NU.nl 4.0: iOS 7-design, entertainment en portretstand op iPad

De nieuwsapp NU.nl is vernieuwd op iPhone en iPad, met portretstand voor de iPad, entertainment-nieuws op iPhone en iOS 7-uitstraling.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

NU.nl 4.0 iPhone iPad vernieuwdDe nieuwsapp van NU.nl is voorzien van een iOS 7-uiterlijk. De grote update naar versie 4.0 zorgt ook voor de langverwachte portretstand op de iPad. De oorspronkelijk voor halverwege 2013 geplande functionaliteit voert de hoofdmoot van de update voor de iPad. NU.nl 4.0 voor iPhone en iPad beschikt ook over de nieuwe categorie Entertainment. Verder zijn alle blauwe pagina’s met algemene informatie aangepakt.

Sneller en witter

Het eerste dat opvalt als je de applicatie start op de iPhone en iPad, is dat de applicatie sneller aanvoelt. Scrollen, pagina’s openen en artikelen sluiten voelt net wat soepeler dan in de vorige versie van de app. Ook opvallend is het aangepaste uiterlijk. De kleur donkerblauw is teruggedrongen in de app. De app is in de menubalken witter dan voorheen, wat akelig kan zijn voor je ogen als NU.nl de eerste app is die je ‘s ochtends leest. Het is een naar trekje van iOS 7-design dat we hier terugzien.

NU.nl artikelweergave NU.nl voorpagina iPhone-app

Entertainment en uitstraling

De grootste veranderingen zijn echter van inhoudelijke aard. Zo biedt de app meteen plek aan de nieuwe rubriek Entertainment die vanaf vandaag door NU.nl is gelanceerd. De rubriek heeft een prominente plek gekregen in het schuifmenu. Op de iPhone tref je nu ook een lijst met gerelateerde en goed gelezen artikelen onder het bericht dat je nu leest. Die functie was er al eerder op de iPad.

NU.nl iPhone app nieuw hoofdmenu NU.nl overzicht berichten

Nieuwe blauwe pagina’s: trein, voetbal en tv-gids

De balk met de knoppen bovenin beeld is niet langer donkerblauw uitgevoerd, maar dat geldt nog wel voor de algemene informatiepagina’s waar de knoppen naar verwijzen. Ze zijn bijna allemaal onder handen genomen. Op de voetbalpagina tref je nu een nieuwe Live-knop waaronder je meteen de live gespeelde wedstrijden ziet. Doelpunten en kaarten worden realtime verwerkt en zijn dus meteen zichtbaar op de pagina. De pagina Verkeer rept niet alleen meer over files en wegwerkzaamheden, maar ook over ongeregeldheden op het spoor. Je ziet storingen en werkzaamheden onder elkaar opgesteld. Die lijst kan wel overzichtelijker. Een alfabetische volgorde of zoekfunctie zouden er niet misstaan.

Nu.nl trein werkzaamheden storingen iPhone NU.nl vernieuwde tv-gids

De tv-gids van de app heeft weer de oude indeling te pakken van de voorlaatste NU.nl iPhone-app. Je treft er zodoende vier tabbladen: een zenderoverzicht, maar ook een snel nu & straks-overzicht per zender, een overzicht van primetime-programma’s per zender en een index met films die op die dag worden uitgezonden. De blauwe pagina’s zijn nog altijd niet de sterkste eigenschap van NU.nl. Ze voelen nog steeds net wat langzamer, minder responsief dan de rest van de app.

NU.nl vooral veranderd op de iPad

NU.nl portretstand iPadMet name iPad-gebruikers zullen blij zijn met versie 4.0 van de NU.nl-app. Uitgever Sanoma heeft afgerekend met het veelgehoorde kritiekpunt dat de applicatie niet in de portretstand van de iPad was te lezen, maar alleen in liggende houding van de iPad. De portretstand is precies zo ingericht als je verwacht: het menu aan de linkerkant van het scherm heeft ruimte gemaakt voor de artikelen. Je kan het menu met een druk op de knop linksboven in beeld halen.

Maar er zijn meer veranderingen op de iPad. Het hoofdmenu van NU.nl is nu net als op de iPhone een lijst waar je doorheen scrollt, waarbij je op wijzigen kan drukken om je eigen belangrijkste categorieën aan te stippen. Die staan vervolgens bovenin het menu. De categorisering wordt meteen tussen de iPhone en iPad gesynchroniseerd via iCloud.

De enige blauwe pagina van NU.nl die je exclusief op de iPad leest, is ook veranderd. De Dag van NU vat nog steeds het nieuws en de ontwikkelingen van die dag voor je samen, maar de navigatie is vernieuwd. Het is makkelijker geworden om even koppen te snellen, omdat die reeds zijn uitgeklapt. Dat bespaart al snel wat tikken op het scherm. Bovendien kan je makkelijk vegen naar het volgende item. Zo lees je bijvoorbeeld alles over de ontwikkelingen in Kiev achter elkaar.

Stap vooruit voor NU.nl op iOS

NU.nl dag van nu iPadDe op 1 november 2012 geïntroduceerde ‘nieuwe’ versie van NU.nl heeft veel kritiek te verduren gekregen. Vooral de vermeende traagheid ten opzichte van de eerdere applicatie was voor veel gebruikers een issue, als je een blik werpt op de App Store-recensies. Je ziet die kritische geluiden ook terug in de App Store-beoordeling die gemiddeld twee sterren bedraagt. Maar anderzijds won NU.nl met afstand de publieksprijs voor beste nieuwsapp in de iCulture Awards. Het is ondanks die App Store-beoordeling dus de wel de nieuwsapp die iCulture-lezers het meest of liefst gebruiken.

Na de update naar versie 4.0 is er veel verbeterd aan NU.nl. De portretstand voor iPad is er eindelijk, de app voelt soepeler en de blauwe pagina’s zijn informatiever geworden. Het hoofdmenu is met alle rubrieken op rij nog steeds aan de drukke kant, maar dat is nu het voornaamste punt van kritiek geworden. En dat betekent maar één ding: NU.nl op iOS heeft een stap vooruit gezet.

Downloaden: NU.nl (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 februari 2014, 11:16
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen trein, tv-gids

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.