iPhone 6 Plus handen

Waarom de grote, Nederlandse iOS-apps nog niet de iPhone 6 ondersteunen

Voor sommige - zeer populaire - apps wordt nog steeds gewacht op ondersteuning voor de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Waarom duurt dat eigenlijk zo lang? Wij deden een rondje langs belangrijke ontwikkelaars.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 6 Plus handenHet is de belangrijkste vernieuwing in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus: een groter scherm. Deze grotere schermen brengen een hogere resolutie met zich mee, wat betekent dat ontwikkelaars hun apps hiervoor moeten optimaliseren. Nu twee maanden later zijn veel Nederlandse apps nog niet aangepast. Waarom eigenlijk niet? We hebben het voor je uitgezocht.

Afgelopen week stelden we jullie de vraag op Twitter: welke populaire apps zijn nog steeds niet geoptimaliseerd voor de iPhone 6 en iPhone 6 Plus en voor welke apps mis je dat het meest? Een aantal populaire, Nederlandse apps werden meerdere malen genoemd, die allemaal nog geen nieuws over een update voor het iPhone 6-scherm hadden gecommuniceerd. Reden voor ons om naar aanleiding van jullie feedback deze ontwikkelaars te vragen naar een statusupdate. Dat geeft gelijk een interessante kijk in het ontwikkelproces van deze populairdere apps.

Nieuws-apps

Bij de meer populaire nieuws-apps die nu nog geen ondersteuning bieden voor de iPhone 6, wordt in veel gevallen gewerkt aan een meer omvangrijke update waardoor het voor die partijen meer gewenst is om nog even te wachten. Zo ook NU.nl:

NU.nlBij de aankondiging van de iPhone 6 en 6+ hebben we sterk overwogen een update, speciaal voor iPhone 6-support, uit te brengen. We waren echter op dat moment al druk bezig met een nieuwe structuur en code van de app, welke ervoor zorgen dat we in de toekomst nog sneller kunnen innoveren en dus vaker kunnen releasen. Om dubbel werk en daardoor langere wachttijd te voorkomen, hebben we op dat moment gekozen vol op deze iOS 8-update in te zetten.

NU.nl is op dit moment bezig met een iOS 8-update waarbij we logischerwijs ook de iPhone 6 en iPhone 6+ zullen ondersteunen. Begin januari 2015 verwachten we de update in de App Store te verwelkomen.

Bij de NOS zijn ze ook druk bezig met ondersteuning voor de nieuwe schermformaten van de iPhone 6, maar zorgt de nieuwe website voor vertraging:

NOS iPhone iPad appWij zijn uiteraard aan het kijken naar wat aanpassing van de NOS apps voor iPhone 6 en iPhone 6 plus zou betekenen. Met name voor iPhone 6 Plus zien wij wel een aantal ingrijpende aanpassingen. Deze zijn wij aan het uitwerken en zullen wij ter zijner tijd doorvoeren.

Daarnaast zijn wij nu druk met het vernieuwde NOS.nl en ook dat heeft consequenties voor de NOS-apps, dus daar hebben wij helaas ook nog wat werk voordat wij aan bijvoorbeeld iPhone 6 en iPhone 6 Plus kunnen beginnen.

En ja; ook onze eigen iCulture-app is nog niet bijgewerkt vanwege een geplande, grotere update. Bij ons speelt echter ook budget een (grote) rol:

iCulture icon 200We zijn druk bezig met een compleet redesign van onze app. Omdat we nu de gelegenheid te baat nemen om de app ook universeel voor de iPad te maken duurt het langer dan gewenst. We hebben eerder dit jaar iPhoneclub.nl en iPadclub.nl samengevoegd tot iCulture.nl en het nieuwe design van onze website geïntroduceerd. Dat had (en heeft nog steeds) meer prioriteit. We zijn helaas maar met een kleine groep mensen waarvan de meesten ook vooral een redactionele taak hebben en daardoor voor ontwikkeling afhankelijk van externe partijen.

We beseffen uiteraard dat een moderne iOS-app een essentieel onderdeel is van een website die zo verweven is met het onderwerp, maar we moeten ook realistisch blijven en erkennen dat onze app vooralsnog vooral geld kost en weinig tot niets opbrengt.

Er wordt aan gewerkt, en design wise zijn we zelfs al vrij vergevorderd, maar de nieuwe app kan – met name vanwege de zeer hoge ontwikkelkosten – en doorlooptijd nog zeker tot volgend jaar duren.

Apps van grote banken

De grote, Nederlandse banken zijn zich bewust van het gebrek aan iPhone 6-ondersteuning. ING werkt bijvoorbeeld aan een grotere update waarin de hogere resolutie wordt toegevoegd:

ING iconOp dit moment wordt gewerkt aan de volgende release van de iOS app met een compleet redesign van de app. Hierin is ook optimalisatie voor iPhone 6 en iPhone 6 Plus verwerkt. Deze release kan zeer binnenkort in de App Store verwacht worden.

