SensorKit logo.

‘Apple werkt aan SensorKit voor onderzoekstudies via Apple-apparaten’

Voor medische of andere doeleinden
Apple werkt volgens bronnen aan een nieuwe tool waarmee ontwikkelaars apps kunnen maken die via de sensoren op je Apple-apparaten bijdragen aan allerlei soorten onderzoek.

ResearchKit en CareKit zijn twee tools voor ontwikkelaars waarmee ze apps kunnen maken voor medisch onderzoek. ResearchKit stelt appmakers in staat om enquetes en soortgelijke onderzoeken uit te voeren. Het is een relatief eenvoudige manier om veel gegevens te verzamelen. Met CareKit apps kunnen gebruikers hun gezondheid in de gaten kunnen houden. Volgens bronnen werkt Apple nu aan een derde vorm genaamd SensorKit.

‘SensorKit benut Apple-apparaten voor onderzoekstudies’

Al je Apple-apparaten zitten vol met allerlei sensoren. Denk aan de bewegingssensor op je iPhone of Apple Watch, maar ook aan de Apple Watch hartslagsensor, GPS en zelfs de lichtsensor aan de bovenkant van je iPhone. Ontwikkelaars hebben nu in beperkte mate toegang tot dergelijke sensoren, maar met SensorKit zou er veel meer mogelijk moeten zijn.

Bekijk ook

ResearchKit: alles over medisch onderzoek met de Apple Watch

ResearchKit is een dienst van Apple, waarmee artsen en wetenschappers medisch onderzoek kunnen uitvoeren, via iPhone-apps. ResearchKit is in april 2015 gestart.

Appmakers die de mogelijkheden van SensorKit benutten, kunnen daardoor via apps allerlei soorten onderzoek uitvoeren. Om wat voor typen onderzoek het gaat is niet helemaal duidelijk, maar gezien Apple’s ambities op het gebied van gezondheid is een toepassing in de medische sector niet ondenkbaar.

Een ander onderdeel van SensorKit is volgens de bron de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het gebruik van apps. Dankzij deze informatie zijn er Schermtijd-achtige apps van andere bedrijven mogelijk. In het voorjaar kwamen deze apps in opspraak, omdat ze gebruikmaakten van middelen die niet bedoeld waren voor dergelijke apps. Met SensorKit kan dit mogelijk omzeild worden.

Bekijk ook

Apple legt uit waarom Schermtijd-apps moesten verdwijnen

Apple heeft meer opheldering gegeven over de argumenten waarom het bedrijf bepaalde Schermtijd-apps uit de App Store heeft verwijderd. Marketingbaas Phil Schiller zegt dat de apps misbruik maakten van de enterprise-tools van Apple.

Ook nieuwe Research-app onderweg
Apple werkt ook volgens de bron aan een nieuwe Research-app. In deze app kun je je deelnamen aan de verschillende onderzoeken bekijken. De onderzoeken kunnen als aparte apps uitgebracht worden in de App Store, zoals nu ook al het geval is met ResearchKit. De nieuwe Research-app is dus als het ware een verzamelplek voor dergelijke onderzoeksapps.

Wanneer SensorKit aangekondigd wordt, is nog niet duidelijk. Volgende week houdt Apple het grote september-event, maar dit is meestal niet de plek om dergelijke nieuwe functies aan te kondigen. Toch is het mogelijk dat SensorKit onderdeel uitmaakt van iOS 13 of een toekomstige update.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.