Mobistealth spionage van partner, kinderen en werknemers

Eindelijk antwoord op de vraag of je smartphone je afluistert

Onderzoekers geven antwoord op een hardnekkig verhaal: worden we massaal afgeluisterd door onze smartphone? Dat blijkt niet helemaal te kloppen, al vinden er wel andere vormen van spionage plaats.

Het is een vraag die veel mensen wel eens gesteld zullen hebben: word je afgeluisterd door je smartphone? Onderzoekers van de Northeastern University hebben maandenlang onderzoek gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet het geval is. Althans, ze hebben geen bewijs gevonden voor die claims. Wel lijkt er een zekere vorm van ‘spionage’ plaats te vinden.

Afgeluisterd door je smartphone

Het is een hardnekkig gerucht dat je smartphone je zou afluisteren. De onderzoekers hebben daarom 9.100 verschillende apps onder de loep genomen. Daarbij is gekeken naar de gegevens die de apps naar servers uploaden of naar de ontwikkelaars terugsturen. Tussen die gegevens zaten volgens de onderzoekers grote bestanden. Maar er zaten geen audio- of videobestanden met geluid of beeld van de gebruiker tussen.

De voorzichtige conclusie die dan ook getrokken mag worden, is dat je smartphone je niet afluistert. Een kleine kanttekening die we bij dit onderzoek moeten plaatsen, is overigens wel dat het alleen op Android-telefoons uitgevoerd is. We weten allemaal dat Apple strengere eisen aan apps stelt dan Google. Als Android-apps hun gebruikers niet afluisteren, zal dat vermoedelijk ook niet door Apple-apps gebeuren.

Toch een vorm van spionage

De onderzoekers van Northeastern University ontdekten wel dat er soms wel andere zaken opgeslagen worden waar gebruikers van smartphones niet bewust van en misschien ook niet blij mee zijn. Een specifiek voorbeeld is dat apps screenshots maken zonder de gebruiker daarvan op de hoogte te stellen. De screenshots werden bij sommige apps zeer consequent gemaakt en vervolgens als videobestand opgestuurd.

Ontwikkelaars gebruiken die video’s om hun apps te verbeteren, wat op zich een prima zaak is. Maar minder prima is dat apps de gebruiker daar niet over informeren. Ook bepaalde fotobewerkingsapps bleken beeldmateriaal op servers te plaatsen om ze daar te bewerken. Daar zit een logische verklaring achter: fotobewerking kost processorkracht en bewerkingen kunnen makkelijker en sneller op een server uitgevoerd worden. Maar ook in dit geval werden gebruikers lang niet altijd daarvan op de hoogte gesteld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 juli 2018, 11:15
Bron Bron Proceedings on Privacy Enhancing Technologies
Categorie Apps
Onderwerpen smartphone, spionage
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.