Reacties voor: Niet alle ontwikkelaars enthousiast over App Store

Forbes sprak met een aantal ontwikkelaars die niet van plan zijn voor de App Store te ontwikkelen. De reden zou zijn dat ze bang zijn geen geld ermee te verdienen, maar in de praktijk klinken vooral praktische bezwaren en de behoefte om af te wachten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 21 reacties

  1. Hij vindt het een probleem dat iTunes gekoppeld is aan het gebruikersaccount in iTunes. Een klant kan drie iPhones in gebruik hebben op hetzelfde iTunes-account en betaalt dan maar éénmaal voor een bepaalde applicatie.

    Hier ben ik juist blij om, stel je hebt een iPhone en een iPod Touch dan ga ik echt niet twee keer voor dezelfde applicatie betalen…

  2. Twee keer betalen voor een applicatie die je op twee identieke toestellen gebruikt komt echter vaker voor. Stel ik heb twee Nokia’s E90 en koop een applicatie. Omdat de unlock code vaak gebaseerd is op het unieke IMEI nummer van het toestel kan ik de applicatie maar op 1 van beide gebruiken….en zal ik opnieuw moeten betalen voor het tweede toestel. Het zou me niet verbazen als dat hier in een aantal gevallen ook gaat gebeuren

  3. Ik vind dat ook vreemd.
    Stel dat ik inderdaad 3 phones/touches aan mijn iTunesaccount verbind, dan kan je er van uitgaan dat ik er toch maar 1 tegelijk kan bedienen. Met andere woorden: het is de identiteit die telt, niet het aantal dozen. Zo betaal je in Zwitserland wegenbelasting op je rijbewijs: als je 3 auto’s hebt en maar 1 tegelijk rijdt, dus maar 1x wegenbelasting.
    Wat die ontwikkelaar zo moeilijk zit te doen is dus onduidelijk. Misschien moet hij samen met Wouter Bos eerst eens naar school.

  4. @Bacillus

    Vreemd? Dus als ik thuis 3 PC’s met Vista heb waarvan ik er altijd maar 1 ‘tegelijk’ gebruik dan zou ik maar eigenlijk 1 Vista licentie moeten aanschaffen?

    Waarom wordt er toch altijd zo moeilijk gedaan als het gaat om het aanschaffen van software?

    Als ik een TV voor de woonkamer koop, dan krijg ik toch ook niet automatisch een TV voor mijn slaapkamer omdat ik maar naar 1 TV ‘tegelijk’ kijk?

    Het is het gemak waarvoor je betaalt.

  5. @Bacillus:
    Ik kan mij er van de zijde van de ontwikkelaar wel iets bij voorstellen…
    Als je met 3 vrienden 1 gezamenlijk account in ITunes aanmaakt, kun je alle software 1 keer aanschaffen en met z’n 3-en gebruik maken….

  6. @iOntwikkelaar
    Precies.
    De ontwikkeling van (vooral) Vista kost een hoop geld en dat moeten klanten opbrengen, alleen zie ik niet in waarom die 2x voor hetzelfde stuk software (in dit geval Vista) zouden moeten betalen.
    De licentie is immers een gebruiksrecht voor een persoon, niet een PC.
    Hoe vaak en waar ik dat gebruik als licentiehouder is m.i. daarin geen parameter!
    In het TV verhaal heb je als huishouden een abbo en als mijn 3 kinderen nu op de zolderkamer, in de woonkamer of op het toilet naar TopGear zitten te kijken, dat zal de BBC, Viggo en de verdere natie toch een worst wezen?
    Maar misschien moet ik er gewoon aan wennen en komt er binnenkort, bij het bestellen van een portie bami, een Chiness mee naar binnen om te checken wie er allemaal van mee zitten te eten…

  7. @Peter Brummelkamp
    Klopt maar dan delen die “vrienden” voor Apple 1 identiteit en zullen ze dus allerlei gecompliceerde trucks moeten uithalen om hun agenda, muziek, foto’s, contacten etc. te separeren.
    Dat zullen ze i.h.a. dus niet doen en ik denk dat degenen die dat wel doen in de marge vallen van kinderen / lieden die regelmatig met iemand anders iPhone zitten te spelen.

    Zo zou ik het verstandig vinden als mijn TomTom account (oorspr. draaiend op een Windows Mobile) zonder meerkosten op mijn iPhone zou kunnen werken, zonder dat ik daar 2x voor betaal. Het zou TomTom goede referenties geven (hoe anders indien niet zo)
    Ik denk dat ontwikkelaars, met een marktpotentie van miljoenen gebruikers, verstandiger moeten denken…

  8. @Bacillus

    alleen zie ik niet in waarom die 2x voor hetzelfde stuk software (in dit geval Vista) zouden moeten betalen.

    Omdat je zelf kiest voor het gemak om op 2 PC’s Vista te hebben.