Bij ABN Amro geldt hetzelfde. iPhone 6-ondersteuning komt samen met een nieuw design:

ABN Amro icon 200We verbeteren de Mobiel Bankieren App continu en werken momenteel aan een nieuw design van de app zodat deze nog beter aansluit bij de wensen van onze klanten. De optimalisatie voor iPhone 6 maakt hier uiteraard ook onderdeel van uit. In de huidige versie van de app hebben we al wel een verbetering doorgevoerd voor de iPhone 6.

We hebben Rabobank gevraagd naar hun ondersteuning voor het scherm van de iPhone 6, maar we hebben bij publicatie van dit artikel nog geen reactie ontvangen.

Video-apps

Er lijkt een duidelijke trend gaande bij Nederlandse apps: eerst een grotere update afronden voordat de iPhone 6-update eraan komt. Ziggo heeft echter een andere insteek. De kabelaar heeft gekeken in hoeverre een update voor de iPhone 6 zin heeft:

Ziggo TV icon 200Het verschil in resolutie tussen de iPhone 5 en iPhone 6 is voor ons eigenlijk verwaarloosbaar. De videobeelden hebben een resolutie vergelijkbaar met die van het iPhone scherm van de iPhone 5, waardoor een update voor het grotere iPhone 6-scherm niet de moeite waard zou zijn. De gebruiker zou er weinig van merken.

De terugkijk-app van de NPO (voorheen Uitzending Gemist) heeft ook nog niets specifieks gedaan voor de iPhone 6, omdat de nieuwe dienst NPO Plus voor een rechtenprobleem zorgt:

NPO icon 200Alle video’s in NPO Plus zijn versleuteld vanwege de rechten op onze programma’s. Deze afscherming werkt niet op iPhone 6. We werken hard aan een oplossing, maar zijn daarvoor afhankelijk van de leverancier die ons de zogenaamde digital right technologie levert.

Andere apps

Een aanpassing voor de iPhone 6 is niet zomaar gemaakt, vertelt HomeWizard ons. De ontwikkelaar is bezig met de nieuwe versie, maar wijst ons op het technische werk dat hier bij komt kijken:

Homewizard icon 200De problemen zitten er vooral in dat grote gedeelten van de app helemaal herschreven moeten worden om te voldoen aan ‘schaalbaarheid’ naar de andere resoluties op de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Overal waar met ‘custom’ afbeeldingen op de achtergrond gewerkt werd, moet een methode worden bedacht om alles er hetzelfde grafisch uit te laten zien op nieuwe resoluties. De manier waarop dit zou moeten is door Apple erg laat bekendgemaakt, ook omdat de resoluties van iPhone 6 natuurlijk zo lang geheim moesten blijven. Iedere ontwikkelaar die veel ‘custom’ grafische elementen gebruikt, dus anders dan wat je uit standaard Apple libraries kunt halen, die zit nu met het probleem dat het er gewoon niet uitziet op andere resoluties.

Deze uitspraak (dat het niet even een kwestie is van een snelle update) horen we overigens van veel meer ontwikkelaars die wij hebben benaderd. Een ontwikkelaar die liever anoniem wilde blijven zegt hierover:

Gebruikers lijken soms echt onvoldoende te beseffen hoeveel tijd en werk er met een app-update gemoeid is. Als je dan ook ‘gestraft’ wordt met 1 ster-recensies is de motivatie soms helemaal ver te zoeken. Daarbij ben je ook nog eens afhankelijk van hoe snel Apple je app reviewt.

Voor navigatie-app 9292 is er net een update ingediend, maar deze biedt geen ondersteuning voor het schermformaat van de iPhone 6. Dit staat echter voor een volgende versie op de planning:

9292 icon 200Een update van de iOS-app voor 9292 is gisteren bij Apple aangeboden ter review. De afgelopen weken is gewerkt aan een aantal bugs waaronder de weergave van vertrektijden. Helaas is de app nog niet geoptimaliseerd voor iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Dit wordt waarschijnlijk in een volgende release verder uitgewerkt.

Reden dat deze update wat meer tijd heeft gekost is dat wij ook druk bezig zijn met de laatste verbeteringen voor het afgeven van realtime reisadviezen in onze producten. En dus ook in de app voor iPhone.

Hoewel geen van de bovenstaande apps op het moment de iPhone 6 en iPhone 6 Plus ondersteunen, lijkt de toekomst rooskleurig. Bijna iedere ontwikkelaar is van plan om de hogere resolutie later toe te voegen, soms zelfs in combinatie met een compleet nieuw design.

Ben je ontwikkelaar van een Nederlandse iOS-app en is jouw app nog niet geoptimaliseerd voor de iPhone 6? Vertel dan in de reacties wat jouw plannen zijn.

Bedankt voor de tip, Dimitri!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 november 2014, 11:28
Categorie Apps
Onderwerp iPhone 6

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.