Mountain Lion in vier dagen 3 miljoen keer gedownload

Apple heeft bekendgemaakt dat Mountain Lion, dat sinds woensdag voor in de Mac App Store verkrijgbaar is, xx keer is gedownload.

Mountain LionApple heeft zojuist bekendgemaakt dat OS X Mountain Lion, dat sinds woensdag in de Mac App Store verkrijgbaar is voor €15,99, al meer dan 3 miljoen keer is gedownload. Daarmee is het de meest succesvolle versie van OS X ooit. Het leverde Apple zo’n 60 miljoen dollar in omzet op. Mountain Lion is de nieuwste versie van het in reviews veelgeprezen besturingssysteem voor de Mac en bevat veel functies uit iOS, zoals onder meer Berichtencentrum, iCloud- en Twitter-integratie en Game Center.

Ter vergelijking: OS X Lion werd in de eerste verkoopdagen 1 miljoen keer gedownload. Pas 76 dagen na de introductie maakte Apple bekend dat de grens van 6 miljoen downloads was bereikt. Die mijlpaal zal deze keer sneller gehaald worden.

Ondanks de positieve reviews ging de introductie van het nieuwe besturingssysteem niet geheel vlekkeloos. Vooral mensen die recht hadden op een gratis upgrade, omdat ze na 11 juni 2012 een Mac hebben gekocht, ondervonden problemen. De promocodes die Apple had verstrekt bleken niet te werken. Gebruikers kregen een melding dat de code al gebruikt was. Apple heeft vervolgens de codes opnieuw verstuurd, waarna de meeste mensen alsnog hun gratis kopie van Mountain Lion konden downloaden. Ook mensen die wel voor hun kopie moesten betalen bleken aanvankelijk niet in staat om te downloaden. Dat ging geruime tijd gepaard met de melding dat het product “tijdelijk niet beschikbaar” was met het verzoek om het later nogmaals te proberen.

Opvallend is ook dat Apple vrijwel meteen na het beschikbaar komen van Mountain Lion de oude versie Lion uit de digitale schappen van de Mac App Store heeft gehaald. Het is niet duidelijk waarom Apple dit heeft gedaan, maar het zou problemen kunnen opleveren voor mensen die een ouder systeem hebben, waarbij de upgrade naar Mountain Lion niet mogelijk is. Ook bracht Apple deze keer geen usb-stick uit voor mensen die de nieuwe OS X-versie in een fysieke winkel willen kopen. Aanschaffen via de Mac App Store of een nieuwe Mac kopen zijn de enige manieren om te kunnen upgraden. Bij OS X Lion bracht Apple nog een $69 kostende usb-stick uit.

Zoals gezegd oogst Mountain Lion in vrijwel alle reviews vooral veel lof. Het nieuwe besturingssysteem wordt omschreven als “sneller en soepeler”, “een koopje voor twee keer de prijs” en een “must-have upgrade” voor Lion-gebruikers. Apple heeft in Mountain Lion de spreekwoordelijke puntjes op de i van Lion gezet zou je wel kunnen zeggen. In de Mac App Store heeft Mountain Lion meer dan 7.000 beoordelingen gekregen, merendeels 5 sterren. Voor iOS-gebruikers brengt Mountain Lion ook de nodige verbeteringen en vernieuwingen. Zo brengt Apple AirPlay naar de Mac om audio en video (synchrone weergave wordt slechts door bepaalde Macs ondersteund) te kunnen streamen, wordt het vanaf iOS 6 mogelijk om Safari-tabbladen van je iOS-apparaat met de Mac te synchroniseren (en andersom) en ontvang je iMessages voortaan zowel op je iOS-apparaat als op je Mac. Ook is er volledige iCloud-integratie om vrijwel alles, van contactpersonen tot documenten en instellingen, met je iOS-apparaat te kunnen synchroniseren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juli 2012, 15:21
Categorie Apple
Onderwerpen apple, mountain lion

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.