apple-watch-arm

Schatting: bijna 3 miljoen Apple Watches verkocht, 17% koopt extra bandje

Apple heeft bijna 3 miljoen Apple Watches verkocht, blijkt uit schattingen. Zo'n 17 procent van de mensen koopt een extra bandje, vooral een sportbandje of Milanese loop.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple-watch-arm
De verkoop van de Apple Watch gaat misschien niet zo snel als mensen gehoopt hadden, maar met bijna 3 miljoen verkochte exemplaren heeft Apple eigenlijk niets te klagen. Vooral de verkoop van horlogebandjes levert een leuk zakcentje op.

Volgens een schatting van Slice Intelligence zijn er nu 2,79 miljoen stuks van de Apple Watch verkocht. Officieel heeft Apple nog geen verkoopcijfers vrijgegeven, behalve wat vage aanduidingen dat ze “excited” en “thrilled” zijn over de belangstelling. Na het analyseren van bonnetjes van twee miljoen consumenten ontdekte Slice dat zij 20.000 Apple Watch-exemplaren hadden gekocht. Extrapoleer je dat naar de totale markt, dan zou het 2,79 miljoen stuks betekenen. Ook interessant is dat 17 procent van de kopers niet voldoende had aan het standaard meegeleverde horlogebandje. Zij kochten nog en extra bandje.

apple watch milanese loop

De meest populaire horlogeband is de zwarte sportband, gevolgd door de Milanese loop (zie foto hierboven).

Voordat je er eentje aanschaft, is het misschien interessant om te beseffen hoeveel winst Apple er eigenlijk op maakt. Uit een rapport van IHS blijkt dat Apple ongeveer $2,05 betaalt om een sportbandje te laten maken. Ze hangen in de winkel voor $49 per stuk. Of het bedrag van $2,05 klopt, is niet helemaal zeker. CEO Tim Cook heeft tijdens de presentatie van kwartaalcijfers onlangs aangegeven dat de schattingen die dit soort bedrijven afgeven, meestal niet kloppen. Maar zelfs als je ervan uitgaat dat het produceren van een horlogebandje tweemaal zo duur is ($4,10) dan nog haalt Apple een vette marge.

Apple verdient niets aan horlogebandjes die door derde partijen zijn gemaakt. Zij zijn vrij om hun creativiteit los te laten op horlogebandjes, zonder dat ze een percentage aan Apple hoeven af te dragen. Het is wel de bedoeling dat er een ‘Made for Apple Watch’-programma komt, waarbij fabrikanten wel een goedkeuringsstempeltje bij Apple kunnen halen. Dat betekent wel dat ze aan strenge ontwerprichtlijnen moeten voldoen en een deel van hun omzet moeten afdragen aan Apple. Dergelijke accessoires zijn dan ook meestal wat duurder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juni 2015, 8:48
Categorie iDevices
Onderwerp apple watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.