FlickBike fiets.

Met deze nieuwe fietsdeeldiensten huur je korte tijd een fiets via een app

Heb je voor korte tijd een fiets nodig? FlickBike is een nieuwe dienst in Amsterdam waarmee je snel een fiets kunt huren. Je hoeft de deelfiets niet naar een vaste stalling terug te brengen. In Rotterdam is de vergelijkbare dienst oBike gestart.

FlickBike fiets.
Als in de stad een fiets nodig hebt, kun je bijvoorbeeld een OV-fiets voor de gehele dag huren. Het nadeel hiervan is dat je er meteen een hele dag aan vast zit en dat je de fiets ook weer naar een speciale plek moet terugbrengen. FlickBike is een nieuwe Amsterdamse start-up met app (link) waarmee je eenvoudig een fiets voor een korte tijd kunt huren. Terugbrengen is niet nodig, want je kunt hem in elk fietsenrek achterlaten. Tegelijkertijd is ook oBike in Nederland gestart met een soortgelijke dienst, waarmee je ook fietsen kunt huren.

FlickBike: makkelijk een fiets huren met je iPhone

FlickBike is een Amsterdamse start-up dat met een nieuw systeem komt waarmee je makkelijk voor een korte tijd een fiets kunt huren. FlickBike werkt via een iPhone-app waarmee je op een kaartje alle beschikbare fietsen kunt vinden. Zodra je een beschikbare fiets gevonden hebt, kun je deze via de app reserveren. Je hebt dan een kwartier de tijd om naar de fiets toe te gaan. Eenmaal aangekomen scan je de QR-code op het slot om de fiets open te maken, waarna de fiets aan jouw account gekoppeld is. Hoe dit werkt als je een korte tussenstop maakt, is niet helemaal duidelijk. Wij hebben navraag bij FlickBike gedaan en werken het bericht bij zodra er meer duidelijkheid over is.

Het voordeel van FlickBike is dat je niet een hele dag aan de fiets vast zit. Het huren van de FlickBike kost €1 per dertig minuten. De fiets blijft van jou zolang je hem niet op slot zet. Als je de fiets niet meer nodig hebt, is het niet nodig om deze terug te brengen naar een stalling. Je kunt de fiets gewoon kwijt in een fietsenrek op straat. FlickBike benadrukt wel dat het de bedoeling is dat je de fiets alleen plaatst in officiele fietsenrekken, dus dat je hem niet zomaar ergens op straat tegen een lantaarnpaal zet. In eerste instantie is de dienst bedoeld voor Amsterdam, maar werkt in principe ook buiten de stad. In theorie is het mogelijk om de fiets dus overal mee naar toe te nemen. We hebben bij FlickBike ook gevraagd hoe ze een onhandige spreiding van fietsen eventueel tegen willen gaan.

FlickBike fiets reserveren en prijs bekijken.

De fietsen van FlickBike zijn voorzien van zogenaamde foambanden die niet lek kunnen gaan en dankzij GPS zijn alle fietsen te traceren. De verlichting werkt op zonne-energie, dus het kan niet zo zijn dat je een fiets treft met lege batterijen voor je verlichting. De betaling verloopt via een gewone bankoverschrijving en wordt eenmaal per maand uitgevoerd. Als je een creditcard gebruikt, wordt het geld elke week van je rekening afgeschreven. Hierdoor is FlickBike ook geschikt voor toeristen. In de privacyverklaring wordt wel vermeld dat de precieze locatiegegevens van de rit verzameld worden. Ook wordt er allerlei apparaatinformatie verzameld, zoals het model van je iPhone en serienummers.

oBike met deelfietsen in Rotterdam

Ook is de dienst oBike in Nederland gestart met het aanbieden van deelfietsen. oBike komt oorspronkelijk uit Singapore en biedt nu een groot aantal fietsen aan in Rotterdam. Op dit moment zijn de fietsen dus nog niet te vinden in andere delen van het land. Qua werking is het gebruik van een oBike-fiets nagenoeg identiek met die van FlickBike. Je zoekt een fiets op via de app en reserveert deze, waarna je tien minuten de tijd hebt om hem op te zoeken. Je maakt het slot open door een QR-code te scannen en betaalt dan een vast bedrag per dertig minuten. Je kunt de fiets daarna op elke plek terugbrengen, zolang het toegestaan is op daar een fiets te parkeren.

oBike fietsen.

Het exacte bedrag is bij oBike echter afhankelijk van de spaarpunten die je opgebouwd hebt. De prijs kan afhankelijk van je spaarpunten lopen van €10 per dertig minuten of €0,50 per dertig minuten. Om gebruik te kunnen maken van oBike, is het ook nodig om een soort borg te betalen. Voor elke normale rit krijg je één spaarpunt, maar je kunt ook spaarpunten krijgen door fout geparkeerde fietsen te melden of een defect door te geven. Tot aan zestig spaarpunten betaal je nog €10 per dertig minuten, waardoor oBike behoorlijk prijzig kan zijn. Je begint met honderd punten, maar door foutparkeren worden er punten afgetrokken.

https://www.iculture.nl/gids/beste-apps-mountainbiken-fietsen-iphone-ipad-vakantie/

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.