Filmpje over overstappen naar iPhone met beveiliging.

Makers van versleutelde chat-apps hebben moeite met nieuwe privacyregels in iOS 13

Ontwikkelaars van beveiligde chat-apps zullen hun apps moeten aanpassen voor iOS 13. Apple heeft de regels omtrent het bijwerken op de achtergrond aangepast, waardoor het decoderen van berichten mogelijk langer duurt voor gebruikers.

Een jaar na de introductie van PushKit in 2018, een ontwikkeltool voor VoIP-gesprekken, heeft Apple de regels voor het gebruik ervan aangepast. Ontwikkelaars gebruikten deze API voor andere doeleinden dan Apple voor ogen had. In iOS 13 wordt de privacy van gebruikers nauwer genomen, waardoor sommige appmakers hun apps moeten aanpassen. Daarmee hebben ontwikkelaars problemen, meldt The Information.

PushKit bedoeld voor VoIP-gesprekken

Apple kondigde in 2018 een ontwikkeltool genaamd PushKit aan voor ontwikkelaars van VoIP-apps. PushKit maakte het mogelijk om deze internet-telefoongesprekken te ontvangen, en het heeft ondersteuning voor enkele achtergrondprocessen. Deze API wordt echter ook gebruikt om berichtjes in versleutelde chat-apps te ontcijferen op de achtergrond. De gebruiker hoeft hiermee niet te wachten tot dit gedaan is als hij of zij de app opent.

Deze toepassing van PushKit is handig voor de gebruiker en efficiënt voor de ontwikkelaar, maar het is volgens Apple niet waar PushKit voor bedoeld is. Vanaf iOS 13 is het verboden om PushKit voor dit doeleinde te gebruiken. Ontwikkelaars kunnen hiermee namelijk teveel gegevens van gebruikers verzamelen op de achtergrond, waaronder locatiedata. Ook komt het de batterijduur niet ten goede.

Ontwikkelaars moeten apps aanpassen

De wijzigingen omwille van privacy in iOS 13 zorgde voor ophef onder ontwikkelaars. Enkele bedrijven lieten dit weten aan Apple CEO Tim Cook in een gezamenlijke e-mail. Hierbij zitten ook appmakers voor wiens apps het volgen van locaties essentieel is, zoals Life360. Het zou lastig zijn om apps aan te passen voordat iOS 13 in september wordt uitgebracht. Daarom biedt Apple uitstel tot april 2020 om aan de nieuwe regels te voldoen. Tot die tijd is de huidige implementatie van PushKit toegestaan. Willen appontwikkelaars echter gebruikmaken van nieuwe functies van iOS 13, dan zullen ze zich gelijk aan de strengere regels moeten houden.

Verschillende chat-apps als Wire en Wickr moeten naar verluidt ‘grote’ veranderingen doorvoeren in de code. Ook Facebook Messenger en WhatsApp zijn de dupe. Volgens ontwikkelaars zijn de alternatieven voor PushKit niet om over naar huis te schrijven. “Het is absoluut ondergeschikt aan wat we nu hebben,” aldus Alan Duric, oprichter van chat-app Wire. Tom Leavy, hoofd engineering bij chat-app Wickr, noemt de situatie “niet het einde van de wereld, maar het vereist veel en onverwacht werk.”

Bekijk ook

iOS 13: alles over de grote iPhone-softwareupdate van 2019

iOS 13 is de grote iPhone-update van 2019. In dit artikel lopen we de belangrijkste nieuwe functies in iOS 13 met je langs, van de donkere modus tot het veegtoetsenbord en verbeteringen in de Foto's- en Herinneringen-app.

Dolkstoot richting Facebook?

Hoewel het niet te bewijzen valt, denken sommige ontwikkelaars dat de regelwijziging van Apple een dolkstoot is richting de grote concurrent Facebook. Apple heeft al jaren kritiek op het privacybeleid van het sociale netwerk. Daarbij wil Apple natuurlijk zo veel mogelijk mensen van WhatsApp naar hun eigen chatdienst iMessage trekken.

“De hoofdreden hiervan [red: de regelwijziging] is om de batterij te sparen, maar dat houdt het niet ongezien dat dit gewoon een sluwe manier is om te concurreren,” zegt Wickr CEO Joel Wallenstrom tegen The Information. “Dit moet niet vermomd worden als wat het beste is voor de gebruiker. Het is duidelijk dat ze hun grootste concurrent willen vloeren.”

Facebook heeft volgens The Information niet gereageerd op de situatie.

Apple besteedt in iOS 13 meer aandacht aan de privacy van gebruikers. Zo introduceren ze een nieuwe functie genaamd Sign in with Apple. Hiermee kun je door simpelweg je gezicht of vingerafdruk te scannen inloggen bij apps en websites.

Bekijk ook

Sign In with Apple: alles over het veilig aanmelden via Apple

Met Sign In with Apple kun je bij diensten en apps inloggen met je Apple-gegevens. Maar wat zijn de voordelen van Sign in with Apple en wat kun je ermee? In dit artikel lees je alles over het aanmelden via Apple in apps en diensten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.