    Voor wat betreft het TV verhaal; ik doelde niet op het TV abonnement. Het zal de electronicazaak toch wel degelijk wat uitmaken of als je 3 TV’s meeneemt voor de prijs van 1. Ik denk dat je de verkoper dan niet kan overtuigen door te beloven dat je maar op 1 TV ‘tegelijk’ zal gaan kijken. Je kiest voor het gemak om die ene TV niet steeds mee te slepen van de ene kamer naar de andere, en daar betaal je dan ook voor (idem voor software).

  9. @ iOntwikkelaar :
    TV vergelijking klopt niet: kosten van de 3x hardware is wat anders dan 1x hardware.
    Licentie- en ontwerpkosten zijn immaterieel en zou je maar 1x hoeven betalen !
    Vista idem.

  10. @Bacillus

    Licentie- en ontwerpkosten zijn immaterieel en zou je maar 1x hoeven betalen

    En daarin verschillen wij van mening. Als je twee dezelfde TV’s koopt, dan is de tweede TV toch ook niet goedkoper omdat hier de immateriele kosten (ontwikkel/ontwerpkosten) uit worden gehaald?

  11. gelukkig hoef ik maar 1 keer kabel abbo te betalen of ik 1 tv heb of 30 🙂

    Maar goed vind het ook vreemd dat ik voor software 2 keer zou moeten betalen.
    1 keer is eigenlijk al te veel 😉

  12. software zit nu eenmaal als volgt in mekaar: 1 licentie per hardware apparaat. En daar moeten we mee kunnen leven. Denk aug ook eens aan de ontwikkelaars die uren, dagen en weken zwoegen om mooie applicaties af te leveren. Iedereen vindt dat vandaag alles maar gratis moet op het gebied van electronica. Respect is ook een recht. No hard feelings

  13. idd, 1 licentie per toestel is toch logisch… als je 3 toestellen hebt betaal je 3 keer, daarmee is de kous af

  14. waar het allemaal op neer komt… nederlands zijn gierig. Dus lopen overal op te zeiken als ze moeten betalen.

    Bascilicus, als je 1 x voor TomTom hebt betaald voor op je windows apparaat is dat heel leuk.
    Als je dezelfde licensie wilt gebruiken voor je iPhone is achterlijk. Je koopt nieuwe software, dus betalen.

    Alles is tegenwoordig i.c.m. je IMEI bijvoorbeeld vanwege de veiligheid, omdat anders dus iedereen de licensies deelt. Daar ging het al fout dus.

    Leer nou is een keer, als je iets wilt hebben… moet je B E T A L E N. Als je dat niet wilt, moet je niet zeuren, het niet kopen en niet buiten je stand leven.

  15. De reacties vallen me een beetje tegen. Vroeger kocht je een software op cd en dan kon je die op elke pc gebruiken, je had idd wel af en toe de cd nodig om het per pc af te spelen. Maar het gaat mij om de gebruiksgemak, koop ik een iPhone met meer geheugen of is mn oude iPhone stuk gegaan dan wil ik gewoon simpel de software opnieuw kunnen installeren. En als ik voor me zelf een iPod en een iPhone gebruik dan vind ik dat ik op beide gewoon de gekochte software moet kunnen spelen, snap niet waarom je dat niet zou willen.

  16. ‘t is geen kwestie van niet willen….van niet kunnen. En mocht je iPhone stuk gaan en je een nieuwe kopen is elke software ontwikkelaar bereid je oude key om te ruilen voor een nieuwe, vooropgesteld dat je de software gekocht hebt natuurlijk 🙂

  17. @Carel
    O ja? Leuk dat wist ik niet :p

  18. @Krop,
    Leer nou eerst eens lezen. Ik wil wel betalen, alleen niet 2x. Dus de conversiekosten van TomTom prima, maar niet x-maal het feit dat hij de kortste weg van Almere naar Amsterdam kan vinden.
    En dan maakt het niet uit of het op mijn PC, phone, of groente-snijder van mijn Oma draait WANT DIE ALGORITMES ZIJN EXACT HETZELFDE EN DIE HEB IK AL BETAALD.
    Denk dus eerst eens na, en betaal als puritein eerst je iTunes muziek (drie-)dubbel die je op je iPod, iPhone, en iTunes beluistert alvorens aan anderen op te dringen hoe zij moeten denken.

  19. Dus jullie hebben liever al die irritante licentieregeltjes dan gebruikersgemak? Tuurlijk zijn er mensen die er misbruik van kunnen maken door accounts te de delen enzo maar daar gaat het mij niet om. En als je toch misbruik van wil maken lukt dat zoiezo wel hoor. Het gaat mij gewoon om de gebruikersgemak, ik heb geen zin om bijv een software fabrikant te benaderen om opnieuw toegang te kunnen krijgen. Maar dat zal dan wel alleen mijn mening zijn.

  20. wat een slechte vergelijking met die twee tv’s. Als je twee televisies hebt betaal je ook niet twee keer kijk en luistergeld, wel heb je twee keer voor de hardware en interne software betaald, dus net als twee iphones met een externe app

  21. leuk dat jullie vergelijken… Als je nou nog een paar dagen wacht hebben we met z’n allen het antwoord.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.