App Store op een iPhone

Ontwikkelaars: ‘Apple’s appreview-proces is traag en onduidelijk’

In een grootschalig onderzoek uiten 172 app-ontwikkelaars hun ongenoegen over de manier waarop Apple apps keurt en communiceert. Wat moet er veranderen?

App Store op een iPhone

MacStories heeft een grootschalig onderzoek gepubliceerd waar 172 iOS- en OS X ontwikkelaars aan meegewerkt hebben. Uit het onderzoek blijkt dat Apple grote stappen moet nemen op het gebied van het keuren van apps. Wat moet er volgens de ontwikkelaars anders?


Dit is niet de eerste keer dat ontwikkelaars de publiciteit zoeken om hun ongenoegen uit te spreken over Apple’s rol in het goedkeuren en afkeuren van apps. Het is echter wel een van de eerste grootschalige onderzoeken en stipt concreet verschillende punten aan die Apple kan verbeteren.

Apps goedkeuringsproces duurt te lang en is onduidelijk

Zo is een van de meest gehoorde punten van kritiek dat het veel te lang duurt totdat Apple een app goedgekeurd heeft. Maar liefst 78 procent van de ondervraagden gaf een onvoldoende op dit vlak en gedurende het volledige onderzoek is het een punt dat keer op keer terugkomt.

De slechte communicatie vanuit Apple is hier mede verantwoordelijk voor. Als ontwikkelaar voelt het alsof je flessenpost verstuurt. Iedere dag zit je te hopen op een antwoord. Ondertussen is het voor de ontwikkelaar onduidelijk of er überhaupt naar de app gekeken wordt en wat de huidige stand van het proces is.

Het trage goedkeuringsproces van Apple keert ook terug bij het oplossen van bugs. Een ontwikkelaar gaf aan dat het meer dan een week duurde om een update met een bugfix goed te keuren, wat een hoop ontevreden gebruikers opleverde. Daarnaast is het voor ontwikkelaars die hun apps graag tegelijk op iOS en Android uitgeven een raadsel of dit gaat lukken.

‘Apple meet met twee maten’

Een ander veelgehoord probleem in het onderzoek is dat Apple met twee maten meet als het op het goedkeuren van apps aankomt. Meerdere malen zou Apple een app goedgekeurd hebben, om vervolgens een update af te keuren op basis van functies die in de originele app al jarenlang aanwezig waren.

De ontwikkelaars hebben in het verhaal van MacStories overigens ook nog wat positieve woorden over. Zo is de feedback die Apple terugkoppelt vaak erg nuttig en wordt het contact als plezierig ervaren als er eenmaal contact met een menselijke beoordelaar is.

Als Apple het voor elkaar krijgt om apps sneller goed te keuren, is een groot deel van het probleem al opgelost. Het is natuurlijk de vraag hoe haalbaar dit is, maar Apple zou zich in ieder geval wat transparanter op kunnen stellen, zodat de ontwikkelaar weet waar hij aan toe is.

Oplossingen volgens ontwikkelaars

Daarnaast stellen de ontwikkelaars voor om apps terug te kunnen draaien naar een vorige versie. Als er een kritieke bug ontdekt wordt na een update, kan een ontwikkelaar hierdoor een oudere versie van de app aanbieden, terwijl de bug in de nieuwe versie gefixt kan worden.

Het volledige verhaal is te lezen op MacStories en bevat veel interessante informatie en invalshoeken. Dat er iets moet veranderen is duidelijk en de bal ligt nu bij Apple om hier ook echt iets mee te doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.