Microsoft’s smartwatch zit vol sensoren en werkt met iPhone

Microsoft werkt aan een smartwatch vol sensoren, die continu je hartslag meet en samenwerkt met de iPhone.

microsoft-smartwatchMicrosoft is bezig een nieuwe smartwatch te ontwikkelen, die met elke gangbare smartphone samenwerkt. Ook met de iPhone. Het Microsoft-horloge zou bomvol zitten met sensoren, waarmee je stappen kunt tellen en hartslag meten. De data synchroniseer je met iPhones, Android-toestellen en Windows Phone, aldus Forbes. Microsoft schakelt kennis over optische sensoren in vanuit de eigen Kinect-afdeling. De batterij gaat twee dagen mee, zelfs als het horloge dag en nacht je lichaamswaarden meet. Een eerder verschenen patent toont een horloge (zie afbeelding) dat opmerkelijk op het TomTom Cardio-horloge lijkt. Wanneer het horloge op de markt verschijnt is nog onduidelijk, maar er wordt gesproken over zomer 2014.

Continu hartslag meten

Op het eerste gezicht past een smartwatch niet goed in Microsoft’s plannen rondom Windows Phone, waarbij de pc-ervaring maar moeilijk op zo’n klein schermpje weer te geven is. Officieel is er ook nog niets toegegeven, maar uit gelekte details (waaronder patentaanvragen) en informatie van tipgevers is wel af te leiden waar ze mee bezig zijn. Microsoft zou proberen om bestaande fitness-smartphones zoals de Gear Fit een stap voor te zijn, door continu de hartslag te meten. Het uiterlijk van de Microsoft smartwatch zou vergelijkbaar zijn met de Gear Fit (zie foto). Er zit een langgerekt kleurenscherm in, die overigens aan de binnenkant van je pols wordt gedragen. Dat maakt het makkelijker om je scherm af te lezen, zonder last te hebben van pottenkijkers. Bij een normaal horloge is het scherm juist op anderen gericht, terwijl je bijvoorbeeld aan het lopen of eten bent. Besturen is mogelijk met spierbewegingen in de arm.

bill gates swatch spot
Microsoft’s eerdere poging om een smartwatch te maken: met SPOT-technologie.

Het horloge past overigens wel bij CEO Satya Nadella’s plannen om op alle platformen aanwezig te zijn. Nadella onderstreepte meteen al zijn beweringen door in april Office voor iPad aan te kondigen, zijn eerste publieke productintroductie. Momenteel verdient Microsoft nog de helft van z’n omzet met Windows- en Office-software.

Microsoft’s mislukkingen: van Zune tot koffiemachine

Wordt het wat? Dat is nog maar de vraag: Microsoft beschikt dankzij de Xbox- en Kinect-divisie al over heel wat sensor-ervaring. Maar tegelijk heeft het bedrijf moeite om draagbare apparaten succes vol te maken: van de geflopte Zune-muziekspeler tot de Microsoft Surface-tablet, ze willen maar niet doorbreken. Dat geldt ook voor Microsoft’s smartphoneplannen met Windows Phone: het groeit wel, maar lang niet zo snel als Microsoft had gehoopt.

melitta_smart_brew_coffeeMicrosoft heeft al een patent ontvangen op een draagbaar EMG-apparaat. Ook kocht het bedrijf voor 150 miljoen dollar aan patenten gericht op headsets en horloges, van Osterhout Design Group. Sinds 2012 gaan er geruchten dat Microsoft aan een fitness-accessoire voor Kinect Play Fit werkt, met codenaam Joule. Vroeger maakte Microsoft al slimme horloges met de naam SPOT, waarop je notificaties kon ontvangen. Dit systeem ging zelfs verder dan alleen smartwatches: er verscheen zelfs een Melitta-koffiezetapparaat met ingebouwde SPOT-technologie (zie foto).

Er speelt momenteel veel op het gebied van smartwatches. Samsung heeft al een aantal smartwatches aangekondigd en op de markt gebracht, maar lijkt nog niet de juiste snaar te kunnen treffen. Ondertussen wordt er ook gewerkt aan Android Wear, het platform van Google waarop allerlei draagbare accessoires zoals slimme horloges mee kunnen werken. Apple zou bovendien al tijdenlang bezig zijn met een iWatch. En Microsoft? Die zal moeten opschieten, als ze niet dezelfde ‘late to the party’-ervaring willen als bij Windows Phone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 mei 2014, 10:07
Categorie Apple
Onderwerpen iwatch, microsoft, smartwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.