MFi kabel

Ruzie met Qualcomm brengt MFi-accessoires in gevaar

De ruzie tussen Apple en Qualcomm kan de levering van diverse componenten voor de iPhone, Apple Watch en MFi-accessoires in gevaar brengen.

Er dreigt een wereldwijd tekort aan Lightning-kabels en MFi-accessoires en dat heeft alles te maken met de ruzie tussen Apple en Qualcomm. Qualcomm is namelijk van plan om de Nederlandse chipmaker NXP over te nemen, terwijl NXP heel wat componenten levert voor de iPhone, iPad en Apple Watch. Het Nederlandse chipbedrijf zou zijn gestopt met de levering van de NXP20P3, een noodzakelijke component voor accessoires met Apple’s MFi-keurmerk.

Lightning-kabel met componenten

NXP levert geen MFi-componenten meer

Zelf had Qualcomm aangekondigd dat ze gewoon onderdelen aan Apple zouden blijven leveren, zolang de rechtszaak duurt. Maar bij NXP is dat niet het geval: de NXP20P3-component die wordt gebruikt in de originele Lightning-connector (C48) van Apple, zou niet meer geleverd worden. Deze component regelt de beveiliging van de stroomvoorziening in de MFi-accessoires.

Daardoor dreigt niet alleen een tekort aan NXP20P3-componenten voor MFi-accessoires, maar heeft Apple nog een ander probleem. Ze zijn namelijk op veel meer punten afhankelijk van NXP. Het Nederlandse bedrijf levert ook de NFC-chips in de iPhone en iPad. Bovendien levert NXP sinds de iPhone 5s de M7 co-processor, die de bewegingssensoren van het toestel aanstuurt. Deze chip verwerkt de input van de versnellingsmeter, gyroscoop en het kompas. Verder levert NXP de NFC-controller en het Secure Element van alle Apple Watches. Als NXP ook bij deze componenten stopt met de levering, dan heeft Apple een probleem. Of toch niet?

Voor de NFC-chips zou Apple kunnen uitwijken naar concurrent Broadcom. In 2014 produceerde NXP zo’n 59 procent van alle NFC-chips, terwijl Broadcom zo’n 30 procent maakte. Qualcomm was op dat moment net begonnen met de productie van de eerste NFC-chip, maar de kans is klein dat Apple nu van NXP naar Qualcomm overstapt.

MFi kabel

Apple kan overstappen naar Intel
Over Qualcomm gesproken: ook daarvoor zijn wel alternatieven. Apple zou de nieuwe Intel XMM 7650-modemchip kunnen gebruiken in plaats van Qualcomm’s X16. Intel’s modemchip werkt voor het eerst met LTE én CDMA en is geschikt voor gigabit downloads. De chip ondersteunt x4 MIMO, tot 35 LTE bands, en alle huidige evoluties van LTE, GSM en CDMA. Daardoor is de chip wereldwijd te gebruiken. Volgens PC Mag is er grote kans dat Apple deze Intel-chips inbouwt in de iPhone 7s en iPhone 8.

Voor een paar belangrijke componenten (modemchip en NFC) zijn er dus wel alternatieven, maar voor de andere componenten zal Apple een oplossing moeten zoeken. Wellicht kunnen ze de M- en S-processoren door een andere fabrikant laten maken. Wat de MFi-componenten betreft worden vooral de accessoiremakers getroffen: zij kunnen niet meer de noodzakelijke componenten inkopen en zullen misschien ervoor kiezen om hun producten zonder MFi-certificaat op de markt te brengen. MFi is een keurmerk waarmee Apple garandeert dat accessoires van derden veilig te gebruiken zijn.

Sommige accessoiremakers (zoals die van de Halo Back) hebben geluk en hadden al vroegtijdig de componenten ingekocht, waardoor de productie niet in gevaar komt.

Overname NXP door Qualcomm

Overigens is de overname van NXP door Qualcomm nog niet helemaal rond. De Europese Commissie stelt een diepgaand onderzoek in naar de overname, omdat ze bang zijn dat het leidt tot hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie in de halfgeleiderindustrie. De aandeelhouders van NXP gingen vorig jaar al wel akkoord met de overnameprijs van ca. €43 miljard en de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten hebben ook al ingestemd, maar in Azië en Europa lopen nog procedures. Het dagelijks bestuur van de EU heeft tot 17 oktober 2017 de tijd om een beslissing te nemen.

NXP heeft er zelf belang bij om de onderdelen te blijven leveren. De divisie Secure Connected Devices boekte in 2015 ruim 1 miljard dollar omzet en noteerde een groei van 37 procent. Dat was onder andere te danken aan de invoering van Apple Pay in de iPhone. Bij Qualcomm is Apple ongeveer goed voor een kwart van de licentie-inkomsten.

Tipgever: Hans, bedankt!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juli 2017, 17:02
Categorie Accessoires
Onderwerp mfi

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.