MKBHD blinde smartphone test

Reacties voor: ‘Apple’s Smart HDR maakt iPhone-foto’s onnatuurlijk’

Overdreven nabewerking door de iPhone zorgt ervoor dat de foto's die je maakt er onnatuurlijk uit zien. Dat beweert youtuber MKBHD, maar ook anderen hebben het ervaren: Apple's Smart HDR-functie neemt je foto's veel te rigoureus onderhanden - en je kunt het niet uitschakelen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 16 reacties

  1. Ik heb dit ook gemerkt laatst op vakantie bij een foto van ons bij een zonsondergang. Door Apple’s nabewerking leek net of we voor een greenscreen stonden. Ik heb gemerkt dat wanneer je bij een live-foto een andere hoofdfoto kiest de nabewerking niet wordt toegepast.

  2. Simpelste oplossing: gebruik een andere camera-app. De onnatuurlijke look van veel foto’s die ik met de standaard camera-app op mijn 13 Pro maakte heeft mij allang naar Camera Pro ‘verjaagd’. Veel uitgebreidere en fijnere app ook nog eens, ook voor video. Nog een groot voordeel: als ik in Camera Pro de 3x zoom kies, dan wordt ook echt altijd de lange lens gebruikt! De standaard-app kiest dan vaak voor digitaal zoomen met de groothoek, en dat ziet er niet uit…

  3. Je kunt toch ook RAW kiezen als je zelf wilt nabewerken?

  4. @Patrick: Thanks voor de tip. Ik zocht net even maar welke app bedoel je precies? En als Halide er last van heeft als aparte app, waarom heeft camera pro er dan geen last van, enig idee ?

  5. Ik probeerde net een selfie te maken, foto’s lijken wel of het met mn vriend zijn Samsung is gemaakt. Baal hier ontzettend van… Had dit niet met mijn 12 pro

  6. Op mijn iPhone 11pro heb ik wel de optie om smart HDR aan of af te zetten, is die optie dan niet beschikbaar op de iPhone 14pro ?

  7. Het is allemaal nep wat de klok slaat, bij de ene aanbieder wat meer dan bij de ander. Vroeger waren het de Apple klonen die dit deden, om met slechtere hardware nog mee te kunnen komen, nu doet Apple het zelf ook, omdat ze aan het eind van hun innovatie vermogen zijn gekomen.

  8. Bewonderingswaardig is volgens MKBHD dat de Pixel een sensor gebruikt die al 4 jaar oud is en nog steeds uitmuntend is. Kun je nagaan wat software kan doen!

  9. Ik maak om die reden ook steeds minder vaak foto’s met m’n iPhone en heb ik een professionele systeemcamera aangeschaft. Momenteel een fotografie cursus aan het doen om het apparaat te leren kennen. Het resultaat is wel veel gaver!

  10. Beetje overtrokken conclusies allemaal.

  11. @Patrick: Bedoel je Procam of Procamera of …?

  12. Origineel geplaatst door Ed
    @Patrick: Thanks voor de tip. Ik zocht net even maar welke app bedoel je precies? En als Halide er last van heeft als aparte app, waarom heeft camera pro er dan geen last van, enig idee ?

    Volgens mij staat er niet dat Halide er ook last van heeft, maar dat je Halide kunt gebruiken om een RAW zonder nabewerking te maken. En ik bedoelde ProCamera.

  13. Op de iPhone 11 Pro kun je Smart HDR helemaal uitzetten, via instellingen > Camera

  14. Dit is de reden waarom ik Halide gebruik. Je kan Halide ook gebruiken om een jpg of heic foto te maken in plats van Raw. Dit zorgt meestal voor een vee beter resultaat dan de “stock” camera.

  15. Ook bij de iPhone 12 Pro (Max)kun je die HDR functie uitzetten. Daarbij moet gezegd worden dat RAW niet standaard ingeschakeld is, en je altijd JPEG/HEIF schiet. RAW is ook bedoeld om foto’s achteraf bijgewerkt dient te worden omdat het bruto informatie bevat. Een professionele fotograaf (die z’n brood er mee verdiend) weet meer uit een iPhone Pro te halen en ook betere resultaten kan neerzetten dan een amateur. Als je een amateur professionele tools geeft draait het op stront uit, en dat komt dat degene gebrek heeft aan ervaring en kennis. Als je een professional consumenten tools geeft kan hij er een heel eind mee komen, maar zal nooit het gewenste eindresultaat behalen omdat de tools beperkt zijn ten opzichte van de prof.

    Zowel tools als degene die het bedient moet evenredig zijn. Dan kom je tot de beste resultaten terecht. En volstaat hetgeen ook wat je voor ogen hebt., tot het gewenste eindresultaat!

    Er zijn zat mensen die een iPhone 14 Pro hebben, maar gebrek aan kennis en ervaring hebben. daardoor geen 10% van zijn kunnen komen en benutten, wat resulteert tot niets.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.