shazam-apple-music

Shazam voor de Mac luistert altijd mee, zelfs als hij uit staat

Shazam voor de Mac is handig om in de achtergrond muziek te herkennen, maar de app blijkt langer mee te luisteren dan je misschien denkt. Shazam maakt ook gebruik van de microfoon, zelfs als je de schakelaar voor muziekherkenning uitzet.

shazam-apple-music
Shazam voor de Mac is een handig tooltje waarmee je snel muziek kunt herkennen, maar blijkt toch iets meer te doen dan alleen naar muziek luisteren wanneer jij dat wil. Uit een analyse van een beveiligingsonderzoeker blijkt dat Shazam altijd meeluistert, zelfs als je de instelling uit zet.

Shazam op de Mac luistert mee

Shazam heeft een functie die ervoor zorgt dat de app in de achtergrond blijft draaien, zodat hij automatisch muziek herkent zodra dit afgespeeld wordt. Handig, want dan hoef je niet de app op te starten zodra je een leuk muziekje hoort, waardoor je wellicht net te laat zou zijn. De Shazam-app bevindt zich in de menubalk van je Mac en heeft een schakelaar waarmee je de app aan of uit kan zetten. De schakelaar om de app uit te schakelen suggereert dat de app daardoor niet meer meeluistert, omdat de toegang tot de microfoon uitgeschakeld wordt. Niets is minder waar, blijkt uit de analyse van de app.

Shazam op de Mac met schakelaar uit.Zodra je de schakelaar bij Shazam op de Mac uit zet, blijft de microfoon actief. Dat wil zeggen dat de app constant gebruikmaakt van de microfoon en mee blijft luisteren. Tegenover Motherboard zegt Shazam dat de audio die opgevangen wordt niet opgeslagen of verwerkt wordt. De beveiligingsonderzoeker kan dit beamen, omdat hij in de code van Shazam geen aanwijzingen vindt dat er iets met de audio gedaan wordt. Tegenover CNET zegt Shazam dat zelfs hackers er niet zomaar mee aan de haal zouden kunnen gaan, omdat er alleen kleine stukjes audio opgepikt worden. Deze worden vervolgens vergeleken met de muziekdatabase, om zo een match te genereren. Deze kleine stukjes audio kunnen volgens Shazam niet vervormd worden tot een volledig audiobestand.

Update voor Shazam onderweg

Bovendien laat Shazam weten dat het een bedoelde functie is, om zo de app sneller te laten werken. Doordat de microfoon constant open staat, zelfs als Shazam de audio niet opslaat en verwerkt, kan deze snel geraadpleegd worden zodra de gebruiker wel muziek wil herkennen. Toch geeft Shazam aan dat er gewerkt wordt aan een update van de Mac-app, zodat er geen misverstand ontstaat over de werking van Shazam. De update die de app net anders laat werken zodat de microfoon niet constant gebruikt wordt, verschijnt ergens de komende dagen in de Mac App Store.

Shazam op de Mac luistert op de achtergrond.

Om te controleren of Shazam inderdaad continu gebruikmaakt van de microfoon, maakte de onderzoeker gebruik van de app OverSight, een app die het gebruik van de microfoon en camera controleert. Deze app is gemaakt door een voormalig NSA-medewerker. Bovendien is er in macOS geen privacy-instelling om te controleren welke apps toegang gevraagd hebben tot je camera en microfoon, terwijl dat op iOS wel het geval is. In macOS Sierra kun je alleen controleren welke apps toestemming gevraagd hebben om je locatie op te zoeken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 november 2016, 12:12
Categorieën Apps, Mac & macOS
Onderwerp shazam

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.