Pattern voor iPad

Eenvoudige teken-app Pattern voor iPad wil schetsboek vervangen

Teken-app Pattern voor iPad (Pro) is niet bedoeld als vervanger voor desktop-apps, maar wil wel een alternatief voor het schetsboek van ontwerpers zijn. Vooral bedoeld voor website- en productdesign.

Pattern voor iPad

Voor de iPad zijn er inmiddels aardig wat teken-apps verkrijgbaar. Zo is er het populaire Paper, maar ook een serie apps van Photoshop-ontwikkelaar Adobe. De nieuwe iPad-app Pattern (link) kiest voor een eenvoudige benadering. De teken-app is bedoeld voor het simpel en snel uitwerken van een idee voordat je hiermee in Photoshop, Sketch of andere app aan de slag gaat. Door die snelheid en eenvoud in gebruik zegt het zich te onderscheiden van andere teken-apps en moet het een alternatief voor het schetsboek worden.

Pattern: tekenen op de iPad

De focus bij Pattern ligt dan ook op eenvoudige tools in plaats van effecten. Het idee is dat je met vormen en door te tekenen met je vinger een eerste concept van een ontwerp al op je iPad (Pro) kan uitwerken. Vormen maak je door middel van de welbekende pinch-to-zoom-beweging waarmee je bijvoorbeeld ook op foto’s kan in- en uitzoomen. Dankzij het aanpasbare raster zou je zeer snel en precies moeten kunnen tekenen.

Voor Apple Pencil-gebruikers biedt de app ook nog een handig trucje. Je kunt je vinger als gum gebruiken. Hoewel Pattern geoptimaliseerd is voor de iPad Pro werkt de app in principe op alle iPads die minimaal iOS 9.2 draaien. Ontwerpen kunnen via onder meer e-mail, iCloud en Dropbox gedeeld worden. De ontwikkelaar benadrukt dat Pattern niet bedoeld is als vervanger van desktop-software.

Voormalig Facebook-productontwerper
Pattern is ontwikkeld door Andy Chung, die productontwerper bij Facebook was. In deze functie was hij onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe Reacties op Facebook, waardoor je nu naast het welbekende Vind ik leuk-duimpje nog 5 andere opties hebt om op een Facebook-bericht te reageren.

Chung haalde zijn inspiratie voor het idee van deze app uit zijn collega’s die altijd een voorraad blanco A4’tjes op hun bureau hebben liggen. Naar eigen zeggen zag hij door de komst van de iPad Pro en Apple Pencil de gelegenheid om dit proces te verbeteren. Hiervoor keek hij ook naar bestaande fysieke oplossingen, zoals notitieboekjes met rasters, UI stencils en whiteboards en verwerkte die in het ontwerp van zijn app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 augustus 2016, 17:43
Categorie Apps
Onderwerpen ontwerpen, tekenen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.