Nexar Dashcam-app

Nexar’s dashcam-app kijkt met je mee, ten koste van je privacy

De dashcam-app van Nexar kijkt met je mee terwijl jij autorijdt. Maar al die videobeelden worden wel naar de servers van het bedrijf gestuurd en dat gaat ten koste van je privacy en je databundel.

Dashcams zijn de afgelopen jaren een populaire manier om geworden om bewijsmateriaal te verzamelen bij een aanrijding. Je hoeft er geen apart apparaat voor aan te schaffen, want de iPhone bevat alle benodigde sensoren om een botsing te registreren en de ingebouwde camera en microfoon doen de rest. Nexar is een dashcam-app die belooft om met kunstmatige intelligentie het nog slimmer aan te pakken. Alle gebruikers van de Nexar-app staan met elkaar in verbinding, zodat je van tevoren gewaarschuwd wordt als een andere automobilist hard remt. Maar dat gaat wel ten koste van je privacy.


Nexar Dashcam-app

Nexar: intelligentie in ruil voor je data

Nexar heeft besloten de app gratis te maken in ruil voor je data. En dat betekent nogal wat: omdat de Nexar-app steeds via de iPhone-camera met je meekijkt wat er op straat gebeurt en je ook toestemming geeft om de microfoon te gebruiken, deel je zowel de videobeelden als de geluiden om je heen. Al die informatie wordt naar de servers van het Israelische bedrijf gestuurd voor verdere analyse. Hoe meer de app wordt gebruikt, hoe beter het systeem kan voorspellen als er verstoppingen optreden. In de voorwaarden van de app staat dat Nexar vrijwel alles met de data mag doen, waaronder verkopen aan derde partijen zoals overheden.

Na het installeren van Nexar krijg je een scherm te zien met alle vereisten. Nexar moet toegang hebben tot je camera, locatie, bewegingsactiviteit en microfoon. Bovendien moet Nexar toestemming krijgen om je notificaties te sturen en je moet akkoord gaan met de voorwaarden, waarin staat dat je bereid bent om al die data te delen. Bijkomend nadeel: het versturen van al die videobeelden kost data en dat zul je zelf moeten betalen.

Onderstaand screenshot maakten we van het scherm dat je vlak na de installatie te zien krijgt:

nexar-dashcam

Netwerk tussen Nexar-gebruikers
Met de data creëert Nexar een zogenaamd vehicle-to-vehicle network, een netwerk tussen meerdere auto’s. De functie is wereldwijd beschikbaar, maar het werkt het best op plekken waar relatief veel Nexar-gebruikers zijn, zoals in Tel Aviv, San Francisco en New York. Als genoeg automobilisten de app installeren, dan kan de app mensen tijdig waarschuwen voor files en aanrijdingen zodat je nog snel de afrit kunt nemen. Dankzij machine learning en de grote hoeveelheden data die de gebruikers naar de servers sturen moet het mogelijk worden om het systeem steeds slimmer te maken.

Net als bij de Nederlandse app Flo is Nexar van plan om scores toe te kennen aan automobilisten. Hoe beter je rijdt, hoe hoger je score. Dit wordt gekoppeld aan je nummerbord, zodat de overheden weten wie je bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
18 november 2016 om 18:17
Onderwerp
Categorie
Apps
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.