheffing op de rekening. Daar betaal je momenteel €5,69 (= €4,70 + 21% BTW). Met dank aan iCulture-lezer Dominic!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

34 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.