Mobielschademelden-app getroffen door datalek, offline gehaald voor onderzoek

Met de app Mobielschademelden kun je autoschade melden bij je verzekeraar, maar de app is vanwege een datalek offline gehaald. Met het lek waren persoonsgegevens in te zien.

MobielschadeMelden vervangt het Europees schadeformulier.
Als je met autoschade langs de kant van de weg staat en de Mobielschademelden-app wil gebruiken, kom je momenteel bedrogen uit. Vanwege een datalek is de app uit de lucht gehaald, waardoor hij niet meer te gebruiken is. Het was mogelijk om via Google persoonlijke gegevens van een schademelding op te halen.

Datalek bij Mobielschademelden

Mobielschademelden is een app die ter vervanging dient van het Europese schadeformulier. De app werd vorig jaar uitgebracht door het Verbond van Verzekeraars, politie en het verkeerskundig ict-bureau VIA. Wij schreven vorig jaar een artikel over Mobielschademelden, maar na anderhalf jaar is de app nu uit de lucht gehaald vanwege een datalek.

Bekijk ook

MobielschadeMelden wil papieren schadeformulier bij aanrijdingen vervangen

Schade aan je auto bij een ongeval? In plaats van een papieren schadeformulier kun je nu gebruikmaken van de app MobielschadeMelden. Hierdoor kun je digitaal een schadeformulier gebruiken en foto's meesturen.

Het lek werd afgelopen maandag ontdekt door een ethische hacker, zo meldt het Verbond van Verzekeraars zelf. Met specifieke zoekopdrachten via Google was het in theorie mogelijk om een link te vinden en de bijbehorende schademelding in te zien. De app vult veel persoonsgegevens automatisch in, omdat je deze al na het downloaden van de app invult. Ook gebruik je voor het melden van schade foto’s in plaats van een tekening, waardoor dit soort gegevens dus ook zichtbaar waren. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen gevonden dat het datalek gebruikt is. Uit voorzorg is de app echter wel direct uit de lucht gehaald, om zo het datalek verder te onderzoeken. Het datalek is inmiddels ook al gerapporteerd bij Autoriteit Persoonsgegevens.

Het is nog niet bekend wie onderzoek gaat doen naar het datalek en wanneer de app weer beschikbaar komt. Zodra je naar de website van Mobielschademelden gaat, krijg je de melding dat de applicatie tijdelijk niet beschikbaar is. Open je de app, dan wordt gemeld dat de app een internetverbinding nodig heeft om te kunnen functioneren. Mocht je op zoek zijn naar een alternatief, dan kun je ook gebruikmaken van de Schadeformulier-app. In onze eerdere vergelijkende review keken we zowel naar Mobielschademelden als naar de Schadeformulier-app. Een ouderwets alternatief is het gebruik van een papieren schadeformulier.

Bekijk ook

Vergelijkende review: Schadeformulier-app en Mobielschademelden, welke app bevalt het best?

Met de apps Schadeformulier-app en Mobielschademelden kun je vanaf vandaag je autoschade melden via een app. Ze vervangen het papieren Europese schadeformulier. Maar welke van de twee is de beste? Lees onze vergelijking!

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.