Niet alle ontwikkelaars enthousiast over App Store

Forbes sprak met een aantal ontwikkelaars die niet van plan zijn voor de App Store te ontwikkelen. De reden zou zijn dat ze bang zijn geen geld ermee te verdienen, maar in de praktijk klinken vooral praktische bezwaren en de behoefte om af te wachten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Family FinderDe App Store lijkt op voorhand al één groot succes: duizenden ontwikkelaars willen toegelaten worden en maar een klein percentage krijgt daadwerkelijk de gelegenheid daartoe. Als de App Store op 11 juli van start gaat zouden er meteen al eens duizenden applicaties beschikbaar kunnen zijn. Maar toch zijn er ook ontwikkelaars die voorlopig nog even wachten, bijvoorbeeld wanneer het om locatiegebaseerde diensten gaat. Forbes schrijft dat ontwikkelaars wegblijven omdat ze bang zijn dat er met de iPhone niet veel te verdienen valt.

De ingebouwde GPS-ontvanger van de iPhone is een mooie kans om allerlei locatiegebaseerde diensten te ontwikkelen. Steve Andler van Networks in Motion ontwikkelt GPS-diensten voor diverse mobiele operators. Hij vindt het een probleem dat iTunes gekoppeld is aan het gebruikersaccount in iTunes. Een klant kan drie iPhones in gebruik hebben op hetzelfde iTunes-account en betaalt dan maar éénmaal voor een bepaalde applicatie.

Ook het in rekening brengen van applicaties is een uitdaging, omdat Networks in Motion normaal een dagelijkse of maandelijkse toegangsprijs berekend voor de kaartdiensten. Het bedrijf zal dat moeten aanpassen, want Apple staat maar twee opties toe: gratis of een eenmalig bedrag.

Daarnaast speelt ook de concurrentie: ontwikkelaars speculeren dat Apple misschien plannen heeft om eigen navigatiesoftware uit te brengen. Anderen zitten op 11 juli te wachten, zodat meer duidelijk is over de GPS-functionaliteit van de iPhone.

Forbes sprak ook met TomTom, die al navigatiesoftware aan het testen is, maar nog geen plannen heeft om dit commercieel uit te brengen. TomTom wacht nog even af en besluit dan. Concurrent Garmin heeft ook software voor verschillende mobiele platforms maar nog niet voor de iPhone. De reden waarom is waarschijnlijk omdat Garmin met de Nuvifone een eigen mobiele telefoon met GPS-functie ontwikkelt.

Citysense heeft een kaartdienst waarmee je clubs, restaurants ben bars kunt opzoeken. Volgens Citysense werkt de applicatie het best wanneer het constant op de telefoon actief is, maar dat kan niet. Toch zijn er ook ontwikkelaars die de iPhone wel zien zitten zoals Urbanspoon, waarmee je restaurantreviews kunt opvragen. Gek genoeg klinkt uit alle voorbeelden die Forbes noemt, niet het aan het begin van het artikel genoemde standpunt dat ontwikkelaars bang zijn dat ze geen geld met de App Store kunnen verdienen.

Meer info: Forbes

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:07
Categorie Apps
Onderwerpen forbes, gps, locatie, ontwikkelaars

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.