Proximus breidt supersnelle 4,5G uit naar meer Belgische steden

De Belgische provider Proximus gaat 4,5G verder uitrollen in Aalst, Brugge, Charleroi, Leuven, Nieuwpoort en Sint-Niklaas. Ook Orange en Telenet zijn ermee bezig.

Proximus-klanten kunnen nu in meer Belgische steden gebruik maken van snellere LTE-netwerken. De provider heeft het LTE Advanced Pro-netwerk uitgebreid naar de steden Aalst, Brugge, Charleroi, Leuven, Nieuwpoort en Sint-Niklaas. Woon je in Luik of Namen, dan zul je nog iets langer moeten wachten, want die twee steden zijn de komende maanden aan de beurt. Inwoners van Brussel grijpen mis.


Proximus 4,5G netwerk

Proximus 4,5G in Belgische steden

Proximus noemt de snelle variant van LTE zelf 4,5G. Het komt beschikbaar in de hierboven genoemde steden en daarnaast gaat de provider de al bestaande netwerken in Antwerpen, Charleroi en Gent verbeteren. Met LTE Advanced Pro kan Proximus maximale snelheden tot wel 450 Mbit/s leveren, door het combineren van meerdere frequentiebanden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van carrier aggregation. Volgens Proximus zijn er theoretische maximumsnelheden van 900 Mbit/s mogelijk. Ze willen het vooral beschikbaar stellen in regio’s met veel bedrijfsactiviteit.

Maar ook op drukke punten ziet Proximus mogelijkheden. “Tijdens het concert van U2 in Brussel bijvoorbeeld, hebben we een enorm gebruik van mobiele data vastgesteld, vooral op Facebook Live”, aldus woordvoerder Haroun Fenaux van Proximus. Volgens hem werd er in vier uur tijd maar liefst 1 terabyte data verstookt, waarvan negentig procent via het 4G-netwerk. Helaas zullen de Brusselaars er niet van profiteren, omdat de strenge regels voor GSM-antennes verdere uitbouw tegenhouden.

Allemaal goed nieuws, maar om van die hoge snelheid gebruik te kunnen maken zal Apple wel de 4G-ondersteuning van de iPhone moeten verbeteren. De huidige modellen zijn er namelijk niet geschikt voor. Wel zijn de Sony Xperia XZ Premium, Huawei P10 Plus en de Samsung Galaxy S8 en S8+ al compatibel.

Ook Orange en Telenet bezig met 4,5G

Zit je bij een andere provider? Ook Telenet en Orange zijn ermee bezig en willen de techniek beschikbaar stellen op drukke plekken en in steden. Orange kijkt daarbij naar hotspots aan de kust, voetbalstadions en de steden Gent, Leuven, Luik, Namen en Antwerpen. Bij Telenet is de techniek al aanwezig in de meeste grote steden in Vlaanderen en enkele plekken in Wallonië. De provider gaat dit verder uitbreiden.

Eerder (in 2015) stapten de providers over op 4G+ en nu maken ze de volgende stap richting 5G. De eerste 5G-netwerken worden overigens pas rond 2020 verwacht.

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 augustus 2017 om 21:00
Onderwerpen
, ,
Categorie
Providers

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads zijn er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.